Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nóż wędkarskosurvivalowy


  • Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
801 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • ImiÄ™:Wojtek

Napisano 04 styczeń 2010 - 21:12

Wygląda , fakt. Grubość klingi 5mm, ostrzona fałszywka, raczej wersja na mniejszą wojenkę. Rąbanie drzewa z batonowaniem wyjdzie trochę gorzej. Na rękojeści oplot z powiedzmy paracordu czyli jak już złapie smród ryby przy skrobaniu to będzie walić niemiłosiernie. Ale wygląd ma niezły i tak naprawdę to nóż ma się podobać właścicielowi a można go uzupełnić kolejnym narzędziem.
  • popper lubi to

#42 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • ImiÄ™:Remek

Napisano 04 styczeń 2010 - 21:36

Dobre uwagi. Szukam dalej. Zwłaszcza ta uwaga o waleniu :D jest cenna :D

Pozdrawiam
Remek

#43 OFFLINE   METR

METR

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 88 postów
  • LokalizacjaÅšwiÄ™tokrzyskie

Napisano 04 styczeń 2010 - 23:36

jedna podpowiedz :D tylko nie fiskars ja mam juz pare lat frosta i nic wiecej mi nie potrzeba :D ostrze bardzo trwale na warunki w jakich go uzywam

#44 OFFLINE   Włóczykij

Włóczykij

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 styczeń 2010 - 11:01

Ze sznurkowymi rękojeściami jest jeszcze jeden problem. Są to najmniej przyjazne ręce narzędzia. A odciski na łapach nie są warte kawałka sznurka który można mieć chociażby ze sznurówki.
Podobnie wygodne są rękojeści w których okładziny pozostawiają wystającą krawędź głowni.

#45 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • ImiÄ™:Wojtek

Napisano 05 styczeń 2010 - 11:21

Czasem dobrze jak wystaje kawałek blanku poza okładziny. Pozostawia się tak celowo kawałek na dupce noża jako narzędzie do rozbijania szyb, wbijania czy też do użycia jako zastępczy kubotan. Podobnie jest z pozostawieniem stumb ramp czyli lekko podniesionego ponad okładziny i zmoletowanego kawałka blanku jako podpórka pod kciuk przy precyzyjnych cięciach.
Zaczyna się forum prawie nożowe robić.
To jeszcze jedna uwaga, ostrza pokryte byle jaką powłoką - najczęściej na epoksydach blokują się przy cięciu jak też kawałki mogą pozostać w mięsiwie czy chlebku. Nie polecam ostrza ze stali węglowej jeżeli nóż ma służyć do oprawiania ryby czy też przygotowania posiłku. Pozostaje specyficzny posmak po kontakcie takiej stali z mięsem czy żywnością.

#46 OFFLINE   Włóczykij

Włóczykij

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 styczeń 2010 - 12:10

Nie sprecyzowałem.
Chodziło mi o rękojeści w których przy normalnym chwycie pod palcami czuć wystającą krawędź głowni.
Tak jak np tu:
http://www.fernknives.com/gerber/freeman-hunter/927/index.ht ml

Przy dłuższym operowaniu tego typu rękojeścią odgniecenia na dłoni są nieuniknione.

#47 OFFLINE   yacaré

yacaré

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaBremen

Napisano 07 styczeń 2010 - 11:35

jedna podpowiedz :D tylko nie fiskars...


A czym jest to uzasadnione?! Ja uzywam obok juz w.w. narzedzi tej firmy rowniez noze kuchenne (w kuchni )i jestem jak najbardziej zadowolony z nich, moja zona zreszta tez...
Uzywam, a nie macam i przetrzymuje w gablocie

Odnosnie potrzeby odkorkowania butelki wina: Korkociag jest zbedny- dobre, waskie ostrze (Leatherman ) wystarczy: Wbijam ostrze(ostroznie, by nie stepic na rancie butelki) w korek, po czym pod lekkim naciskiem obracajac ciagne, w razie potrzeby poprawiajac - do tej pory pokonalem wszystkie, predzej czy pozniej...

Pozdrawiam --Yacaré--


#48 OFFLINE   Panek

Panek

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • ImiÄ™:Karol

Napisano 07 styczeń 2010 - 12:41

z niektórymi winami jest problem, mają korki z tworzywa sztucznego,
i jak siÄ™ wpadnie na takie nie majÄ…c korkociÄ…gu to klops :mellow:

#49 OFFLINE   Jeziorm 1

Jeziorm 1

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1189 postów

Napisano 07 styczeń 2010 - 13:07

Panek widac ze młody rocznik jestes :D z takimi korkami można sie rozprawic na 100 różnych sposobów :D ach jak sobie przypomne te piekne czasy i te nazwy - Zemsta Tesciowej albo Zemsta Elektryka :lol: a smak bezcenny...

#50 OFFLINE   adis

adis

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaCzÄ™stochowa

Napisano 07 styczeń 2010 - 13:10

Panek widac ze młody rocznik jestes :D z takimi korkami można sie rozprawic na 100 różnych sposobów :D ach jak sobie przypomne te piekne czasy i te nazwy - Zemsta Tesciowej albo Zemsta Elektryka :lol: a smak bezcenny...


:lol: :lol: :lol: :D

#51 OFFLINE   Panek

Panek

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • ImiÄ™:Karol

Napisano 07 styczeń 2010 - 13:15

ee tam, nowe czasy nowe nazwy: F-16, tylko sandomierskie i patyk się ze starych czasów zostało :mellow:
ale nie o takie wino mi chodziło!! myślałem o Varnie, którego używam do gotowania :D

#52 OFFLINE   Włóczykij

Włóczykij

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 styczeń 2010 - 14:27

Jeśli chodzi o narzędzia fiskarsa to w większości są bardzo dobre, ale nóż wyglądający podobnie do frosta jest beznadziejny, ostrze jest przehartowane i szczerbi się przy lekkim bocznym nacisku. Po za tym rękojeść jest pusta w środku i ostrze nie jest chyba zbyt głęboko osadzone. Ogólnie sprawia wrażenie noża który sprawdzi się przy ścinaniu kwiatków...

#53 OFFLINE   yacaré

yacaré

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaBremen

Napisano 07 styczeń 2010 - 15:05

Ok, o tym nozu nic nie powiem, nie znam...
Natomias zarowno siekierka, jak i maczeta maja pusta rekojesc, mimo wszystko jest ona nierozlocznie polaczona z ostrzem, ktore jest bardzo odporne - a to przy ostrosci, ktorej niejeden noz nie osiaga, a jak osiagnie, nie trzyma...

#54 OFFLINE   METR

METR

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 88 postów
  • LokalizacjaÅšwiÄ™tokrzyskie

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:33

[quote]
jedna podpowiedz :D tylko nie fiskars...
[/quote]

A czym jest to uzasadnione?! Ja uzywam obok juz w.w. narzedzi tej firmy rowniez noze kuchenne (w kuchni )i jestem jak najbardziej zadowolony z nich, moja zona zreszta tez...
Uzywam, a nie macam i przetrzymuje w gablocie

Odnosnie potrzeby odkorkowania butelki wina: Korkociag jest zbedny- dobre, waskie ostrze (Leatherman ) wystarczy: Wbijam ostrze(ostroznie, by nie stepic na rancie butelki) w korek, po czym pod lekkim naciskiem obracajac ciagne, w razie potrzeby poprawiajac - do tej pory pokonalem wszystkie, predzej czy pozniej...

Pozdrawiam --Yacaré--

[/quote]

Nic nie mam do fiskars ;) niektore ich narzedzia są naprawde niezniszczalne , w swoim fachu używam np. ich łopat i są lepsze do korzeni od niejednej siekiery <_< ale jeżeli rozmawiamy o nożach to tak jak Włóczykij napisal nienadaje sie jest bardzo miekki

#55 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • ImiÄ™:Wojtek

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:39

Jeżeli się szczerbi to nie jest miękki, zbyt wysoko zahartowany i przez to kruchy z kolei odporny na ścieranie i wolniej się tępi. Miękki będzie miał zagięcie czy wywinięcie na krawędzi tnącej, szybciej się tępi ale byle czym się go naostrzy. A sztuką jest znaleźć kompromis między wysoką twardością i odpornością na wykruszenia.

#56 OFFLINE   METR

METR

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 88 postów
  • LokalizacjaÅšwiÄ™tokrzyskie

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:42

Ja starłem fiskarsa przez ostrzenie w 3 miesiące ! nic dodać
http://www.fiskars.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisp lay?storeId=10001&langId=10203&catalogId=12251&c ategoryId=10870&productId=11211&page=products o taki sprzet mi chodzi

#57 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • ImiÄ™:Wojtek

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:46

Faktycznie, mam noże które mają po 12 lat, fakt z bardzo dobrej stali. Były mocno używane ale nie ubyło ich zbytnio.

#58 OFFLINE   METR

METR

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 88 postów
  • LokalizacjaÅšwiÄ™tokrzyskie

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:49

Nie polecam choć inne produkty fiskars używam w pracy i są zaj... ale ostrza mogliby poprawić np w sekatorach :angry:

#59 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

    Zaawansowany

  • GieÅ‚da komercyjna
  • PipPipPip
  • 2149 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:52

hmmmm...ja mam 15 letniego FROSTa w skrzynce spławikowej...nie wiedzieć czemu jak był nowy był super, ale po kilku miesiącach klinga całkiem zrobiła sie czarna z nalotami rdzy. Otwieram nim dalej puszki z kukurydzą, ale ta klinga jest czarniawo-zardzewiała...dlaczego? Na dowód pasowałyby fotki...może jutro wrzucę...

#60 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • ImiÄ™:Wojtek

Napisano 08 styczeń 2010 - 22:56

Stal węglowa, dotknij ostrza językiem poczujesz kwaśnawy posmak. Podobnie po krojeniu np. jabłka zostaje taki na owocu. Nie jest to stal nierdzewna w potocznym rozumieniu , ma dobre właściwości ale się odbarwia, rdzewieje i nieciekawie smakuje.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych