Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1953 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:28

No jest to jakiś pomysł, ale już na następny rok. No i moje drzewko jest jakby z dwa razy wyższe. Trzeba by jakiś zawodniczy bat zastosować.



#502 OFFLINE   Małkociniak

Małkociniak

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 167 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Krzysiek

Napisano 15 czerwiec 2018 - 18:53

Niedawno sprzedałem tyczkę+dopałkę, w sumie 11m  ;)



#503 OFFLINE   gulf

gulf

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 15 czerwiec 2018 - 23:50

Jedzonko parowane teraz na topie. Steki wołowe też ale wyłącznie z grilla elektrycznego. Smażonego niewiele :)


796fa99d85b02326fb1b8b75032ed5f7.jpgca88b1a35053cee4b14b70f7b94b55a5.jpg

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
  • miramar69 lubi to

#504 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4960 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 22 czerwiec 2018 - 12:57

Dziś trochę na słodko   :) , ale też pysznie  ;) Załączony plik  nalesniki 005.jpg   71,95 KB   14 Ilość pobrań

Naleśniki "zez" serem , truskawkami i bananem , zapiekane na maśle .......

 

Oczywiście całkowicie "stworzone"  osobiście  :rolleyes: .


Użytkownik miramar69 edytował ten post 22 czerwiec 2018 - 13:00

  • gulf, coma i M a r a s lubią to

#505 OFFLINE   coloumb

coloumb

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 24 czerwiec 2018 - 12:21

Dalibyscie jakis przepis na rybe.

#506 ONLINE   ODYSEUSZ

ODYSEUSZ

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 172 postów
  • LokalizacjaSIERADZ

Napisano 24 czerwiec 2018 - 12:47

Mówisz-masz
-filet z dorsza bez skóry (ok.kg)
-pory (4-5 dużych)
-żółty ser (np.gouda)-25-30dkg
Dorsza pokroić na kawałki,umyć,osuszyć i przyprawić przyprawą do ryb,solą i pieprzem.
Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Zdjąć z patelni.
Do oleju po smażeniu dodać trochę masła i usmażyć pokrojone w d.grube krążki pory(również zielone części).
Natłuścić naczynie żaroodporne,ułożyć rybę,przykryć usmażonym porem,doprawić gałką muszkatołową i posypać grubo startym serem.
Całość zapiekać ok 30 min.
Smacznego
  • gulf i coloumb lubią to

#507 OFFLINE   Archanioł

Archanioł

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 473 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 25 czerwiec 2018 - 10:09

Dobry przepis na karpia

Załączone pliki


  • kris73 i giaur27 lubią to

#508 OFFLINE   platynowłosy

platynowłosy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1274 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 październik 2018 - 22:10

Witam Panowie

 

Jeśli pytania moje nie tu, to [poproszę moderatora o przesunięcie.

A sprawa ma się tak:

1) Ważny obiad. Ja gotuję...ale...W czym podać barszcz czerwony...do popicia? Przecież nie w bulionerce, ani w kubku do herbaty...ani szklance.

Dajcie mi swoje pomysły, lub zapytajcie kobiet.

Ja z swoją nie rozmawiam. (żoną)

 

Temat drugi.

Najlepszy przepis na schabowego. Wasz przepis...

Są standardy...rozklepany, mąka, jajko tarta bułka i wio do oleju...Co potem?

Do piekarnika na chrupiącą skórkę? Jeśli tak, to na jak długo?

Schabowy ma być soczysty, nie za gruby ani nie zyleta...z chrupiącą skórką...

Do tego daffinki, w innych regionach kraju znane jako kulki...

Czerwone buraczki...lekko ostre, lekko słodkie polane dyskretnie cytryną...

Albo miękki ciepły sos pieczarkowy....

Tego jeszcze nie wiem...

No i ten czerwony barszczyk do popicia..

a na deser...szarlotka...z kafe...

 

 

Może być?

 

Pozdrawiam

Alek


Użytkownik platynowłosy edytował ten post 16 październik 2018 - 22:15


#509 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 356 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Sławomir

Napisano 16 październik 2018 - 22:22

Schabowego zrób z płatkami kukurydzianymi , wcześniej trzeba dobrze płatki miażdżyć na drobno . Często tego nie robię ale sa zajebiste
  • platynowłosy i Byniek lubią to

#510 OFFLINE   S.N.

S.N.

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4541 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 16 październik 2018 - 22:26

Schabowy jak schabowy, oprócz podstawy czyli jakości mięsa ważne chyba odpowiednie marynowanie :)


Użytkownik Jano edytował ten post 17 październik 2018 - 07:35

  • platynowłosy lubi to

#511 OFFLINE   trolinka666

trolinka666

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaPodlasie
  • Imię:Bartek

Napisano 16 październik 2018 - 22:57

Rozbij schab na grubość taką jak lubisz,roztrzep jajko z odrobiną mleka, dodaj szczyptę soli ,pieprzu. Zostaw kotlety na noc w tej marynacie. Włóż do mikrofalówki dwie kajzerki i wysusz. Zetrzyj je na tarce do ziemniaków. Opanieruj kotlety w bułce i smaż na smalcu albo rozgrzej odrobinę smalcu na patelni i dodaj masło. Smaż na ciemno złoty kolor .
U mnie taki schabowy robi robotę 😎

Barszcz ,jeżeli jest bez dodatków możesz podać w filiżance.
Co do buraczków to używam tylko podłużnych. Są słodsze od okrągłych. . Zamiast gotować ,upiecz je. Będą miały bardziej intensywny,słodki smak,z leciutką nutą goryczy. Jakbyś dodał pieprzu. Następnie zetrzyj i wio na masełko. Później dopraw cukrem,solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec lekko oprósz mąką i jeszcze trochę podduś .
Smacznego 😀

Użytkownik trolinka666 edytował ten post 16 październik 2018 - 23:04

  • platynowłosy i Byniek lubią to

#512 OFFLINE   Viking

Viking

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 16 październik 2018 - 22:59

Schabowy jak schabowy, oprócz podstawy czyli jakości mięsa ważne chyba odpowiednie marynowanie :)

Wystarczy sol i pieprz ,dobre pochodzenie mięsa sie samo obroni 

uzyj bułki tartej samodzielnie ,kotlety przed smażeniem i panierowaniem wyjmij wcześniej z lodówki,usmaż na SMALCU ,duzej ilosci smalcu -a poczujesz różnicę,zrób kotleta z koscia a degustujący cie pokochają ,tzn twoje schabowe  

 

pisalem posta w tym samym czasie co kol trlinka66 ,nic dodac nic ująć ,Smacznego .


Użytkownik Jano edytował ten post 17 październik 2018 - 08:13

  • platynowłosy i Byniek lubią to

#513 OFFLINE   platynowłosy

platynowłosy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1274 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 październik 2018 - 23:18

Dzięki Panowie/



#514 OFFLINE   Simon123

Simon123

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Szymański

Napisano 17 październik 2018 - 00:01

No wiecie co przeczytałem to i mnie taka ochota naszła...ale jest 01.00 w nocy to nie będę przecież kotletów bił  :( Tylko barszczyk instant mnie ratuje  :D


  • platynowłosy i strary lubią to

#515 OFFLINE   witeg

witeg

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 17 październik 2018 - 06:19

Mnie najbardziej smakują schabowe z karkówki (schab karkowy), może mało ortodoksyjne, ale marmurkowatość tego mięsa robi robotę. Jeśli będziesz kupował schab środkowy, to też wybieraj jego przednią część, totalny lajkonik pozna go po tym, że na przekroju "więcej się dzieje" - mięso nie jest jednolitym, jednym mięśniem.

Wsadzenie do piekarnika pozwoli kotletom "dojść". Niestety dokładne czasy będę pułapką, każdy ma inne kuchnie, patelnie, piekarniki.... niestety trzeba to wypracować samemu.

Smalec do smażenia jak najbardziej, tyle że dobrej jakości, część kupionych smalców po prostu śmierdzi.


  • platynowłosy lubi to

#516 ONLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6252 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 17 październik 2018 - 09:11

Alek, możesz jeszcze pomoczyć rozbity schab w mleku, do którego wrzucisz pokrojoną w plastry cebulę, tak ze 2-3 godziny, miska przykryta i w lodówce.

Różnicę w smażeniu robi temperatura mięsa, nie wrzucamy w gorący tłuszcz mięsa wprost z lodówki, twardnieje.

Dla zmiany smaku kotleta można go usmażyć w smalcu kaczym lub gęsim.


  • platynowłosy, Byniek i Viking lubią to

#517 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 17 październik 2018 - 13:22

Schabowy, nic wielkiego nie wymyślisz. Najważniejsza jest jakość mięsa, od tego najbardziej zależy smak(decyduje pokarm i rasa). Mięso nie powinno mieć "w sobie" polędwicy, bo będzie twarde, staraj się użyć z przeciwnego końca. Mięso należy ok. 30-40 minut przed smażeniem wyjąć z lodówki, by złapało temperaturę. Ja smażę na mieszance masła klarowanego ghee i dobrego smalcu wieprzowego. Gdy kotlet jest już prawie gotowy, dolewam parę łyżek przegotowanej wody i jeszcze krótką chwilę duszę pod przykryciem. Zawsze staram się smażyć, najkrócej jak to możliwe, by tylko mięso nie było surowe. Zbytecznie długie smażenie wysusza (ginie soczystość) i sprawia że mięso twardnieje.

Barszcz czysty możesz podać w filiżankach, a z dodatkami jednak najlepiej w bulionówkach.


  • platynowłosy i Byniek lubią to

#518 OFFLINE   platynowłosy

platynowłosy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1274 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2018 - 01:49

Dzięki raz jeszcze Panowie.

A teraz zerknijcie:

Ma Gość rozmach, nie tylko ęzyk..

https://smaker.pl/pr...4,marysiaz.html

https://www.mojegoto...rzepis/dufinki2

http://www.uwielbiam...ne-dufinki.html

https://smaker.pl/pr...,perpetuum.html

https://propaganda24...VODKA-1,75L/653

Bartku, pasuje mi to proponujesz.

 

Pozdrawiam

Alek



#519 OFFLINE   Pike_69

Pike_69

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 18 październik 2018 - 07:25

Panowie pytanie do dymiących


Czy można wędzić drewnem głogu pstrągi ???

Niemam nic innego a niechciałbym zepsuć ryb :(

#520 OFFLINE   Xeo

Xeo

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaNowy Dwór Mazowiecki
  • Imię:Seabstian

Napisano 18 październik 2018 - 12:45

Panowie pytanie do dymiących


Czy można wędzić drewnem głogu pstrągi ???

Niemam nic innego a niechciałbym zepsuć ryb :(

Tym nigdy nie wiedziałem ale z tego co się orientuję to można.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych