Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noż do filetowania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   platynowłosy

platynowłosy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1274 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 kwiecień 2015 - 22:54

Witam Panowie

Poprosze o rade. Jaki nóż do filetowania uznajecie za najbardziej poręczny i w dobrej cenie do tej czynności.

Pozdrawiam
Alek

#2 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15584 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:11

Alek , uważaj bo Ciebie zaraz tutaj wyfiletują.  ;)

Większość pewnie jak usłyszy o nożu do filetowania to widzi gotowe do smażenia zębate fileciki... .  


  • n15 i szczupak1 lubią to

#3 OFFLINE   tofik

tofik

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2132 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:16

Jaja jakieś? :blink:


  • minecjusz lubi to

#4 OFFLINE   Archanioł

Archanioł

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 473 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:20

Prowokacja? :)

Ja kiedyś dostałem w prezencie Rapala Nóż Presentation® Fillet.

Przez dłuższy czas nie maiłem dla niego zastosowania, aż zacząłem robić sushi na domowe potrzeby.

Bardzo ostry, dobrze się układa po skórze i ościach, pewnie leży w dłoni.

Co prawda filetuje zazwyczaj sklepowe łososie, ale porównując z Mustadem czy Jaxonem czuć w ręce różnice.

Rapala jest dla mnie pewniejsza, równiej zrobiona, ładna wizualnie, nie tępi się i czegoś w tym kierunku bym szukał.

A pytanie jak często i do czego będziesz używał takiego noża.



#5 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:26

A o filetach z kurczaka ktoś słyszał?

A jak sobie kupi Alek karpia to q..wa ma wypuścić? Mrożonego czy rozmrozić

Czy  neofici są tak po..p..i  że już nie myślą?

 

Do filetowania jest dobry nóż o cienkiej klindze i małej jej wysokości, może być na wzór Rapali. Ma się ładnie uginać na kościach, dopasować się do kształtu szkieletu. Najlepiej nierdzewny chociaż węglówki są ok tylko trzeba o nie dbać. Długość bez przesady, w granicach szerokości tuszy do filetowania. 


Użytkownik woblerwz edytował ten post 25 kwiecień 2015 - 23:30


#6 OFFLINE   tofik

tofik

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2132 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:45

A o filetach z kurczaka ktoś słyszał?

A jak sobie kupi Alek karpia to q..wa ma wypuścić? Mrożonego czy rozmrozić

Czy  neofici są tak po..p..i  że już nie myślą?

 

Do filetowania jest dobry nóż o cienkiej klindze i małej jej wysokości, może być na wzór Rapali. Ma się ładnie uginać na kościach, dopasować się do kształtu szkieletu. Najlepiej nierdzewny chociaż węglówki są ok tylko trzeba o nie dbać. Długość bez przesady, w granicach szerokości tuszy do filetowania. 

Równie dobrze, można pod podobnymi przykładami schować wątki typu:"przepis na sandacza"...........

Są fora kulinarne,tam można zadawać takie pytania,ale tu,jakoś mi się to gryzie z ogólną ideą portalu.



#7 OFFLINE   Stary Baca

Stary Baca

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • Lokalizacjaw czcinach tutejszy
  • Imię:Jacek

Napisano 25 kwiecień 2015 - 23:55

Rapala Presentation Fillet dokładnie ten

http://bass-sklep.pl...tes-prfbl6.html

jest jak dla mnie za sztywny do filetowania, ma za to wiele innych zalet jako nóż ogólnego użytku.


Użytkownik Stary Baca edytował ten post 26 kwiecień 2015 - 00:05


#8 OFFLINE   Dokuś

Dokuś

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1337 postów
  • Lokalizacjaどこ水と自然!
  • Imię:Dok

Napisano 26 kwiecień 2015 - 00:14

Witam Panowie

Poprosze o rade. Jaki nóż do filetowania uznajecie za najbardziej poręczny i w dobrej cenie do tej czynności.

Pozdrawiam
Alek

Heheh!... Noże Rapala nie tylko są bardzo poręczne, ale świetnie nadają się do otwierania listów poleconych, jak i na zabawy wiejskie! ;)


Użytkownik Dokuś edytował ten post 26 kwiecień 2015 - 00:15


#9 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 26 kwiecień 2015 - 00:33

Równie dobrze, można pod podobnymi przykładami schować wątki typu:"przepis na sandacza"...........

Są fora kulinarne,tam można zadawać takie pytania,ale tu,jakoś mi się to gryzie z ogólną ideą portalu.

Agrafki do majtek mogą być użyte jako haczyki w okresie ochronnym. Zdrówka życzę...



#10 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

  • Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 26 kwiecień 2015 - 05:07

Koledzy spokojnie niezależnie do czego kolega Aleksander będzie używał noża można podpowiedzieć. Ja z racji wykształcenia i doświadczenia zawodowego polecił bym tylko ten nóż    jeśli ma mu to służyć do posługiwania się owym nożem a nie do pokazu dla kolegów. ;)


  • MIGOTKA lubi to

#11 OFFLINE   Zyga102

Zyga102

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 779 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 26 kwiecień 2015 - 05:17

Koledzy spokojnie niezależnie do czego kolega Aleksander będzie używał noża można podpowiedzieć. Ja z racji wykształcenia i doświadczenia zawodowego polecił bym tylko ten nóż    jeśli ma mu to służyć do posługiwania się owym nożem a nie do pokazu dla kolegów. ;)

 

Popieram absolutnie.... :) i cena mniejsza.



#12 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

    Zniewalam okazy

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 26 kwiecień 2015 - 06:32

Uwolnijcie jeszcze ryby z puszek! Platynowłosy ja trochę u siebie w pracy filetuję ryb. Zaraz po tym jak je pozabijam. Używam Rapali, może to przyzwyczajenie ale są ok. Teraz się przerzuciłem z nierdzewnej na węglową i sprawuje się super.


  • popper lubi to

#13 ONLINE   russian80

russian80

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 904 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 26 kwiecień 2015 - 06:56

http://allegro.pl/mo...5246734960.html

na kutrach rybackich uzywalismy takich ;) niestety taka praca i trzeba było patroszyc  i filetowac.... noze frosta były jedne z lepszych,



#14 OFFLINE   tomasz100

tomasz100

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 26 kwiecień 2015 - 07:16

Rapala jest ok



#15 OFFLINE   platynowłosy

platynowłosy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1274 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2015 - 09:32

Witam Panowie
Sprawa ma sie tak. Krzywo piisze bo jedziemy z Mazur. Na pace mam 3 sztuki. 2 dziewicdziesiatkiii jedna metrowe. I tak pytam doswiadczonych Kolegow. Ciac od glowy czy ogona, zeby mniej bolalo. Przeca do pokonanego przeciwnika trzeba z szacunkiem. Prswda? '
  • godski, woblery z Bielska i szczupak1 lubią to

#16 ONLINE   russian80

russian80

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 904 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 26 kwiecień 2015 - 09:37

:) dobre -  teraz to chyba prowokacja :rolleyes:



#17 OFFLINE   alex62

alex62

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 499 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 26 kwiecień 2015 - 09:42

Rozumiem że to prowokacja z Twojej strony ale jednak pociągnę temat . Mam Victorinoxa  elastycznego , do dorszyków się nadaje , ale moim zdaniem gdyby ostrze było sztywniejsze byłby lepszy .



#18 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

    Zniewalam okazy

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 26 kwiecień 2015 - 10:24

Od głowy i równo przy żeberkach żeby szło.


  • woblery z Bielska lubi to

#19 OFFLINE   Fatso

Fatso

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2639 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 26 kwiecień 2015 - 11:03

Dodam, że nóż do filetowania doskonale sprawuje się, jako nóż "ogólnokuchenny", na wyjazdach wędkarskich z własnym kucharzeniem.



#20 OFFLINE   alex62

alex62

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 499 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 26 kwiecień 2015 - 11:34

Dodam, że nóż do filetowania doskonale sprawuje się, jako nóż "ogólnokuchenny", na wyjazdach wędkarskich z własnym kucharzeniem.

To jest to  :D .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych