Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Fly fishing jest the best..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#61 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

    Zaawansowany

  • Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4888 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 11 październik 2019 - 11:48

Z niekłamaną przyjemnością i radością - pewnie, że tak  :) Ale do zimy będę miał czas tylko w niedziele - a wolałbym na trochę dłużej..



#62 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

    Znowu....

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów

Napisano 11 październik 2019 - 15:49

Noc musi być. Mam ostatniego hita. Ser pleśniowy z Lidla albo innego hasioka ale jakiś dobry. Duży. Okrąglutki jak gęba grubaska. Ognisko z patykow naniesionych przez dużą wodę. Kupiłem gdzieś taka kratkę z uchwytem . Druga kratka ją zamyka. Ser kładziemy między kratki ale nie ściskamy. Nie wolno! Trzymamy w sąsiedztwie ognia, nie w ogniu. Bo pęknie jak mój ponton. Wczoraj wkleiłem 9dziur. Wracając do kolacji. Ser napuchnie. Zmieni kolor z białego na ciemniejszy. Będzie chciał wybuchnąć. Chwilę przed desantem bagietka w sąsiedztwo i na ogień. Musi być chrupi jak mawia moja teściowa. Dobra już czas. Bagietkę prawie na pół . Ser do środka. Wyleje się oj wyleje. Po rękach i gębie. .. mmm do tego 3 ogóry kiszone. Całe. Nie żadne plasterki. Plasterki dla dzieci. Do tego piwerko. Ułaaaa

Użytkownik rózgaś edytował ten post 11 październik 2019 - 15:50


#63 OFFLINE   drag

drag

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 11 październik 2019 - 20:08

Noc musi być. Mam ostatniego hita. Ser pleśniowy z Lidla albo innego hasioka ale jakiś dobry. Duży. Okrąglutki jak gęba grubaska. Ognisko z patykow naniesionych przez dużą wodę. Kupiłem gdzieś taka kratkę z uchwytem . Druga kratka ją zamyka. Ser kładziemy między kratki ale nie ściskamy. Nie wolno! Trzymamy w sąsiedztwie ognia, nie w ogniu. Bo pęknie jak mój ponton. Wczoraj wkleiłem 9dziur. Wracając do kolacji. Ser napuchnie. Zmieni kolor z białego na ciemniejszy. Będzie chciał wybuchnąć. Chwilę przed desantem bagietka w sąsiedztwo i na ogień. Musi być chrupi jak mawia moja teściowa. Dobra już czas. Bagietkę prawie na pół . Ser do środka. Wyleje się oj wyleje. Po rękach i gębie. .. mmm do tego 3 ogóry kiszone. Całe. Nie żadne plasterki. Plasterki dla dzieci. Do tego piwerko. Ułaaaa

K...a pięknie.I do tego jeszcze z tym serem i bułą wszystko się zgadza i po Bożemu,wszak dzisiaj piątek...Zara do lodówki lecę



#64 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

    Znowu....

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów

Napisano 11 październik 2019 - 20:15

A deser powstał całkiem przypadkiem. Kumpel wziął dwa banany. Nie wiem po co . Chyba bardziej dla fazy. Nie jadam bananów wcale. Ale była faza to włączyło się gotowanie. Znalazłem tackę aluminiową. Wrzuciłem 2 banany i włożyłem że 3 duże łyżki nutelli. I na ogień. Wiecie cobsie stało. Nutella sie lekko przypalila i roztopiła. Banany zmiękły... przeprosilem się z bananami i po latach zjadłem.. uuułaaaaaaa
  • drag lubi to

#65 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 459 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 11 październik 2019 - 21:02

Mogę dołączyć z faszerowanymi serkiem śmietanklowym  pieczarkami zawiniętymi w boczuś i butelką brandy?



#66 OFFLINE   Stary Baca

Stary Baca

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • Lokalizacjaw czcinach tutejszy
  • Imię:Jacek

Napisano 11 październik 2019 - 21:17

W nocy są najlepsze rydze, na blachę i tylko posolić...



#67 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

    Znowu....

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów

Napisano 12 październik 2019 - 05:59

Krzychu dajesz
Ale opowiedz coś więcej. Żeby poczuć smaki.
Baca na jaką blachę te rydze. Dajno co

#68 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 12 październik 2019 - 09:56

Karaś z żaru pieczony w całości z odrobiną soli.

Do tego ziemniaki z popiołu i biały ser czosnkowy.

Wędzona słonina z cebulą solą i trochę octu.


Można by też z francuska...

Gruszki zapiekane w żarze ale żeby się nie rozpadały, do tego ser pleśniowy Roquefort z orzechami włoskimi.


Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

#69 OFFLINE   venom_666

venom_666

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1830 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 12 październik 2019 - 10:22

w doopach Wam sie poprzewracało - jeszcze jakiś kelner francuski może?? Piwo chłodzone w rzece, kiełbasa z ogniska, albo kartofel zajumany z pola.

I tak najważniejsze jest z kim, a nie co...



#70 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 12 październik 2019 - 10:41

Piwo to po rybach, nie lubię po alko łowić.

A jak jedziesz autem to kawał świnaka mozesz zabrać i świeżonke z cebulą zrobić.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

#71 OFFLINE   hi tower

hi tower

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1974 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 12 październik 2019 - 10:44

(...) , albo kartofel zajumany z pola.(...)


No tak... Kradzione smakuje najlepiej :(

#72 OFFLINE   venom_666

venom_666

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1830 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 12 październik 2019 - 10:49

pewnie ;) kartofel z pola, jabłko z przydrożnego drzewa, z jakiegoś zdziczałego i zapomnianego sadu nad rzeką ;)

Wozić pół świniaka żeby wieczorem przed snem na polu w spiworze pod pałatką robić grilla??

To chyba wolę wrócić na noc do domu...


  • Krzysiek P lubi to

#73 OFFLINE   Mysha

Mysha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 12 październik 2019 - 11:00

No tak... Kradzione smakuje najlepiej :(

Tałer przyznaję się, że jak chodziłem za trocią nad Redą, to zawsze ze 2 kolby kukurydzy zajumałem. Mea culpa  :) . Brakuje mi tych wrześniowych wypadów przed robotą  :( .



#74 OFFLINE   Stary Baca

Stary Baca

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • Lokalizacjaw czcinach tutejszy
  • Imię:Jacek

Napisano 12 październik 2019 - 13:40

Krzychu dajesz
Ale opowiedz coś więcej. Żeby poczuć smaki.
Baca na jaką blachę te rydze. Dajno co

zdjęcie z netu pożyczone: https://www.wysowa.c...lachy_front.jpg

 

rydze_z_blachy_front.jpg

 

Oczyszczone kapelusze, blaszkami do góry, połóż na rozgrzanej blasze - smaż 2-3 minuty. Przed podaniem albo ciut wcześniej posól grzyby (sól kłodawska kamienna, nie warzona).

Jeśli blachy nie posiadasz weź żeliwną patelnię i rozgrzej na niej masło, na gorące masło połóż grzyby i smaż chwilę z obu stron albo z jednej kapeluszem do dołu. Przed podaniem albo ciut wcześniej posól grzyby.

Na ognisku w żarze można na dużym płaskim kamieniu,  lub jak masz kratę ogniskową to na kracie albo nawet na kawałku blachy. Byle nie w płomieniach smażyć tylko w żarze.

 

Potem kawa na noc z czegoś takiego

9d46943b02044f3ea421882b1d09c027.jpg

 

  tylko z tym na ognisku ostrożnie bo można zrobić rakietę, a po nocy trudno się szuka po krzakach górnej części jak wystrzeli.


Użytkownik Stary Baca edytował ten post 12 październik 2019 - 14:23

  • Krzysiek P lubi to

#75 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

    Znowu....

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów

Napisano 12 październik 2019 - 14:05

Jajebie miazga
Idę coś zjeść . Trzeba zmienić temat na Wiślane przysmaki

#76 OFFLINE   morrum

morrum

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 640 postów
  • LokalizacjaPustynia Kujawska
  • Imię:Michał

Napisano 12 październik 2019 - 15:56

No tak... Kradzione smakuje najlepiej :(


Kradzione nie tuczy 😂
  • Krzysiek P lubi to

#77 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 459 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 12 październik 2019 - 16:05

No tak... Kradzione smakuje najlepiej :(

1 kartofla żałujesz koledze z forum? 😉
Dziki wpie...olą pół redliny bez pytania😆

Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 12 październik 2019 - 16:05

  • Novis lubi to

#78 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

    Znowu....

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów

Napisano 12 październik 2019 - 18:10

Kiedyś zerwalem kukurydze znad Wisły i dwie godziny gotowałem i twarda jak byk była. Przypomniał mi się kawał jak chłop jajko 1.5h gotował i ciągle twarde było.

#79 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 459 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 12 październik 2019 - 18:52

Ha-ha-ha dobre z tym jajkiem..nie znałem  :D 
1.5 dnia można gotować starą kaczkę albo kurę nioskę - też twarda jak podeszwa o czym dowiedzieliśmy się za młodych czasów, gdy dumni  zajumaliśmy jedną ze stada które pętało się nieostrożnie na terytorium naszego biwaku w okolicach Księżych Młynów nad Wartą. Za karę pogoniły nas byki  :D  :D  :D


Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 12 październik 2019 - 18:52


#80 OFFLINE   SID

SID

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 823 postów
  • LokalizacjaŚrem https://www.youtube.com/watch?v=Sy7k5ZgA_RU
  • Imię:Roger
  • Nazwisko:Sikora

Napisano 12 październik 2019 - 19:31

Ha-ha-ha dobre z tym jajkiem..nie znałem  :D 
1.5 dnia można gotować starą kaczkę albo kurę nioskę - też twarda jak podeszwa o czym dowiedzieliśmy się za młodych czasów, gdy dumni  zajumaliśmy jedną ze stada które pętało się nieostrożnie na terytorium naszego biwaku w okolicach Księżych Młynów nad Wartą. Za karę pogoniły nas byki  :D  :D  :D

Krzysztof, a moja ciocia do dzisiaj nie może się tych kur doliczyć. :blink:  ;)


  • Krzysiek P lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych