Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Lista materiałów - stepy #1-4 - Edycja #2


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 03 luty 2016 - 00:37

Cześć,
Podajemy listę materiałów do zadań domowych na 4 kolejne stepy (z opublikowanym Red Tagiem włącznie), czyli wystarczające materiały na dwa miesiące nauki. Wszystkie zawarte są w każdym zestawie materiałów Salar/Jerkbait, łącznie z zestawem Mini.

haczyki bezzadziorowe, 3 lub 4 modele:
- kiełżowy nr 8-14,
- z cienkiego drutu prosty, nr 8-18
- streamerowy lub do mokrej muchy nr 2-10
- do mokrej muchy prosty nr 6-18, możemy użyć również z cienkiego drutu, wtedy wystarczą 3 modele haczyków.

- nić wiodąca: czarna 8/0 lub 6/0, najlepiej obydwie.
- lameta ołowiana 0.4-0.7 mm w zależności od rozmiaru haczyka kiełżowego
- oliwkowy dubbing
- brązowy dubbing
- promienie pióra pawia
- brązowe, szyjne pióra kury domowej, najlepiej kapka.
- skórka z wędzonej makreli
- żyłka 0.14-0.20mm, 1 metr wystarczy z zapasem.
- promienie sterówki bażanta
- szare CDC
- brązowe, szyjne pióra koguta - najlepiej kapka
- czerwone pióra kury lub koguta, mogą być to pióra siodłowe, pojedyncze.
- czarny puch marabuta/indyka
- niebieski lub perłowy Krystal Flash
- czarna chenille, może być zwykła lub Krystal, Cactus Chenille
- czerwona włóczka, choć możemy z powodzeniem zastąpić ją czerwonymi piórami kury lub koguta wymienionymi powyżej.

#2 OFFLINE   Mirosław Pieślak

Mirosław Pieślak

    Zaawansowany

  • Szkoła Wiązania Much
  • PipPipPip
  • 685 postów
  • LokalizacjaKraków, Polska
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Pieślak

Napisano 03 luty 2016 - 10:39

Uwaga! Zestawy Salar/Jerkbait nie zawierają jednej z powyższych pozycji...
Skórki z wędzonej makreli!
Do kupienia w sklepach spółdzielni Społem, ew. innych, ale już nie tak dobra jak za starych czasów słusznie minionych. ;)


  • Piotrek Milupa i michaaaal lubią to

#3 OFFLINE   michaaaal

michaaaal

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaPortlaoise/Czestochowa

Napisano 03 luty 2016 - 15:20

jak dowiozą do polskiego sklepu wędzoną makrelę to git a jak nie to czy skórka ze świerzej makreli  może być?



#4 OFFLINE   Mirosław Pieślak

Mirosław Pieślak

    Zaawansowany

  • Szkoła Wiązania Much
  • PipPipPip
  • 685 postów
  • LokalizacjaKraków, Polska
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Pieślak

Napisano 03 luty 2016 - 17:06

Ze świeżej nigdy nie próbowałem, ale zrób taki wariant!



#5 OFFLINE   Białek

Białek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaPłońsk
  • Imię:Darek

Napisano 04 luty 2016 - 18:53

Panie Mirku,

 

Jestem mocno początkujący odnośnie flytyingu i mam problem z rozróżnieniem kapek kury i koguta.

Czy są jakieś cechy charakterystyczne dzięki którym można je odróżnić?

Mam nadzieję, że się nie wygłupiłem tym pytaniem :doh:

Pozdrawiam


  • remek lubi to

#6 OFFLINE   Mirosław Pieślak

Mirosław Pieślak

    Zaawansowany

  • Szkoła Wiązania Much
  • PipPipPip
  • 685 postów
  • LokalizacjaKraków, Polska
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Pieślak

Napisano 04 luty 2016 - 19:14

Cześć Darek,

mówmy sobie po imieniu. Pisałem już, że wszyscy jesteśmy kolegami-muszkarzami.

To bardzo dobre i mądre pytanie - wiele osób ma problem z rozróżnianiem.

 

Tak na szybko:

 

Kapka kury - miękkie pióra. Boczne promienie pióra podbite promyczkami, promienie elastyczne. Często końcówka pióra zaokrąglona, pióro owalne w kształcie.

 

Kapka koguta - pióra długie, w kształcie bardziej przypominają wydłużony trójkąt. Boczne promienie gładkie, sztywne, nie podbite. Końcówka często spiczasto zakończona. Promienie sztywniejsze, za to bardziej łamliwe.

 

Łatwo to ocenić jak są dwie do porównania, zwłaszcza jak ma się trochę wprawy. Początkującym polecam trzymać w opisanym woreczku, wtedy będzie mniej zamieszania.



#7 OFFLINE   Białek

Białek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaPłońsk
  • Imię:Darek

Napisano 04 luty 2016 - 19:28

Dzięki Mirku,

 

W takim razie ta moja to prawie na 100% kogut, niestety jak do mnie dotarła z wieloma innymi rzeczami to była nie opisana.

Właśnie zamówiłem kapki kury i koguta, będę mógł porównać tak jak piszesz.



#8 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 04 luty 2016 - 21:11

@Białek ... u mnie cąły czas są problemy w ogarnięciu tematu piór - kapka siodłowa, kapka szyjna, klasy piór ... myślę, że wyjaśnimy to w Szkole byście stali się specjalistami od piór ... dopilnuję tego. A tymczasem krokiem milowym dla mnie były te ilustracje. Natomiast .... nadal ... wiele dla mnie niewiadomego ...

 

Załączony plik  hackle2.jpeg   99,47 KB   12 Ilość pobrań

 

Załączony plik  hackle.jpeg   47,04 KB   11 Ilość pobrań

 

 



#9 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 21 luty 2016 - 21:33

Już za tydzień kolejne zadanie przed nami. Wyprzedzając trochę fakty będzie potrzebna skórka z makrelki więc ... do sklepów, kupujemy makrelę, skórę zostawiamy, suszymy ją na kaloryferze i ... będzie jak znalazł.

#10 OFFLINE   marckus

marckus

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Marcin

Napisano 21 luty 2016 - 21:44

Brak skórki z makreli można czymś zastąpić? Pytam zapobiegawczo :)



#11 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 21 luty 2016 - 21:47

Brak skórki z makreli można czymś zastąpić? Pytam zapobiegawczo :)

Ale po co Marcin ? Nie lubisz wędzonej makreli ? Ja już się nakombinowałem, ale widzę, że ma początku w robieniu muszek chadzać utartymi ścieżkami.

#12 OFFLINE   marckus

marckus

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Marcin

Napisano 21 luty 2016 - 21:53

Robert, szukam alternatywy, bo nie wiem ile będzie potrzeba materiału :) Jeśli chodzi o wędzoną makrelę, to lubię :D


Użytkownik marckus edytował ten post 21 luty 2016 - 21:53

  • robert.bednarczyk lubi to

#13 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 21 luty 2016 - 22:04

Robert, szukam alternatywy, bo nie wiem ile będzie potrzeba materiału :) Jeśli chodzi o wędzoną makrelę, to lubię :D


Na jedną muszkę niewielki pasek.
  • marckus lubi to

#14 OFFLINE   marckus

marckus

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Marcin

Napisano 21 luty 2016 - 22:05

Na jedną muszkę niewielki pasek.

 

Dziękuję za info :)


  • remek lubi to

#15 OFFLINE   daniel.

daniel.

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaPrzedgórze sudeckie

Napisano 22 luty 2016 - 19:32

Skórka już dojrzewa, całkiem fajny materiał się wydaje. Już jestem ciekaw jak to wygląda...pzdr


  • remek lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych