Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Zaslepienie blanku

tech-rb blank

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 ONLINE   Guzu

Guzu

    (G)uzurpator

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14822 postów
  • LokalizacjaPodkowa
  • Imię:Daniel

Napisano 05 październik 2006 - 08:51

Witam,

Bede wdzieczny za podpowiedz.

Calkiem niedawno stalem sie posiadaczem wedki, ktora, ku mojemu zaskoczeniu, nie ma zaslepionych czesci blanku.

Wedka jest 3 czesciowa.
Mysle ze dla higieny i bezpieczenstwa wedki przydaloby sie, by poszczegolne elementy byly zaslepione.
Czy ktos wie jak najlepiej to zrobic ? woskiem ? czy sa jakies specjalne specyfiki do tego ?

Dziekuje za porady.

Pozdrawiam

Guzu

p.s. Mam nadzieje, ze opis jest jasny i nie ma potrzeby zdjec



#2 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6182 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 05 październik 2006 - 09:31

Z gumy albo z elastycznej pianki - będą lżejsze. Można spróbować je wkleić - zapobiegnie to przemieszczaniu w wyniku uginania blanku.



#3 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 05 październik 2006 - 10:25

Witam
Zrób je z korka lub pianki (takiej jak na rękojeści do wędek).
Pzdr.
TARŁO$

#4 ONLINE   Guzu

Guzu

    (G)uzurpator

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14822 postów
  • LokalizacjaPodkowa
  • Imię:Daniel

Napisano 05 październik 2006 - 10:43

Dzieki za odpowiedz.

Napisalem o wosku, bo jakos mi sie kojarzylo, ze stosuje sie ten material.

Ta pianke wklejac? czy po prostu wcisnac?

Guzu

#5 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 05 październik 2006 - 11:07

Witam
Ja do swoich wędek wcisąłem. Jakbyś chciał wklejać to jakimś elastycznym klejem bo inaczej pianka zrobi się twarda.
Pzdr.
TARŁO$

#6 ONLINE   Guzu

Guzu

    (G)uzurpator

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14822 postów
  • LokalizacjaPodkowa
  • Imię:Daniel

Napisano 05 październik 2006 - 11:11

Ok, mysle ze sobie poradze :D

Poswiece gabke kapielowa, powinno sie nadac:) I raczej za duzo wazyc nie bedzie...


Guzu

#7 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 05 październik 2006 - 12:21

Wydaje mnie się, że gąbka kąpielowa to zły pomysł. Najlepiej jakbyś miał kawałek korka, tylko też nie takiego od wina :lol:
Jeżeli chodzi zaś o gąbkę a w zasadzie piankę to najlepsza będzie ze starej rękojeści.
PZDR.
TARŁO$

#8 ONLINE   Guzu

Guzu

    (G)uzurpator

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14822 postów
  • LokalizacjaPodkowa
  • Imię:Daniel

Napisano 05 październik 2006 - 12:50

He he,

Korka nie biore pod uwage. Nie widzialem nigdy takiego rozwiazania z jego udzialem.

Pianka z rekojesci ? wowczas chyba z koniecznosci ten kawalek, ktory bedzie w blanku bedzie cienki...

Myslalem o czyms grubszym, zeby soldniej siedzialo...


Guzu

#9 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

    Zaawansowany

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 05 październik 2006 - 13:48

Witaj Guzu

Myślę, że tego problemu nie rozwiążesz na sucho.Kup sobie butelkę dobrego czerwonego wina z Portugalii n.p. Borges Bairrada rocznik 1985. Otwórz butelkę i zobacz z czego jest zrobione zamknięcia. Z korka !!! Wino leżakowało 5 lat, a potem w hurtowni. Tam nie ma zadnej gumy, gąbki czy pianki PCV. Jest Korek. Możesz obejrzeć sobie też jakiś dobry spining ze szkockich fabryk f.Daiwa. zauważ jak ma zakorkowany koniec blanku.
Teraz dlaczego. Blank pracuje, moknie, poci się. Wilgoć w środku to rzecz normalna. Korek nie przepuszcza wody, ale oddycha. Blank wysycha w środku. Dlatego w tak dobrych spiningach jest podobnie jak w butelce dobrego portugalskiego wina.
Natomiast w tanich kijach typu Jaxon jest gumowy lub piankowy korek. W winie marki wino J23 też korek jest z plastiku. ale to już jest zupełnie inna bajka. Ja założyłem, że masz dobry spining.

pozdrawiam

#10 OFFLINE   Friko

Friko

    SUM

  • Super moderatorzy
  • 18576 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 październik 2006 - 13:58

W winie marki wino J23 też korek jest z plastiku


Andrzeju, nigdy bym nie podejrzewał Ciebie o znajomość taki trunków :mellow: :mellow: :mellow:


#11 ONLINE   Guzu

Guzu

    (G)uzurpator

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14822 postów
  • LokalizacjaPodkowa
  • Imię:Daniel

Napisano 05 październik 2006 - 13:58

Thymallus,

Dobrze zalozyles, mam dobry spining.

Wino kupie jakies miejscowe, korek i tak pewnie bedzie portugalski, jak w rekojesciach :D

Jak wykonam zaslepienie, pochwale sie zdjeciami.

Guzu

#12 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

    Zaawansowany

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 05 październik 2006 - 14:23

Guzu, cieszę się. Może być hiszpańskie n.p. Don Sebastian Rioja również ze wspomnianego rocznika. To jest prawie miód w gębie, a korek zostanie na zatyczki. Guzu, zazdroszczę ci tego pozyskiwania surowca na te zatyczki do blanku.... .

pozdrawiam

#13 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 05 październik 2006 - 14:34

Pamiętaj tylko żeby korek nie był mielony.
No a jeżeli chodzi o korek z najwyższej półki to proponuję korek z Petrusa rocznik 1997. :mellow:
Pzdr.
TARŁO$

Załączone pliki



#14 ONLINE   Guzu

Guzu

    (G)uzurpator

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14822 postów
  • LokalizacjaPodkowa
  • Imię:Daniel

Napisano 05 październik 2006 - 14:38

To faktycznie moze byc cala procedura pozyskiwania, zanim trafie na wino z korkiem niemielonym :mellow:

Guzu

#15 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

    Zaawansowany

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 05 październik 2006 - 14:58

Tarlos@ my tutaj rozmawiamy o winie hiszpańskim bo taką propozycję złożył Guzu, a ty proponujesz jakiś francuski wyrób z północnych stoków za miastem Libourne. Nie znam tego wina, ani jego korka. Powinno mieć lekki smak jak większość win z regionu Chateau. Jednak pozostańmy przy wyrobach hiszpańskich.

pozdrawiam

#16 OFFLINE   Friko

Friko

    SUM

  • Super moderatorzy
  • 18576 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 październik 2006 - 15:01

... a mówiąc całkiem powaznie to wyczytałem że portugalskim korkiem na rękojeści może być coraz gorzej. Podobno z powodu coraz powszechniejszego zastosowania syntetycznych korków w różnych gałęziach przemysłu (np. winiarstwie) coraz mniej opłaca się uprawa dębu korkowego, i plantatorzy planują wycinkę tych pieknych drzew :( i przeznaczenie areału pod bardziej dochodowe uprawy...

#17 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

    Zaawansowany

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 05 październik 2006 - 15:30

Friko@ nie może być coraz gorzej, ale już jest bardzo źle. Dziś kupienie korka wyskokiej klsy robi się prawdziwym problemem. W wielu spiningach gryfy przez oszczędność robi się z długą przerwą w środku jak kiedyś karpiówki. W kijach castingowych na wyspach japońskich coraz częściej uchyt jest z pianki nawet w produktach wysokiej technologii jak Megabass. Ta paskudna moda wymuszona przez kiepskie zaopatrzenie powoli przychodzi do nas. Popatrz na najbliższy stojak... .

pozdrawiam

#18 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 05 październik 2006 - 15:38

Friko@, nie wierzę w to żeby winnice, które robią wielkie wina zrezygnowały z korka, to jakby do Syrenki wstawić nawigację i alufelgi naraz. Owszem można, ale jak to wygląda? :lol:

Thymallus@ niestety nie znam się na winach hiszpańskich ale może po sąsiedzku jakąś Maderę - też zamykana jest korkiem :mellow:


Pzdr.
TARŁO$

#19 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

    Zaawansowany

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 05 październik 2006 - 16:55

Tarlos@ masz rację. My w tej dyskusji odbiegliśmy od głównego tematu. Chodziło nam o korek od dobrego wina. Piszesz Madera. To kiedyś były wyroby bardzo wysokiej jakości jeszcze do połowy XIX wieku.. Szczególnie cenione w Wielkiej Brytanii. Ale i obecnie producenci na wyspie bardzo się starają i ich produkty są najprawdopodobniej zamykane dobrym portugalskim korkiem. Jednak są mocnymi, nawet 20% półwytrawnymi winami nadającymi się głównie do deserów.
Ale nie chodzi nam o wino tylko o korek z butelki. jest jeszcze jeden element. Trzeba mieć taki specjalny wykrojnik, wycinak przy pomocy którego można ładnie wyciąć taki koreczek. należy zmierzyć średnicę wewnętrzną blanku i dobrać taki wykrojnik. Uderzamy młotkiem w ten wykrojnik i z plasterka wycinamy koreczek.Koreczek wciskamy z lekkim oporem bez klejenia. On będzie się trzymał.

pozdrawiam

 



#20 OFFLINE   jerzy

jerzy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3198 postów

Napisano 05 październik 2006 - 18:20

Thymallus a co to takiego wino z rejonu Chateau? :huh: :huh: :huh:
Chateau Petrus to jedno z najdroższych i najrzadszych win z rejonu Bordeaux. Notabene mój ulubiony rejon winiarski.
A tak by the way to czy tego watku nie powinno byc w off topic???

pozd jerzy





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych