No jest to jakiś pomysł, ale już na następny rok. No i moje drzewko jest jakby z dwa razy wyższe. Trzeba by jakiś zawodniczy bat zastosować.
Gotujemy
#501 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:28
#502 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2018 - 18:53
Niedawno sprzedałem tyczkę+dopałkę, w sumie 11m
#503 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2018 - 23:50
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
- miramar69 lubi to
#504 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2018 - 12:57
Dziś trochę na słodko , ale też pysznie nalesniki 005.jpg 71,95 KB 14 Ilość pobrań
Naleśniki "zez" serem , truskawkami i bananem , zapiekane na maśle .......
Oczywiście całkowicie "stworzone" osobiście .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 22 czerwiec 2018 - 13:00
- gulf, coma i M a r a s lubią to
#505 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2018 - 12:21
#506 ONLINE
Napisano 24 czerwiec 2018 - 12:47
-filet z dorsza bez skóry (ok.kg)
-pory (4-5 dużych)
-żółty ser (np.gouda)-25-30dkg
Dorsza pokroić na kawałki,umyć,osuszyć i przyprawić przyprawą do ryb,solą i pieprzem.
Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Zdjąć z patelni.
Do oleju po smażeniu dodać trochę masła i usmażyć pokrojone w d.grube krążki pory(również zielone części).
Natłuścić naczynie żaroodporne,ułożyć rybę,przykryć usmażonym porem,doprawić gałką muszkatołową i posypać grubo startym serem.
Całość zapiekać ok 30 min.
Smacznego
- gulf i coloumb lubią to
#507 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2018 - 10:09
Dobry przepis na karpia
Załączone pliki
- kris73 i giaur27 lubią to
#508 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 22:10
Witam Panowie
Jeśli pytania moje nie tu, to [poproszę moderatora o przesunięcie.
A sprawa ma się tak:
1) Ważny obiad. Ja gotuję...ale...W czym podać barszcz czerwony...do popicia? Przecież nie w bulionerce, ani w kubku do herbaty...ani szklance.
Dajcie mi swoje pomysły, lub zapytajcie kobiet.
Ja z swoją nie rozmawiam. (żoną)
Temat drugi.
Najlepszy przepis na schabowego. Wasz przepis...
Są standardy...rozklepany, mąka, jajko tarta bułka i wio do oleju...Co potem?
Do piekarnika na chrupiącą skórkę? Jeśli tak, to na jak długo?
Schabowy ma być soczysty, nie za gruby ani nie zyleta...z chrupiącą skórką...
Do tego daffinki, w innych regionach kraju znane jako kulki...
Czerwone buraczki...lekko ostre, lekko słodkie polane dyskretnie cytryną...
Albo miękki ciepły sos pieczarkowy....
Tego jeszcze nie wiem...
No i ten czerwony barszczyk do popicia..
a na deser...szarlotka...z kafe...
Może być?
Pozdrawiam
Alek
Użytkownik platynowłosy edytował ten post 16 październik 2018 - 22:15
- Guzu, malinabar, Simon123 i 1 inna osoba lubią to
#509 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 22:22
- platynowłosy i Byniek lubią to
#510 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 22:26
Schabowy jak schabowy, oprócz podstawy czyli jakości mięsa ważne chyba odpowiednie marynowanie
Użytkownik Jano edytował ten post 17 październik 2018 - 07:35
- platynowłosy lubi to
#511 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 22:57
U mnie taki schabowy robi robotę 😎
Barszcz ,jeżeli jest bez dodatków możesz podać w filiżance.
Co do buraczków to używam tylko podłużnych. Są słodsze od okrągłych. . Zamiast gotować ,upiecz je. Będą miały bardziej intensywny,słodki smak,z leciutką nutą goryczy. Jakbyś dodał pieprzu. Następnie zetrzyj i wio na masełko. Później dopraw cukrem,solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec lekko oprósz mąką i jeszcze trochę podduś .
Smacznego 😀
Użytkownik trolinka666 edytował ten post 16 październik 2018 - 23:04
- platynowłosy i Byniek lubią to
#512 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 22:59
Schabowy jak schabowy, oprócz podstawy czyli jakości mięsa ważne chyba odpowiednie marynowanie
Wystarczy sol i pieprz ,dobre pochodzenie mięsa sie samo obroni
uzyj bułki tartej samodzielnie ,kotlety przed smażeniem i panierowaniem wyjmij wcześniej z lodówki,usmaż na SMALCU ,duzej ilosci smalcu -a poczujesz różnicę,zrób kotleta z koscia a degustujący cie pokochają ,tzn twoje schabowe
pisalem posta w tym samym czasie co kol trlinka66 ,nic dodac nic ująć ,Smacznego .
Użytkownik Jano edytował ten post 17 październik 2018 - 08:13
- platynowłosy i Byniek lubią to
#513 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 23:18
Dzięki Panowie/
#514 OFFLINE
Napisano 17 październik 2018 - 00:01
No wiecie co przeczytałem to i mnie taka ochota naszła...ale jest 01.00 w nocy to nie będę przecież kotletów bił Tylko barszczyk instant mnie ratuje
- platynowłosy i strary lubią to
#515 OFFLINE
Napisano 17 październik 2018 - 06:19
Mnie najbardziej smakują schabowe z karkówki (schab karkowy), może mało ortodoksyjne, ale marmurkowatość tego mięsa robi robotę. Jeśli będziesz kupował schab środkowy, to też wybieraj jego przednią część, totalny lajkonik pozna go po tym, że na przekroju "więcej się dzieje" - mięso nie jest jednolitym, jednym mięśniem.
Wsadzenie do piekarnika pozwoli kotletom "dojść". Niestety dokładne czasy będę pułapką, każdy ma inne kuchnie, patelnie, piekarniki.... niestety trzeba to wypracować samemu.
Smalec do smażenia jak najbardziej, tyle że dobrej jakości, część kupionych smalców po prostu śmierdzi.
- platynowłosy lubi to
#516 ONLINE
Napisano 17 październik 2018 - 09:11
Alek, możesz jeszcze pomoczyć rozbity schab w mleku, do którego wrzucisz pokrojoną w plastry cebulę, tak ze 2-3 godziny, miska przykryta i w lodówce.
Różnicę w smażeniu robi temperatura mięsa, nie wrzucamy w gorący tłuszcz mięsa wprost z lodówki, twardnieje.
Dla zmiany smaku kotleta można go usmażyć w smalcu kaczym lub gęsim.
- platynowłosy, Byniek i Viking lubią to
#517 OFFLINE
Napisano 17 październik 2018 - 13:22
Schabowy, nic wielkiego nie wymyślisz. Najważniejsza jest jakość mięsa, od tego najbardziej zależy smak(decyduje pokarm i rasa). Mięso nie powinno mieć "w sobie" polędwicy, bo będzie twarde, staraj się użyć z przeciwnego końca. Mięso należy ok. 30-40 minut przed smażeniem wyjąć z lodówki, by złapało temperaturę. Ja smażę na mieszance masła klarowanego ghee i dobrego smalcu wieprzowego. Gdy kotlet jest już prawie gotowy, dolewam parę łyżek przegotowanej wody i jeszcze krótką chwilę duszę pod przykryciem. Zawsze staram się smażyć, najkrócej jak to możliwe, by tylko mięso nie było surowe. Zbytecznie długie smażenie wysusza (ginie soczystość) i sprawia że mięso twardnieje.
Barszcz czysty możesz podać w filiżankach, a z dodatkami jednak najlepiej w bulionówkach.
- platynowłosy i Byniek lubią to
#518 OFFLINE
Napisano 18 październik 2018 - 01:49
Dzięki raz jeszcze Panowie.
A teraz zerknijcie:
Ma Gość rozmach, nie tylko ęzyk..
https://smaker.pl/pr...4,marysiaz.html
https://www.mojegoto...rzepis/dufinki2
http://www.uwielbiam...ne-dufinki.html
https://smaker.pl/pr...,perpetuum.html
https://propaganda24...VODKA-1,75L/653
Bartku, pasuje mi to proponujesz.
Pozdrawiam
Alek
#519 OFFLINE
Napisano 18 październik 2018 - 07:25
Czy można wędzić drewnem głogu pstrągi ???
Niemam nic innego a niechciałbym zepsuć ryb
#520 OFFLINE
Napisano 18 październik 2018 - 12:45
Tym nigdy nie wiedziałem ale z tego co się orientuję to można.Panowie pytanie do dymiących
Czy można wędzić drewnem głogu pstrągi ???
Niemam nic innego a niechciałbym zepsuć ryb
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych