Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   tomuś

tomuś

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 176 postów
  • LokalizacjaOstrów Wlkp.

Napisano 28 marzec 2017 - 19:05

Gdzie kupujesz osłonki?



#42 OFFLINE   MIGOTKA

MIGOTKA

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaDal niedaleko Oslo
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:szymczak

Napisano 28 marzec 2017 - 19:34

Salceson

 

  nie halal :P

 

Załączony plik  1.jpg   32,17 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   69,25 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   66,9 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  4.jpg   68,5 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  5.jpg   39,59 KB   18 Ilość pobrań

 Golonka ,ozorek , skórki plus przyprawy .

Już śladu nie ma tak szedł.

 

Żywiecka pieczona podsuszana.

 

Załączony plik  1.jpg   73,49 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   63,44 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   69,41 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  4.jpg   29,5 KB   17 Ilość pobrań

   Ta jest na bieżąco uzupełniana w magazynie wędlin domowych :)

Tylko świniaczek. Łopatka plus trochę tłuszczu bo jakoś musi z brzuszka doślizgać sie do białego tronu :D

 



#43 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4960 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 28 marzec 2017 - 19:45

Widać , że święta za pasem.  :D



#44 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10141 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 28 marzec 2017 - 20:11

Tak będzie i przed tymi Świętami !!!

(zdjącie zawiera lokowanie produktu ;) )

Załączone pliki



#45 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 28 marzec 2017 - 20:15

oj... oj... pierwszy w kolejce do "am" :)... niekoniecznie lokowanego produktu. :)  


  • BOB lubi to

#46 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10141 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 28 marzec 2017 - 20:58

 Po ok. dziewięciu dniach w solance z przyprawami, wędzenie 8 godzin w dymku: olcha, jabłonka, śliwka i winogrono itp. Na koniec ciut jałowca (dla kolorku  i nuty zapachowej) ... miło spędzany dzień na świeżym powietrzu (z produktem lokowanym :D )


  • AdasCzeski lubi to

#47 OFFLINE   Jano

Jano

    mode raptor

  • Moderatorzy
  • 3206 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 28 marzec 2017 - 21:01

Tak będzie i przed tymi Świętami !!!

(zdjącie zawiera lokowanie produktu ;) )

Masz na myśli tą Co... na drugim planie czy coś co majaczy na pierwszym (słabo widać, przezroczyste jakieś) :lol:


  • BOB lubi to

#48 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10141 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 28 marzec 2017 - 21:15

Oj tam. Nie skupiajcie się na płynach lecz nad  mięsem tej imprezy! ( to to coś z lewej strony za otwartymi dla foty drzwiami :D )

Wrzucę fotki po ... i gwarantowany macie ślinotok :P  :D



#49 OFFLINE   darek1

darek1

    Zaawansowany

  • Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 28 marzec 2017 - 21:22

Kiedyś mój dziadek zrobił swojską kiełbasę baranio-wołową...mergezy są tylko namiastką.Ususzona na kamień z prażonym jęczmieniem -esencja ciepła w jesienne czy zimowe dni nad wodą.Dziś mało kto doceni...

#50 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 28 marzec 2017 - 21:24

Robert wybacz koledze Jano... przeniósł się ostatni do innej niż Poznań lokalizacji i pewnie dlatego rozkalibrował mu się troszkę celownik... Ja pisałem jasno... napiszę jaśniej... :)  am... am... bez lokowanego produktu. Ów jest powszechny, to co w wędzarce... oj oj oj nie. 

 

:)

 

Mniam. 


Użytkownik AdasCzeski edytował ten post 28 marzec 2017 - 21:24

  • BOB lubi to

#51 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 28 marzec 2017 - 23:26

My z kol Migotka to starzy kucharze amatorzy :)  znamy się z forum " nożowników"  czyli knives

Marek to  "stary wędzarniczy"  ja to domowa amatorka :D


  • MIGOTKA lubi to

#52 OFFLINE   WalterW

WalterW

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 391 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 29 marzec 2017 - 05:13

BOB
Dobrą przyprawę stosujesz do wędzenia 😉
  • BOB lubi to

#53 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 29 marzec 2017 - 07:01

Naszła mnie chęć na "białą" kiełbaskę , wczoraj zmieliłem i przyprawiłem

a dziś nadziałem  :P

2i0sm76.jpg

 

2ih5hsg.jpg

 

 

gdzie kupiłeś jelita?



#54 OFFLINE   rybak109

rybak109

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 postów
  • LokalizacjaAllenstein
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Tomaniuk

Napisano 29 marzec 2017 - 07:54

My z kol Migotka to starzy kucharze amatorzy :)  znamy się z forum " nożowników"  czyli knives

Marek to  "stary wędzarniczy"  ja to domowa amatorka :D

 

W takim razie podajcie jakiś fajny przepis na taką białą kiełbaskę na Wielkanoc :)  Mam jeszcze pół dzikiego warchlaka w zamrażarce i chętnie bym coś nowego zrobił bo szczerze to kiełba z mojego przepisu już się domownikom przejadła ;)



#55 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 29 marzec 2017 - 08:03

Osłonki kupuje u siebie w Płocku w sklepie z przyprawami na wagę 20m kosztuje 12 zł

Mój przepis na białą kiełbachę może być tez i do wędzenia ,podaje najmniejsza ilosc miecha oczywista zaleznie od ilosci przyprawy zwiększamy proporcjonalnie

1. 2kg łopatki lub 1kg łopatki i 1kg karkówki

2. 1 kg tłustego boczku lub podgardla

3 Sól 19 gr na każdy kilogram czyli na 3 kg mięsa  praktycznie 60gr

4. Pieprz  czarny mielony ok 4gr na kg

5.Cziosnek zgnieciony przez praskę ok 7-8gr na kg

6.Majeranek 2 gr na kg

7.0.5L wody

wykonanie

1kg mięsa miele na "szarpaku" jak ktos nie ma mozna drobno pokroić

resztę miele na  sitku o oczku fi 10mm jak ktos nie ma moze być sitko fi 8mm

Potem dodaję wszystkie przyprawy , wodę i dobrze mieszam najlepiej łapami

i odstawiam do lodówki na 12h ,przed nabijaniem w jelita wykmuje ze dwie godziny wczesniej i jeszcze raz mieszam

Parzę w wodzie o temperaturze 75-80 stopni


Użytkownik seiken edytował ten post 29 marzec 2017 - 08:49

  • rybak109, darek3523, Robert Crocker i 1 inna osoba lubią to

#56 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2646 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 29 marzec 2017 - 18:20

O Panowie widzę, że tu wyższa szkoła jazdy 🙂 Ja dzisiaj skromnie tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym...

#57 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 29 marzec 2017 - 18:30

jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem?

 

makaron gotujemy(oczywiście solimy)

 

na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju

 

w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty

 

jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek

(warto podlać trochę oleju ze smażenia)

 

mieszamy i wcinamy :)

 

ja to jem i na ciepło i na zimno


Użytkownik turkucpodjadek edytował ten post 29 marzec 2017 - 18:39

  • snoekje90 i AdasCzeski lubią to

#58 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 29 marzec 2017 - 18:58

U mnie dziś coś innego :)

 

Załączony plik  20170329_195406.jpg   65,73 KB   17 Ilość pobrań


  • xnt@ i turkucpodjadek lubią to

#59 OFFLINE   Zack

Zack

    Forumowicz

  • Twórcy
  • PipPip
  • 407 postów
  • LokalizacjaTorun

Napisano 29 marzec 2017 - 20:08

jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem?

 

makaron gotujemy(oczywiście solimy)

 

na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju

 

w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty

 

jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek

(warto podlać trochę oleju ze smażenia)

 

mieszamy i wcinamy :)

 

ja to jem i na ciepło i na zimno

Witam,ja robię wersję z zielonym groszkiem z puszki oraz żółtym serem,boczek świeży lub wędzony,na wszystko sypię zioła prowansalskie,ale nie ma jak to kluski ziemniaczane z boczkiem i kapustą  :),polecam każdemu kiszenie,nie tylko kapusty,ale także buraków,cukini ,pomidorów.

Załączony plik  P1160989.JPG   81,77 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  P1160990.JPG   72,22 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  P1160933.JPG   68,27 KB   15 Ilość pobrań


  • turkucpodjadek lubi to

#60 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 29 marzec 2017 - 20:13

U mnie dziś coś innego :)

 

attachicon.gif20170329_195406.jpg

Ostatnio robiłem taką parkę na Sylwestra. Niestety, homary były niskiej jakości i smak taki sobie... .

Z owoców morza, najbardziej lubię najprostsze przyrządzanie. Krewetki smażone chwilkę na patelni i mule gotowane w wywarze. Owoców morza nigdy nie mam dość.

Kiedyś miałem wielki smak na sushi, później miałem przesyt kilka lat, ale ostatnio znowu zatęskniłem. Tylko mam problem ze zdobyciem dobrej jakości ryby.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych