Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Piwko piwo piweczko...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1019 odpowiedzi w tym temacie

#701 OFFLINE   tebe

tebe

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 07 grudzień 2017 - 17:24

U mnie portery i risy, zalane stearyną leżakują już pół roku ;)
Korci, oj korci by "odkorkować"...

Trzymaj! Gdzie leżakujesz piwko w piwnicy czy lodówce?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#702 OFFLINE   venom_666

venom_666

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1830 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 07 grudzień 2017 - 19:50

oczywiście w piwnicy, do lodówki trafiają przed spozyciem (chociaz niektóre risy wolę w temperaturze pokojowej).

 

Czy w kraju dostanie gdzieś jeszcze zielonego Goliata ??



#703 OFFLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 916 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 07 grudzień 2017 - 20:44

Na słod

 

Wino jęczmienne ?

Na słodach, tłusto i często konkretnie nachmielone. Jak z dostępnością Robercie tego produktu Kormorana? I oczywiście cenowo


  • specjal20 lubi to

#704 OFFLINE   strary

strary

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1931 postów

Napisano 08 grudzień 2017 - 11:06

U mnie portery i risy, zalane stearyną leżakują już pół roku ;)
Korci, oj korci by "odkorkować"...

Twardy jesteś :D

https://www.browar.b...5&postcount=441



#705 OFFLINE   venom_666

venom_666

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1830 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 08 grudzień 2017 - 16:16

daję radę, bo dobry synek ratuje tatusia TurboGeezerem jak wpada w odwiedziny ;-) 


  • tebe lubi to

#706 OFFLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 916 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 08 grudzień 2017 - 21:39

z TurboGeezera to nie raz wykonałem porterówkę/kingpinówkę w wersji malina i węgierka 



#707 OFFLINE   Małkociniak

Małkociniak

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 167 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Krzysiek

Napisano 08 grudzień 2017 - 23:05

daję radę, bo dobry synek ratuje tatusia TurboGeezerem jak wpada w odwiedziny ;-) 

 

 

z TurboGeezera to nie raz wykonałem porterówkę/kingpinówkę w wersji malina i węgierka 

Popróbował bym waszych wyrobów, same wpisy działają na wyobraźnię. Jest postanowienie od przyszłego 2018 samemu uwarzyć piwo.



#708 OFFLINE   Tiur

Tiur

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaŻywiec
  • Imię:Kamil

Napisano 08 grudzień 2017 - 23:34

Nic trudnego. Potrzeba trochę przestrzeni drobnego sprzętu i na pewnych etapach starranności i sterylności. U mnie trudniej złowić miarowego sandacza

#709 OFFLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 916 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 09 grudzień 2017 - 10:10

Popróbował bym waszych wyrobów, same wpisy działają na wyobraźnię. Jest postanowienie od przyszłego 2018 samemu uwarzyć piwo.

Podbij do Młodego Wędkarza, mówił, że warzy piwo. Coś podpowie zapewne  :)



#710 OFFLINE   tebe

tebe

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 10 grudzień 2017 - 12:21

I przede wszystkim trzeba poświęcić pół dnia na warzenie. Ja uwarzyłem 5 warek i dałem spokój. Za dużo roboty i brak miejsca... Ale doświadczenie fajne.

Użytkownik tebe edytował ten post 10 grudzień 2017 - 12:22

  • strary lubi to

#711 OFFLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 916 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 10 grudzień 2017 - 20:46

A do miodów syconych podchodziłeś? Sam ogarniasz główny składnik i to w różnych gatunkach. Pozdro 



#712 OFFLINE   strary

strary

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1931 postów

Napisano 10 grudzień 2017 - 20:53

I przede wszystkim trzeba poświęcić pół dnia na warzenie. Ja uwarzyłem 5 warek i dałem spokój. Za dużo roboty i brak miejsca... Ale doświadczenie fajne.

A "czysta warek" i ciągle  warzę :)


  • Kamil Z., tebe i Zed Zgred lubią to

#713 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

    Zed Zgred

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:RA-V

Napisano 10 grudzień 2017 - 20:58

A "czysta warek" i ciągle  warzę :)

I to jak?! Pochwalę kolegę...eksplozja smaków :D :D :ph34r:


  • Kamil Z. lubi to

#714 OFFLINE   tebe

tebe

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 11 grudzień 2017 - 08:03

A do miodów syconych podchodziłeś? Sam ogarniasz główny składnik i to w różnych gatunkach. Pozdro 

Miód pitny nie wymaga tyle pracy i jest łatwy do ogarnięcia, co roku robię jakieś 200 l, tylko ja nie przepadam za takim trunkiem i wszystko rozdaję :)



#715 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

    Ekspert

  • PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 12 grudzień 2017 - 09:07

I to jak?! Pochwalę kolegę...eksplozja smaków :D :D :ph34r:

Potwierdzam. Jak Fido uwarzy..... ;)

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

#716 ONLINE   sslonio

sslonio

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 732 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 18 kwiecień 2018 - 06:56

Taki zestaw zaparkowałem wczoraj w garażu... :-)

No i w końcu znalazłem Króla Lata :-)

Załączone pliki


Użytkownik sslonio edytował ten post 18 kwiecień 2018 - 06:57

  • Artech i Qcyk lubią to

#717 OFFLINE   morales

morales

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 290 postów

Napisano 20 kwiecień 2018 - 08:06

Nie wiem czy było , ale polecam browar Rebelia z Ząbkowic Śląskich.



#718 OFFLINE   strary

strary

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1931 postów

Napisano 20 kwiecień 2018 - 10:47

https://www.browar.b...9&postcount=257

 

To nie jest browar. To tak zwani "gypsy" warzą a najczęściej zamawiają piwa w prawdziwych browarach. Czasami mają recepturę ale najczęściej nawet nie widzą swojego piwa do momentu jak przyjedzie do nich czyli hurtowni. Działalność takich jest rejestrowana jako sprzedaż hurtowa piwa, czasami mają koncesję na detal i wtedy sprzedają na festiwalach, festynach itp.

 

Największym tego typu tworem był do niedawna Ale Browar i Pinta. Ale Browar już warzy na swoim a Pinta buduje.


  • morales i HaDe lubią to

#719 OFFLINE   Tiur

Tiur

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaŻywiec
  • Imię:Kamil

Napisano 20 kwiecień 2018 - 12:57

FidoAngel masz rację. Ale czy to grzech, że Pinta zaczynała warzyć piwo w innych browarach?? Ja myślę, że nie. Teraz chłopaki są na takim poziomie, że mało kto może się z nimi równać.



#720 OFFLINE   uups

uups

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • Lokalizacjadolny śląsk
  • Imię:Adam

Napisano 21 kwiecień 2018 - 06:09

ale dlaczego tak jest ? ano dlatego że mamy popaprane prawo zbudowanie mini browaru o wybiciu 500l jest traktowane w Polskim prawie jak budowa browar np Żywiec .

W Polsce tak rozwineło się piwowarstwo domowe że chłopaki zaczeli kombinować jak na tym zarobić , więc wymyślili "gypsy" jak to nazwał Fido






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych