Po trzech latach wreszcie udało się zakończyć prace nad monografią o lipieniu, której autorami są A. Witkowski, J. Grudniewska, J. Kotusz i niżej podpisany. Książka zawiera aktualny stan wiedzy dotyczący głównych aspektów tej ryby. W przyszłym tygodniu maszynopis (a raczej komputeropis) zostanie przekazany do Wydawnictwa IRS w Olsztynie. Zobaczymy jak długo młyny Wydawnictwa będą mieliły tę książkę. Mam nadzieję, że ukaże się jeszcze w tym roku.
Chciałbym w tym miejscu podziękować wielu kolegom wędkarzom, którzy w różny sposób wsparli naszą pracę (merytorycznie i fotografiami). Korzystam z okazji, żeby podziękować także Prezesom D. Ziemieckiemu i T. Rudnikowi za wsparcie finansowe ZG PZW dla publikacji książki. Również Rektor Uniw. Wrocławskiego obiecał otworzyć swój skarbiec i dołożyć trochę denarów. Dla zainteresowanych osób podaję tutaj spis treści, który pozwoli zorientować się w tematyce książki.
S. Cios
1. Ewolucja, systematyka, rozsiedlenie i nazewnictwo lipieni
1.1. Ewolucja
1.2. Systematyka
1.3. Rozsiedlenie w Polsce
1.4. Rozsiedlenie w Europie
1.5. Nazewnictwo
2. Informacje historyczne dotyczące lipienia
3. Rozród lipieni
3.1. Dymorfizm płciowy
3.2. Wysypka tarłowa
3.3. Dojrzewanie płciowe
3.4. Płodność
3.5. Rozwój gonad w cyklu rocznym
3.6. Morfologia jaj i plemników
3.7. Tarliska
3.8. Tarło
3.9. Rozwój zarodkowy i pozazarodkowy
3.10. Warunki środowiska a rozwój
4. Siedliska i migracje
4.1. Agresja u lipienia
4.2. Siedliska lipieni w rzekach
4.3. Krainy rybne z lipieniem
4.4. Siedliska lipieni w jeziorach i wodach morskich
4.5. Wędrówki lipieni
5. Wiek, wzrost i biomasa lipieni
5.1. Długość życia
5.2. Określenie wieku i tempa wzrostu
5.3. Tempo wzrostu
5.4. Największe lipienie
5.5. Biomasa lipieni
5.6. Kondycja lipieni
6. Biotechnika hodowli
6.1. Rys historyczny
6.2. Tarlaki
6.2.1. Pozyskiwanie i transport tarlaków
6.2.2. Selekcja tarlaków
6.2.3. Hodowlane stado tarłowe
6.3. Pozyskiwanie i zapłodnienie ikry
6.4. Inkubacja ikry
6.5. Opieka w okresie larwalnym
6.6. Wychów narybku
6.7. Przewóz materiału zarybieniowego
6.8. Zarybianie
7. Pokarm i żerowanie
7.1. Zmiana pokarmu wraz ze wzrostem ryb
7.2. Żerowanie w toni i powierzchniowe
7.3. Pokarm autochtoniczny i allochtoniczny
7.4. Zmiany dobowe i sezonowe
7.5. Pasywna i aktywna strategia żerowania
7.6. Konkurencja pokarmowa między pstrągiem i lipieniem
7.7. Kwestia korzystnego pokarm
7.8. Obecność elementów niestrawialnych w żołądkach
8. Choroby i pasożyty lipieni
8.1. Choroby wirusowe
8.2. Choroby bakteryjne
8.3. Choroby grzybicze
8.4. Choroby pasożytnicze
8.5. Choroby środowiskowe
8.6. Zaburzenia w rozrodzie
8.7. Lista pasożytów lipieni
9. Presja drapieżników na lipienia
9.1. Szczupak (Esox lucius)
9.2. Wydra (Lutra lutra)
9.3. Kormoran (Phalacrocorax carbo)
10. Połów i znaczenie gospodarcze lipienia
10.1. Lipień jako ryba wędkarska i połów metodami haczykowymi
10.2. Wielkość połowów wędkarskich lipienia
10.3. Połów lipienia metodami niewędkarskimi i w celach gospodarczych
11. Ochrona lipienia i zarządzanie łowiskami
11.1. Główne zagrożenia dla lipienia
11.2. Ewolucja okresu i wymiaru ochronnego oraz limitu połowu w Polsce
11.3. Śmiertelność wypuszczanych ryb
11.4. Rekomendacje w zakresie ochrony lipienia
11.5. Kwestia odłowów „odchwaszczających” w Wielkiej Brytanii
12. Memorabilia thymallica
12.1. Lipień w kolekcjach muzealnych
12.2. Nazwy naukowe innych organizmów pochodne od lipienia
12.3. Lipień na walorach pocztowych i wędkarskich
13. Wartość użytkowa lipienia
13.1. Przechowywanie złowionych lipieni
13.2. Potrawy z lipieni
13.3. Inne sposoby wykorzystania lipienia