Podręcznik służy do nauki, gdybyś się nie nauczył co jest jadalne to ssałbyś cyca po dziś dzień. Chodzi o to aby nauczyć się jeść to co jest jadalne, po coś powstała gałąź wiedzy zwana mykologią.
Lepiej i mądrzej się tego ująć nie da
Borowika ceglastoporego odróżnia od innych borowików z czerwonymi lub czerwonawymi porami budowa powierzchni trzonu. Jest to cecha kluczowa z kulinarnego punktu widzenia, bo ceglak jako jedyny przedstawiciel "kolorowych borowików" występujących w środkowej Europie ma trzon kosmkowaty (wybarwione kaulocystydy na powierzchni trzonu) Tak to wygląda w zbliżeniu:
DSCN7108.JPG 536,04 KB
21 Ilość pobrań
Czerwonopore borowiki niejadalne, trujące lub niepewne kulinarnie zawsze mają na trzonie kolorową siateczkę. Ta siatka jest najbardziej wyraźna na szczycie trzonu. Poniżej kilka trujących niejadalnych borowików - które często widuję w koszykach spotkanych w lesie grzybiarzy
DSCN3204.JPG 361,37 KB 19 Ilość pobrań DSCN2379.JPG 233,94 KB 19 Ilość pobrań DSCN2374.JPG 282,14 KB 19 Ilość pobrań DSCN0955.JPG 339,9 KB 19 Ilość pobrań
Sinienie na przekroju nie jest żadną cechą. One wszystkie sinieją w różnym stopniu. Twoje grzyby to borowiki ceglastopore. Smacznego.