Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Żywica epoksydowa problem z rozwarstwieniem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 OFFLINE   Julas

Julas

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaNorwegia
  • Imię:Juliusz
  • Nazwisko:Staszewski

Napisano 19 kwiecień 2022 - 16:29

Cześć!
Może ktoś zna przyczynę dlaczego w ostatniej partii wobków doszło u mnie do miejscowego oddzielenia żywicy od powłoki malowanej.
Wykonanie tej partii nie rużniło się szczególnie od poprzednich te same materiały i technika wykonania a mimo wszystko coś poszło nie tak.
W jednej partii wykonałem dwa rodzaje woblerów jeden model jedne z brokatem drugie bez. Także te z brokatem były lakierowane 3 rundy z epoksydem później. 
Woblery z brokatem wyszły tak jak zawsze bez skaz.
Woblery bez brokatu kilka dni po testach w wodzie zaczeły się rozwarstwiać epoksyd odchodzi od farby i tworzy się luka z powietrzem lakier ugina się pod palcem. Plamy powietrza ukłakają się jak mróz na szykie tworząc piękne wzorki. 
Otworzyłem jednego woblera i to nie była woda jak początkowo sądziłem.  
Żywicę używam od 2 lat nic takiego mnie jeszcze nie spotkało.
Farba i podkład vallejo 
Lakier akrylowy w sprayu przed żywicą użyty w tych woblerach, te drugie były bez i to jego podejrzewam najbardziej aczkolwiek stosowałem go już wcześniej i nic się nie działo. 
Drugie co mi przychodzi do głowy to zbytnie ogrzanie żywicy podczas nakładania.
Trzecie to zanieczyszczenia z powietrza.
 
Co sądzicie na co uważać żeby nie powtórzyć błędu, może ktoś miał kiedyś podobnie?

Załączone pliki