Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka      Zaloguj się   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.





Zdjęcie

Szpinak

Napisane przez Sławek Oppeln Bronikowski , 09 maj 2013 · 859 Wyświetleń

Kąciki kulinarne na rozmaitych wynaturzonych portalach wędkarskich oczywiście często gęsto bywają , bo wielu ludziom wydają się być , zupełnie zresztą niesłusznie , naturalnym dopełnieniem uprawianego hobby , może nawet formą wykwintnej uczty cielesnej wieńczącej właśnie przeżytą euforię duchową . Zerkając z dystansu na te zawstydzające zakamary , to prawie każdy zauważy jak bardzo są nietaktowne albo przynajmniej nieeleganckie . Tak niefortunne jak karkówka na obiad w chederze , albo rosół na stole wegeaktywisty , albo słodki orzeł z margaryny :( Nieładnie , bardzo nieładnie , bo tylko kanibale pożerają obiekty własnego kultu , w tym biedne jelce ..
Ale jest dla nas , prawdziwych smakoszy miły ratunek . Po przyjemnej , długiej zimie , kiedy nawet ryby sobie dłużej od nas odpoczywały , zawitała do nas całkiem bezwstydna wiosna . A wraz z nią szpinak .. :)
Kiedyś tam dawno , na początku , jeszcze w przedszkolu nabrałem prawdziwej odrazy do tego wspaniałego , ale źle podawanego warzywa , co utrzymywało mnie długimi latami w prawdziwej niechęci . Straciłem w ten głupi sposób całe lata , ale teraz nadrabiam ile tylko mogę . Tej wiosny szpinak jest wyjątkowo piękny i dorodny . Blanszowany , smażony z boczkiem , na surowo .. i saute na deser nad rzeka wprost z gorącej patelni . Rarytas prawdziwy , do którego wszystkich szczerze zachęcam. A i szparagi już się za próg pchają , gościu McDonaldowy albo gorącokubkowy :)
Co nie jest tak wulgarne , jak rybobranie ..

  • Kuba Standera i skippi66 lubią to



Zdjęcie
Kuba Standera
09 maj 2013 22:39

"słodki orzeł z margaryny  :( Nieładnie , bardzo nieładnie , bo tylko kanibale pożerają obiekty własnego kultu"

 

Daj już spokój katolikom :D :D :D znowu się obrażą i będzie że się ich prześladuje :D

 

A swoją drogą - szpinak to coś cudownego, choć ja najbardziej lubię na surowo, z pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim,  jogurtem i czarnym, świeżo utłuczonym pieprzem.

Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
10 maj 2013 05:36

Zrób kiedyś Kuba harpun z menory , a poznasz prawdziwe granice wolności . Nim nasze  kibucniki Cie rozjadą na blaszkę :)

Różowe Niedźwiedzie słodką ptaszynę zeżrą z czasem po kawałku :))

 

Blanszowany kilkanaście sekund , a później lekko podprażony na kilkunastu skrawkach wędzonej słoniny , z czosnkiem albo jajkiem , jest moim całorocznym hitem ..

Fajny pomysł na szpinak można też znaleźć w kuchni śródziemnorskiej, np. połączony z fetą i wsadzony w greckie ciasto 'filo' (przepraszam za fonetyczną pisownię) czy ciasto francuskie daje naprawdę smakowitą przekąskę :)

 

Nie wiedziałem Sławku ze taki z Ciebie sybaryta 

Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
10 maj 2013 06:30

Eee .. Chyba tylko zacząłem zauważać i doceniać smak rzeczy prostych .  I niestety tylko sezonowo dostępnych . Makaronowe rurki ze szpinakiem i kozim serem będę miał dziś wieczór . Po skromnym szkutnictwie  , a przed wcale niewykluczonym nadużyciem :)

Zdjęcie
Kuba Standera
10 maj 2013 08:16

Sławku, ja szczęśliwie jestem po za zasięgiem kibucników, niedźwiedzi, wafelkożerców, sztucznej mgły, trotylu i ZUSu ;) i harpunów z menory :D 

Jakby śpię spokojniej ;)

 

A co do szpinaku - jest jeszcze jeden przepis na szybko

Tosty z chleba razowego z liśćmi szpinaku, mozarellą i kawałkami niebieskiego stiltona. Takie zapiekane, podwójne ;)

Kto by pomyślał, że sugestie posła Stefana herbu tworki, znajdą tak zaciekłych zwolenników. Zabrakło mi jeszcze mirabelek na deser :D

Dla mnie szczytem wszystkiego, co można znaleźć w "kącikach kulinarnych", był fragment "Taaaakiej ryby", gdzie opędzlowali pieczoną Głowatkę (niby znalezioną) i oblizując się jak koty, nie mogli powstrzymać od zachwalania jej walorów smakowych.

Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
10 maj 2013 16:16

Niesiołowski wbrew potocznym osądom , nie jest idiotą , jest tylko jednym z ogromnie wielu tutejszych człowieków do wynajęcia , który doskonale wie za co dostaje się w III RP bonbony :)

Zapraszam więc Ciebie , Don Pablo, do realnego świata smaków , barw .. i ludzi całkiem przytomnych . Na szpinak .. :)

    • kocmyrz lubi to

Nie wiem czemu czytając ten wpis na myśl przyszła mi....... rukola.

Nie wielu potrafi cieszyć się jej smakiem ale prawie każdy chce ją mieć na talerzu. Ot, moda chyba taka :)

Zdjęcie
slawek_2348
10 maj 2013 19:56

Panowie, nie mieszajcie Pierwszego Owadologa RP ze szpinakiem, on jest szczawiożercą  :).

Szpinak to nic więcej niż ekskluzywna wersja szczawiu :lol:.

Prawdą jest, że pierożki z białym serem i szpinakiem, w sosie śmietanowym z parmezanem to jest rzecz godna uwagi.

Grudzień 2018

P W Ś C P S N
     12
3456789
10 111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Ostatnie wpisy

Ostatnie komentarze

Przeszukaj mój blog