Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multik Abu Record 51 - problem z kasowaniem luzów szpuli


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   inglisz

inglisz

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 13 październik 2021 - 10:39

Witam,
Nie wiem czy to normalne, ale w moim abu record 51 nie mogę skasować luzów osiowuych na szpuli za pomocą pokrętła.
Czy brakuje jakiejś części w kapselku ? Nie wiem, ale u mnie wygląda tak samo jak
Na filmiku poniżej (6.50s kapselek jest odkręcany i w środku kapselka jest mosiężna blaszka dociskająca oś szpuli , dokładnie tak jak u mnie. Widać również, że nie ma tam żadnych innych części).
Czy ten multik tak ma? Czy coś jest nie tak u mnie?


#2 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2373 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 13 październik 2021 - 11:03

W poliku z drugiej strony, na podparciu osi szpuli jest łożysko i pod nim też powinna być taka podkładka



#3 OFFLINE   inglisz

inglisz

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 13 październik 2021 - 11:23

Czy chodzi Tobie o to co się zaczyna w 14min filmiku?
Tam nigdy nie rozbierałem, ale zobaczę i Ci odpowiem.

#4 OFFLINE   Herman

Herman

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaWłodawa

Napisano 13 październik 2021 - 20:04

Mam Recorda, też jest luz boczny na szpuli. Podejrzewałem, że wadliwy egzemplarz lub, że "ten typ tak ma". Z tego co pamiętam (bo go wstępnie diagnozowałem) to luz jest nie między końcówką osi a obudową lecz jakby między samą szpulą a tą plastikową białą zębatką na osi, zespoloną na wcisk ze szpulą. Jakby tam dać super cienką podkładkę chyba powinno być OK. Szpula stanie się wtedy jaki nieco szersza (około 0, 5 mm) i luzu nie będzie.  Dawanie kolejnej mosiężnej blaszki lub dokręcanie docisku na maxa nic nie daje. Ostatecznie dałem spokój, kręcioł i tak leży w "archiwum". 

 

PS Użytkowo japończyki są lepsze niż ABU :)


Użytkownik Herman edytował ten post 13 październik 2021 - 20:07


#5 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

    Zaawansowany

  • Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4228 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 13 październik 2021 - 21:59

Ale nie tak wytrzymałe jak Record. Z 80lbs plecionką, bez pompowania, siłowo wlokę suma do siebie  :)    



#6 OFFLINE   inglisz

inglisz

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 14 październik 2021 - 13:10

Przyciskałem palcem samą oś i szpula ma osiowy luz. Wycialem dodatkowa mosieżną podkładke o gr 0.2mm i nic nie dało.
Czyli raczej to nie problem z kapselkiem i podkładką, tylko coś pomiędzy szpulą a ośką.

#7 OFFLINE   RBTS

RBTS

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 14 październik 2021 - 17:40

Proponuję sprawdzić czy szpula leży symetrycznie w obudowie. Jeśli nie, należy wyregulować położenie podkładką pomiędzy kołem zębatym szpuli a łożyskiem prawego panelu. Następnie sprawdzić czy docisk działa (oś szpuli musi wystawać poza gniazdo). Jeżeli szpula ma nadal osiowy luz, pozostaje ostatnia droga regulacji podkładką założoną na oś. Swoją drogą to dość niespotykana przypadłość. Czy części są oryginalne?

PS Ostatnia myśl - może mosiężny pierścień na osi  jest przesunięty w stronę przekładni głównej?



#8 OFFLINE   inglisz

inglisz

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 14 październik 2021 - 20:32

Kupiłem nówkę. Rozkreciłem go (tylko pierwszy panel) zeby wyciagnac szpule i przesmarowac zebatki i łożyska.
Zauważyłem, że po złożeniu szpula czasami jakby ociera o rant.
Problem w tym, ze nie sprawdziłem luzu szpuli przed tym jak zaczalem w nim grzebac




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych