Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Simrad go 9 alternatywne podłączanie zasilania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   mercoss

mercoss

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów

Napisano 03 czerwiec 2019 - 10:12

jak podłączyć zasilanie simrad go9 bez oryginalnego kabla. Potrzebuję podłączyć echosondę do zasilania "na sucho" w domu. Całą instalację mam na łodzi. Czy nie mając oryginalnego kabla można jakoś podłączyć? znalazłem w sieci takie zdjęcie z pinami z podłączonym +-. Może ktoś to praktykował? A może to jest jakaś złączka, którą da się jakoś dokupić, może ona ma jakieś oznaczenie typu?

Czy takie podłączenie jest niebezpieczne w przypadku pomyłki? czy po prostu nie zadziała ( oczywiście + z bezpiecznikiem).

 

Załączone pliki



#2 OFFLINE   Blackstarpro

Blackstarpro

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Cezary
  • Nazwisko:Mer

Napisano 03 czerwiec 2019 - 10:40

Wszystko można, w instrukcjach instalacji znajdziesz + i -, ale jak stracisz zasilanie w momencie zamykania systemu, to może się zawiesić. Miałem tak w HB. Skończyło się wgrywaniem nowego softu.

 

ps. nss evo3 strona 15, ładnie rozpisane wtyczki...Sorry, już ktoś wrzucił..


Użytkownik Blackstarpro edytował ten post 03 czerwiec 2019 - 10:49


#3 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2194 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 03 czerwiec 2019 - 10:41

nr 2 to plus, nr 3 to minus

 

Załączony plik  GO7 Power pinout.jpg   39,57 KB   9 Ilość pobrań

 

 



#4 OFFLINE   mercoss

mercoss

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów

Napisano 03 czerwiec 2019 - 10:46

nr 2 to plus, nr 3 to minus

 

attachicon.gif GO7 Power pinout.jpg

czyli na tym zdjęcie które załączyłem wcześniej ktoś podłączył źle, + do 1  i - do 4? albo to inny model


Użytkownik mercoss edytował ten post 03 czerwiec 2019 - 10:49


#5 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2194 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 03 czerwiec 2019 - 10:50

Tak, podłączył źle i napisał żeby nie podłączać w ten sposób bo nie działa.



#6 OFFLINE   mercoss

mercoss

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów

Napisano 03 czerwiec 2019 - 10:51

ok, dzięki za pomoc.Muszę teraz jakieś trwałe gniazda kupić.



#7 OFFLINE   Maciej_K

Maciej_K

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2738 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 03 czerwiec 2019 - 12:06

Kup kabel zasilający drugi.
Doraźne rozwiązania mogą okazać się kosztowne w razie odłamania pina w gnieździe, złącza przemysłowe wielopinowe są, ale dobrać trzeba i średnicę i rozstaw pinów, przy czym kosztuje to z przesyłem kilkadziesiąt ładnych złotych.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

#8 OFFLINE   mercoss

mercoss

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów

Napisano 03 czerwiec 2019 - 13:15

to może sobie dokupić samo złącze i też kłopot z głowy. Czy takie złącze ma jakieś oznaczenie po którym można szukać?



#9 OFFLINE   Maciej_K

Maciej_K

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2738 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 03 czerwiec 2019 - 13:22

Właśnie tutaj jest problem, nie mam pojecia jaki to standard, 0ne różnią się średnicami gniazda M5,M12,M13 i ilością torów.
Najwygodniej brać gotowca

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

#10 OFFLINE   piotrekadventures

piotrekadventures

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 16 czerwiec 2019 - 23:36

Dziwi mnie takie podejście, taki sprzęt na krótko podłączać? Przesada.
Najłatwiejsze rozwiązanie nowy kabelek. Tak jak kolega wcześniej pisał.

#11 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1781 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 17 czerwiec 2019 - 06:48

Dziwi mnie takie podejście, taki sprzęt na krótko podłączać? Przesada.
Najłatwiejsze rozwiązanie nowy kabelek. Tak jak kolega wcześniej pisał.

A dreszcz emocji to gdzie ?

#12 OFFLINE   cabage

cabage

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1249 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 07:21

A dreszcz emocji to gdzie ?

Jechać na ryby bez kija :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


  • Paweł J lubi to

#13 OFFLINE   mercoss

mercoss

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 07:25

faktycznie wyzwanie nie do okiełznania podłączyć - i + z bezpiecznikiem do 12V ;-) podłączyłem, żyje, działa


  • Paweł J lubi to

#14 OFFLINE   cabage

cabage

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1249 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 07:47

Chodzi bardziej o to że prędzej może dojść do "nieszczęścia". O ile Tobie się nic nie stanie, to sprzęt i elektronika wsadzona do środka nie są już takie odporne.... Tyle w temacie :) Sam osobiście kupiłbym nowy kabelek :)

 

Ps. Bez spiny :) Pozdrawiam



#15 OFFLINE   piotrekadventures

piotrekadventures

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 10:13

Hehe kto bogatemu zabroni 😉
  • Paweł J lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych