Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka      Zaloguj się   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.





Zdjęcie

I po suszy

Napisane przez Sławek Oppeln Bronikowski , 27 lipiec 2020 · 371 Wyświetleń

Stół kiedyś stał wyżej. Teraz stoi pośrodku wydeptanego dołka. Krzywo.. Goła ziemia pod nim, a na ziemi moje nogi w podartych półbutach. Dobrze mi jest - na śniadanie prawdziwy chleb od pana Laska, wiejskie jajka na miękko, Ahmad i wino jabłkowe z kwiatkami fiołka. Ale słyszałem, że to nie wporzo :) Bo ponoć plebs urbana, w niczym nieuzasadnionym domniemaniu własnej wyższości - i po przegranych wyborach - bojkotować zamierza wszystko co ma jakikolwiek związek z plebs rustica.. :D

 

I dwie śmierci naraz. Najpierw odszedł wielki głos, Bernard Ładysz - dzień po swoich 98 urodzinach. Też w sobotę, Peter Green - idol mojej młodości.. :(

 

Leciutko ruszyły ryby. Pierwszy w tym roku, toniowy sandacz, przyprawił mnie o euforię tak dużą, że następne branie spieprzyłem. Wczoraj stałem nad dwoma boleniami. Co dziwne, zaciekawiłem tego dużego - przyszedł w ślad za wabiem, chlapnął wodą w burtę.. i zniknął'.. Muszę zmienić kapelusz, żona wiele razy mi mówiła, że wyglądam w nim jak lump..

 

Wożę na łódce krótką muchówkę - ordynarny tadpole na spinningowym blanku. Zmieniłem jej ostatnio na większe; top, dwa ostatnie wężyki i stripping - z 10 na 12. I to jest to! Taczam dt jak midspey, a obrzyn ze starej głowicy leci jak wariat.. koziołkując z radości w powietrzu..

 

Ja - ciągle w obłokach.. :)






Zdjęcie
Krzysiek P
28 lip 2020 12:35
Kurcze, Sławek ale w nowym kapeluszu, pachnący i odsztyftowany dopiero będziesz podejrzanie wyglądał.. Usiądź chociaż ze dwa razy na nim, przykurz a i aromat dymu z ogniska by się przydał.. Inaczej za eleganta z gazet kolorowych gotowe Cię wziąść ryby /;-)

Wino do śniadania? Grubo!!! Mój kolega na wyjeździe na Alasce popijał poranną jajecznice szklanką czystej :D

    • Friko i Krzysiek P lubią to
Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
29 lip 2020 04:55

Elegant w porku - niemożliwe.. :)

 

Nad wodą, wino jest ze mną od świtu do nocy. Nic lepiej nie pasuje do czytania, słuchania i patrzenia, do łowienia.. :)

Heh, plebs na Sulejowie zazwyczaj żywca tańcowanego popijał;-)

    • Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
Zdjęcie
Krzysiek P
29 lip 2020 07:16
No Stetson to Stetson, choćby pork.
Ale faktycznie bez oczojebnych ciuchów anty UV :-) reklamujących to i owo w żaden sposób za modnego wędkarza wzięty być nie możesz //:-)
    • Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
29 lip 2020 15:29

Teraz piwo jest wszędzie, w każdym miejscu. I zimne! Ale to już nie tamten Żywiec - tylko przemysłówka z wody, koncentratu i spirytusu. Wolę wino, najlepiej hand made..

 

Krzysiek - obrzędowego umundurowania nie używam, demobil mnie otrząsa, a z mód wyrosłem - separuję się.. Bailey i Stetson ok! Aktualny - osiemnasty rok, non stop.. :)

    • HaDe, Krzysiek P i sierżant lubią to

Oj Sławku, z tym koncentratem i spirytusem, to się trochę zapędziłeś :) . Inna sprawa, że wszelkie koncerniaki mają walić w dekiel, a nie być ucztą dla podniebienia.

    • Sławek Oppeln Bronikowski i Krzysiek P lubią to
Zdjęcie
Krzysiek P
29 lip 2020 22:49

Hahaha..święta prawda HD .. Są miejsca i trunki do degustacji ale są i inne cele...
Przypomniała mi się anegdota z  Siekierki w Cisnej (dla niezorientowanych tzw. kultowa knajpa w Bieszczadach).  Przybyła "wycieczka"  zwiedzić, porobić zdjęcia i "zaliczyć" Siekieryzade. Dystyngowane paniusie dopatrzyły się lanego wina z kija, i zaczęły dopytywac a co to za Chateau, a jak bardzo słodkie czy może wytrawne itp itd. Nie pamiętam czy sam właściciel stał wtedy za nalewakiem ale lekko trzaśnięty w końcu ryknął : wino to wino ma napierdalać w beret a nie tam tego...    Wino zresztą z Piotrkowa Trybunalskiego..i naprawdę ciężki jest drugi dzień /;-)  

Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
30 lip 2020 05:19

Byłem i widziałem jak łatwo i szybko produkuje się obecnie najczęściej spijane piwa. Zresztą wino też..Ale tak samo jak z kiełbasą - lepiej nie wiedzieć.. :) Zrób sobie kiedyś dla porównania domowe piwko z kita, albo do łódzkiej Hali Sportowej, na festyn piwowarski, przyjedź..

    • Krzysiek P lubi to

Warzyłem piwo kilka lat. Tak od zera, nawet słód ręcznie śrutowałem. :)

Mity o żółci bydlęcej, dolewaniu spirytusu, podejrzanych kropkach na spodach puszek są mi znane. Praktyka dodawania syropu glukozowo-fruktozowego, kukurydzy i innych wynalazków również. Jeżeli chodzi o koncentrat, to przychodzi mi do głowy tylko metoda warzenia HGB https://piwolucja.pl...-z-koncentratu/ . 

Swoją drogą warzenie piwa można trochę przyrównać do  wędkarstwa. Drożdże, podobnie jak ryby, potrafią szybko zweryfikować nasze oczekiwania. 

Ale nie chcę już zaśmiecać... wolę przysiąść na ławce i posłuchć :)

    • Sławek Oppeln Bronikowski, malinabar i Krzysiek P lubią to
Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
30 lip 2020 17:57

Szczegółów nie dociekam..ale różnicę widzę. Pamiętam nieistniejące już łódzkie browary i dawny smak piwa. Różnica między tamtym a dzisiejszym jest taka, jak pomiędzy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, a sokiem z kartonu :) 

 

Dwa lata temu idealnie wyszło mi wino wiśniowe. Niedoskonałe, bo nie gronowe, ale jest zarazem sublimacją i koncentratem smaku. Dolewkami z niego tuninguję zwykłe, czerwone sklepowe sikacze..    

    • HaDe lubi to
Zdjęcie
malinabar
02 sie 2020 12:52

Znowu dobrze się czytało . Wróciłem po siedmiu godzinach orki,  upał jak szlag , jeden sandaczyk i sumek jeden , jakieś branie niby się jeszcze napatoczyło . Przysiadłem na ławce Sławka , Metaxy siedmiogwiazdkowej przed obiadem dziabnąłem sporo i piszę , po raz pierwszy chyba ... Czekam na pierwszego dobrego sandaczowego , ale się nie doczekam chyba, bo toni u mnie brak . A susza u mnie po krótkim urlopie jakby wraca i wody kolejne trzydzieści centów poszło w Bałtyk . Skąd wróciłem zresztą .

    • Sławek Oppeln Bronikowski i HaDe lubią to
Zdjęcie
Sławek Oppeln Bronikowski
02 sie 2020 21:44

Powoli sezon się rozkręca. Drugiego z połowy wody dziś w południe złowiłem - i chyba już tradycyjnie - drugie branie na krótkim dyszlu, spaprałem. Wczoraj dwa zębate, drugi całkiem galanty - wszystkie ryby na duże gumy. Mozół i upór..

    • malinabar lubi to

Sierpień 2020

P W Ś C P S N
     12
345678 9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Ostatnie wpisy

Ostatnie komentarze

  • Zdjęcie
    I po suszy
    Sławek Oppeln Bronikowski - 02 sie 2020 21:44
  • Zdjęcie
    I po suszy
    malinabar - 02 sie 2020 12:52
  • Zdjęcie
    I po suszy
    Sławek Oppeln Bronikowski - 30 lip 2020 17:57
  • Zdjęcie
    I po suszy
    HaDe - 30 lip 2020 07:52
  • Zdjęcie
    I po suszy
    Sławek Oppeln Bronikowski - 30 lip 2020 05:19

Przeszukaj mój blog