Koledzy, dzięki za udział w dyskusji.
Najbliżej mi do Victorinoxa, o tego. Co myślicie o takim kształcie fileciaka? Nie jest zbyt rzeźnicki? Internet nie pokazuje jeszcze go w ruchu
https://www.ceneo.pl...w_wcB#tab=click
Bardzo mi się też podoba Cuda fillet https://www.fishing-...-cuda-7/s/24786 ale nie znam nikogo, kto go używał zatem nie mam jak podpytać. Może jutro wpadnę fo sklepu i pomacam
Używam Ontario Old Hickory Butcher. Sprawiam nim mięso, ryby, warzywa. Wydaje się duży i ciężki, przy odrobinie wprawy i dobrej ostrzałce można wiele osiągnąć. Miałem kilka specjalistycznych noży, zostałem przy Jankesie. Jeśli filetowaną rybą nie jest płotka to spokojnie sobie poradzisz.
https://www.militari...08.xml?cat=1552
Bardzo fajny kosior, na pewno kupię, żeby był pod ręką
..
https://www.centrumn...8PG-21,8cm/1278
https://www.centrumn...9210PG-21cm/872
To jakie te ryby będziesz filetował skoro dwudziestocentymetrowy fileciak jest za krótki?
Jak chcesz zobaczyć jakie są morowe fileciaki to https://morakniv.se/en/ i w szukajce wpisz "fillet".
Tylko że jest kilka kwestii nie do końca jasnych.
Co rozumiesz pod pojęciem dobra stal? Bo jak dla mnie to z dobrej stali są noże japońskie, tylko że ichni fileciak to deba nijak niepodobna do europejskiego. Nie wiem czy chcesz całkowicie zmieniać podejście do filetowania. Noże europejskie są raczej ze stali takiej sobie.
Szukasz noża do filetowania, czy oprawiania? Jakie noże preferujesz, jakim pracowałeś, jakim chciałbyś pracować?
Andrzej Stanek wybrał Old Hikory Butcher, podejrzewam, że do całego oprawiania, a nie tylko do filetów. Mnie się ryby najlepiej oprawia zwykłym szerokim trybownikiem i jak na razie nie czuję potrzeby kupowania noża typowo do filetowania.
Noo, te większe ma się rozumieć. Małe wypuszczam
Za dobrą stal uważam taką, która łatwo się ostrzy i długo taka pozostaje. Mam takiego Gerlacha w kuchni, ma mniej więcej tyle lat co ja i zawsze kiedy go naostrzę to każdemu z domowników komunikuję ten fakt z osobna
Chciałbym również aby taką cechę miał nóż do filetowania.
Mory, które podesłałem, mają 21cm i 21,8cm są za krótkie, 18cm Kayoba jest dłuższa....
Nie mam pytań.
Morakniv w Polskiej dystrybucji dostępna jest jedynie w długości 15,5cm
Dostałem kilka lat temu od żony. Pochewkę uszyłem sam Klasyczny fileciak o płynnym ugięciu.
FLEXIBLE 5.3810.18 )ostrze 18cm)
IMG_20200514_140515a.jpg
Fajny nożyk. I to ostrze 18cm takie jużw miarę wygodne do płynnego ciachnięcia..
Pewnie, większość noży się nadaje, sam ostatnio używałem noża z kuchni ale chcę mieć nóż stricte do filetowania.