Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kawa, Kawka, Kaweczka.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
116 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   TomaszKKK

TomaszKKK

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 253 postów

Napisano 08 styczeń 2017 - 12:16

posiadam taki od roku

 

http://www.philips.p...ekspres-do-kawy

 

ale i tak wolę parzoche bo ta z ekspresu jakas kwasna wychodzi jeżeli chodzi o arabice,ale to kwestia doboru kawy

dla kobiety która lubi latte itp. fajny bajer



#42 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 08 styczeń 2017 - 13:48

Kawa parzona jest dobra...no, może znośna........jeśli nie ma pod ręką expressu. Zawsze to lepsze niż rozpuszczalna, bo to traktuję tylko jako napój o smaku kawy. Odkąd poznałem kawiarkę, taką stawianą na palnik gazowy czy indukcyjny, to piję z niej kawę, jeśli nie ma expressu.

W domu przygotowuję kawę z expressu Krups już od wielu lat, ale znam lepsze sposoby, mimo że staram się wybierać przyzwoite gatunki kaw, np; Robusta Platinum, Suprema Colombiano itp.

Np. we Włoszech bardzo dobrą kawę można wypić prawie w każdym barze, tam bez dobrej kawy żadna gastronomia nie ma prawa przetrwać. W Polsce jest z tym gorzej, choć w dobrych kawiarniach, restauracjach i na niektórych stacjach benzynowych można trafić także dobry napar. Ale są i takie że zawartość filiżanki czy kubka bardziej przypomina wodniste popłuczyny niż kawę....niestety.



#43 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 08 styczeń 2017 - 14:34

W Polsce jest z tym gorzej, choć w dobrych kawiarniach, restauracjach i na niektórych stacjach benzynowych można trafić także dobry napar. Ale są i takie że zawartość filiżanki czy kubka bardziej przypomina wodniste popłuczyny niż kawę....niestety.

A pozostali Primę serwują... notabene jak można to pić  :o  :lol:



#44 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 08 styczeń 2017 - 20:25

Przepraszam, tam powyżej to chodziło oczywiście o "Riobę Platinum" a nie o "Robustę Platinum". Robustę piję w ostateczności, wolę arabicę.



#45 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

    Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

  • Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 08 styczeń 2017 - 23:54

Gdy proponują mi kawę rozpuszczalną, podnoszę obie dłonie na wysokość twarzy i zdecydowanym głosem mówię: "Tylko żadnych gejowskich wynalazków". Jak dotąd, spotyka się to ze zrozumieniem ;)

 

Kawa po turecku. Piekielny wynalazek. 

W Polsce zwykle kawą po turecku nazywano napar złożony z dwóch łyżeczek kawy i szklanki zalanej w 4/5 wrzątkiem. Nic bardziej błędnego. Kawa po turecku wymaga specjalnego tygielka, do którego nalewa się zimnej wody, na którą sypie się kawę. Podgrzewając wodę proces przerywa się tuż przed wykipieniem, następnie tygielek odstawia się w chłodne miejsce, po wystygnięciu  kolejna porcja kawy i zaparzanie. I tak trzy razy. Miłośnikom latte szczerze odradzam, natomiast prawdziwym chłopom :rolleyes: czemu nie..

 

Ostatnio, zachęcony licznymi opisami, postanowiłem spróbować przedziwnej mikstury - filiżanka espresso, masło i olej kokosowy, do blendera mocno zakręcić mieszanką. Smakuje zadziwiająco dobrze, efekt pobudzenia kofeinowego rozciąga się na wiele (minimum 7) godzin i nie kończy się gwałtownym "zejściem", tylko następuje łagodne osłabienie efektu. Zaiste, czego to ludzie z głodu nie wymyślą :huh: :D  Od kilku tygodni jest to moja ulubiona forma czarnego napoju...

 

Ostatnią kwestią, którą chcę tu poruszyć, jest pochodzenie kawy. Na naszym rynku króluje najtańsza kawa, ta z ameryki południowej. Jeśli ktoś chce skosztować naprawdę dobrej kawy, powinien zwrócić uwagę na kawę z afryki, a zwłaszcza na ojczyznę kawy, Etiopię. To tak jak z jabłkami - rosną w wielu krajach. Nasze są jednaj niezrównane :) 90% Arabiki, 10% Robusty, świeżo palonej i mielonej, to mój przepis na świąteczną małą czarną. Mniam B)


  • szczupak1 lubi to

#46 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

    Zaawansowany

  • Moderatorzy
  • 2132 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 09 styczeń 2017 - 19:11

posiadam taki od roku

 

http://www.philips.p...ekspres-do-kawy

 

ale i tak wolę parzoche bo ta z ekspresu jakas kwasna wychodzi jeżeli chodzi o arabice,ale to kwestia doboru kawy

dla kobiety która lubi latte itp. fajny bajer

Bez urazy, ale jeśli kawa wychodzi z tego kwaśna to widzę 3 opcje:

- niedobra kawa

- brudne elementy ekspresu (jednostka zaparzająca) 

- mocno chlorowana woda

 

Jeśli nie kawa z ekspresu to z kawiarki, w pracy tymczasowo mamy taki ekspres na kawę w saszetkach. Nie ma tragedii. 

Te Nespresso na kapsułki to jedynie dla osób, które kawę piją okazjonalnie. 



#47 OFFLINE   bartolo

bartolo

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 styczeń 2017 - 19:25

...ale jeśli kawa wychodzi z tego kwaśna to...

 

 

mamy za niską temperaturę parzenia...



#48 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

    Zaawansowany

  • Moderatorzy
  • 2132 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 09 styczeń 2017 - 20:07

mamy za niską temperaturę parzenia...

Zakładam, że ekspres sprawny ;)



#49 OFFLINE   bartolo

bartolo

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 styczeń 2017 - 20:12

Tak, w takim razie można założyć kwaśny gatunek kawy  ;) .

 

A poważnie, niektóre single takie właśnie są...



#50 OFFLINE   Błachy

Błachy

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 styczeń 2017 - 20:27

Posiadamy w domu ekspres krups dolce gusto piccolo na kapsułki. Do okazjonalnego użytku jak znalazł. Jest dosyć tani -ok 200zł, zajmuje bardzo mało miejsca a kawa wychodzi smaczna. Mam porównanie do krupsa z kolbą - kawy smakują różnie ale z obu są smaczne. Z kawiarki na palnik wychodzi mi gorsza (świeżo mielona dallmayr) a o "zalewajce" nawet nie mówmy. Oprócz "czarnej" można kupić kapsułki z latte i cappucino. Pewnie że można spieniać prawdziwe mleko i dodawać do espresso ale sporo z tym zabawy a pozniej mycia a te kapsułki są mega wygodne i szybkie. Oprócz kawy są kapsułki z kakao nesquik, gorącą czekoladą oraz herbatą (ta ostatnia opcja to chyba przesada-nie próbowałem). Jedyna wada to cena kapsułek ok 20zl za opakiwanie 16szt co daje ok 1,25 za espresso/kakao do 2,50 za latte/cappucino (na które zużywa się po 2 kapsulki). Jestesmy z niego zadowoleni lecz do codziennego użytku chyba był by nieekonomiczny.

#51 OFFLINE   GoLoManoLo

GoLoManoLo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaDziki Wschód ;)

Napisano 11 styczeń 2017 - 09:23

Panowie polećcie dobrą kawę do mielenia i parzenia w klasycznej kawiarce, najlepiej jak by była dostępna w którymś z popularnych sklepów :)



#52 OFFLINE   lukaszannopol13

lukaszannopol13

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 11 styczeń 2017 - 09:39

A pozostali Primę serwują... notabene jak można to pić :o

Przy takiej czarnej prima to luksus

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

#53 OFFLINE   bartolo

bartolo

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 styczeń 2017 - 09:54

Panowie polećcie dobrą kawę do mielenia i parzenia w klasycznej kawiarce, najlepiej jak by była dostępna w którymś z popularnych sklepów :)

 

Z kawiarki nie wyciągniesz wszystkich aromatów, więc wybieraj tą która jest najświeższa.

Optimum to parę dni po paleniu, ale tego w supermarkecie raczej nie dostaniesz.

A może jakaś lokalna palarnia?



#54 OFFLINE   GoLoManoLo

GoLoManoLo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaDziki Wschód ;)

Napisano 11 styczeń 2017 - 10:09

Wiem że nie wyciągnę, ale lepsza kawiarka niż parzenie w szklance :), poszukuję czegoś co mogę znaleźć w popularnych supermarketach gdyż na co dzień tylko do takich mam dostęp.



#55 OFFLINE   bartolo

bartolo

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 styczeń 2017 - 10:53

OK. To tak jak napisałem, im będzie świeższa, tym masz większą szansę cieszyć się lepszym naparem. Data palenia jest ważniejsza niż marka kawy na opakowaniu, dlatego konkretnej firmy Ci nie polecę. Ja dawno odszedłem od supermarketowych przesuszonych ziarenek na rzecz świeżo palonej kawy z palarni.

 

A może to pomoże w wyborze  ;):

 

A propos kawiarki:


Użytkownik bartolo edytował ten post 11 styczeń 2017 - 10:54

  • Tomasz eS, Luckyguliver i szczupak1 lubią to

#56 OFFLINE   GoLoManoLo

GoLoManoLo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaDziki Wschód ;)

Napisano 11 styczeń 2017 - 11:14

Dzięki kolego :)



#57 OFFLINE   Andru77

Andru77

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1779 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 11 styczeń 2017 - 15:13

Może ktoś ma sprawdzony nieduży ekspres kolbowy. Bez młynków, elektroniki, itd. Byłbym wdzięczny za pomoc.



#58 OFFLINE   Tomasz eS

Tomasz eS

    El Presidente

  • Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 8437 postów
  • LokalizacjaKrosno
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Sporniak

Napisano 11 styczeń 2017 - 16:00

Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie
  • woblery z Bielska lubi to

#59 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

    Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

  • Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 11 styczeń 2017 - 16:22

Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie

Sam stosuję od kilkunastu lat, a dopiero teraz dowiedziałem się, jak prawidłowo używać.. Człowiek jednak może (i powinien) uczyć się przez całe życie ;)


  • Luckyguliver lubi to

#60 OFFLINE   Bander

Bander

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Radek

Napisano 11 styczeń 2017 - 16:49

Może ktoś ma sprawdzony nieduży ekspres kolbowy. Bez młynków, elektroniki, itd. Byłbym wdzięczny za pomoc.

 

Ja mam Zelmer Piano.

 

Zalety: tani, w miarę cichy, bardzo dobra kawa.

Wady: Plastiki kiepsko wykonane... po dokładnych oględzinach wydaje się tandetny... (niezbyt dokładnie wykonany).

 

Co do wady - nie chce się zepsuć od 4 lat... więc mogę polecić.

Kawę parzyłem w wielu ekspresach, ten robi to naprawdę dobrze.

Nie ma żadnych "bajerów". Parzy kawe i może spieniać mleko :)


  • Andru77 lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych