Po wczorajszych burzach, dzisiaj zrobiła się fajna pogoda, więc zgodnie z planem wyskoczyłem nad czerniakowskie aby nad wodą ocenić ostatni zakup UL (Tsurinoya Dexterity 6'3" 2-6Lb 0,6-8gr). Przy okazji chciałem porównać dwa multiki zestawione z tym samym kijkiem i tymi samymi przynętami: Shimano Aldebaran BSF XG+Varivas Casting PE 0.8 oraz ABU Revo ALC BF7+Power Pro 0,06.
Na początek moje odczucia i obserwacje dotyczące multików.
- możliwości rzutowe i osiągane odległości absolutnie porównywalne.
- głośniejsza praca na przekładni ABU (jak zauważył Roger, może to kwestia prawidłowego nasmarowania?)
- ergonomia obu bardzo mi odpowiada (z lekkim wskazaniem na Shimano)
Tak jak poprzednio, testowałem głównie na "gołych" główkach, ale i na dość lotnych przynętach.
Pora więc na ocenę kijka ... to jest to co tygrysy lubią najbardziej! Super czuły i delikatny szczyt, pięknie katapultuje najlżejsze gramatury. Pięknie będzie sygnalizował delikatne, czujne pstryknięcia (myślę nad pomalowaniem kilku centymetrów za przelotką szczytową w barwach fluo?). Dół mocny, nie klęknie przed okoniem 40-45cm.
Nie pamiętam ile cm nawijają te multiki za jednym obrotem korby, ale wyniki były takie:
- nimfa 1,2gr ...10-15 obrotów
- portki na 1gr...j/w
- goła główka 2gr...20-25 obrotów
- goła główka 3gr...ok.30 obrotów
- ciernik na główce w sumie 4,5gr...ok. 40-45 obrotów
- goła główka 7,5gr...leeeeeciała! ponad 60 obrotów
- błystka HRT2 pięknie i bez zagrożenia ładowała blank i leciała na 60-70 obrotów, ale już przy ściąganiu mocno gięła blank. Przy wolnym prowadzeniu w stojącej wodzie da radę, ale już w mocnym nurcie? ... poprzestał bym na rozmiarze 1 long.
Nie będę ukrywał, ze moja ocena "na sucho" pokrywała się z praktyką, choć nie sadziłem, że kij da radę 8gr...da radę
W efekcie końcowym ... Varivas Area Drive za chwilę pojawi się na giełdzie! (w baaaardzo atrakcyjnej cenie )
Kilka fotek w pięknych okolicznościach przyrody