Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikator Tatula SV TW 103HSL - problem z pracą przy niskiej temperaturze?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   tinca

tinca

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Wojciech

Napisano 29 listopad 2019 - 21:58

Witam wszystkich czytających ten post.

 

Wybrałem się na ryby z zestawem castingowym z kołowrotkiem jak w temacie. Zestaw używałem bodajże 3 raz, z czego 2 razy latem. Tym razem temperatura powietrza wynosiła rano około 4 stopni do 7 stopni w południe. Przy tej temperaturze nie działał prawidłowo hamulec kołowrotka. Przy mocnym dokręceniu pozwalał na zwijanie, lecz brania nie pozwoliłby wciąć. Po powrocie do domu hamulec odzyskał sprawność.

 

Ze względu na to, że nie mam większego doświadczenia z multiplikatorami, chciałbym zapytać czy zaistniała sytuacja jest 'typowa':

- dla tego modelu?

- dla multiplikatorów?

 

Chciałbym prosić o komentarze do opisanej sytuacji. Dziękuję



#2 OFFLINE   Framuga

Framuga

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 564 postów
  • LokalizacjaMińsk Mazowiecki
  • Imię:Julian Fram.Budu
  • Nazwisko:Radek Kot

Napisano 29 listopad 2019 - 22:37

Takie coś?



#3 OFFLINE   tinca

tinca

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Wojciech

Napisano 30 listopad 2019 - 00:02

Dokładnie coś takiego...



#4 OFFLINE   trilung

trilung

    Nowy

  • Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów

Napisano 30 listopad 2019 - 00:30

No tak ale to wina hamowania czy brak plastra i żyłki które to przeciwdziałają przesunięciu całego motka plecionki na szpuli?!
Bo wtedy Daiwa gut...operator bee.
😀

Użytkownik trilung edytował ten post 30 listopad 2019 - 00:31

  • Sławek Nikt lubi to

#5 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1213 postów
  • LokalizacjaŁuków
  • Imię:Hubert

Napisano 30 listopad 2019 - 20:33

Jak nie masz plastra, to odwiń linkę, naklej plaster i nawiń plecionkę. Wtedy zdiagnozujesz problem. Dziś Kolega machał przynętami zestawem z Tatulą i nie było żadnych problemów z hamulcem. Temperatura +1 st. C.


  • Sławek Nikt i lubią to

#6 OFFLINE   MarCinFin

MarCinFin

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 666 postów
  • LokalizacjaTurku (FIN)
  • Imię:Marcin

Napisano 30 listopad 2019 - 20:57

Moim zdaniem to dość powszechny problem w przypadku łowienia w zimowych miesiącach przy temp. lekko minusowych do +5. Mam to w multikach daiwy ( tatula, lexa i zillion) i w shimano tranx. Jak pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem to też byłem lekko zdenerwowany ;) . Mój sposób na unikanie ślizgania hamulca  jest prosty, po łowieniu wracając do slipu rozkręcam na maksa hamulce w multikach. Podczas łowienia jest dokręcony na 70-80%. Te problemy mogą wynikać z jakości smarów i wogóle smarowania podkładek hamulca. 


Użytkownik MarCinFin edytował ten post 30 listopad 2019 - 21:21


#7 ONLINE   BOB

BOB

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 7858 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 30 listopad 2019 - 21:18

Takie coś?

Tatulna bzdura!


  • Little Wing i trilung lubią to

#8 OFFLINE   SID

SID

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 647 postów
  • LokalizacjaŚrem https://www.youtube.com/watch?v=Sy7k5ZgA_RU
  • Imię:Roger
  • Nazwisko:Sikora

Napisano 01 grudzień 2019 - 13:10

Smaruję wszystkie "układy hamulcowe" w multiplikatorach co skutkuje trochę słabszą siłą hamowania, lecz większą płynnością oddawania linki.
W przypadku tego zdarzenia z filmu,
obstawiam ślizganiu się plecionki na szpuli.
Temat już był wertowany na JB

Użytkownik SID edytował ten post 01 grudzień 2019 - 13:12

  • BOB, Koincydencja i Sławek Nikt lubią to

#9 OFFLINE   MARCIN-GRYF

MARCIN-GRYF

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaGRYFINO
  • Imię:MARCIN
  • Nazwisko:JAKO

Napisano 01 grudzień 2019 - 22:03

Kupiłem taką Tatule SV w piątak dzisiaj przez dwa dni łowienia nie miałem takiego problemu a temperatura w jakiej łowiłem to -1 - +5



#10 OFFLINE   trilung

trilung

    Nowy

  • Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów

Napisano 01 grudzień 2019 - 22:22

Tatula-matula...
Mamuty były?a Tatuty??
Kiedyś miałem w okrąglaku abu malfunkcje:podkładki dwie były ustawione )) po przestawieniu )( odzyskałem skuteczność hamowania.

#11 OFFLINE   MarCinFin

MarCinFin

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 666 postów
  • LokalizacjaTurku (FIN)
  • Imię:Marcin

Napisano 01 grudzień 2019 - 22:51

U mnie ewidentnie to było ślizganie na hamulcu. Problem występuje od czasu do czasu późną jesienią przy niskich temperaturach i tylko gdy rozpoczynamy łowienie. Nigdy nie miałem tego problemu latem. Też  delikatnie smaruję układ hamulcowy dla poprawy pracy. Nigdy nie zaobserwowałem u siebie efektu ślizgania plecionki na szpuli.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych