Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chcesz hodować koguta czy kupić truchło? Kiedyś przypadkiem zdobyłem padłego koguta rasy feniks, piórka całkiem ładne.

Posted

Krzysiek,

Jakość tych naszych będzie taka sama albo i gorsza jak indyjskich.

A jak policzysz koszt zakupu kuraka, jego utrzymanie, znalezienie sposobu na bezstresowe i bezbolesne pozyskanie piór ( jako przeciw wagę można uwzględnić tylko pyszny rosół i pieczone udko)  - to za cenę domowych piór będziesz miał komplet indyjskich kapek we wszystkich kolorach z palety windowsa.

Na fff - ( zanim zrobiłeś się tam bardzo aktywny  ;)  ) ..była dyskusja na ten temat i w żaden sposób się to nie spinało...

• Like 2
Posted

Na jajka polecam zielononóżki, na kapki feniksy, czubatki lub sussex :)  Wydaje mi się, że w naszych warunkach dadzą radę.

• Like 2
Posted (edited)

Pomyśl jeszcze o liliputach, ma wspaniałe piórka szyjne na jeżynki.

Tylko ten mały bojownik napierdziela z reguły tego dużego koguta :)  :) .

Edited by Jozi
  • Like 1
Posted

Znam liliputy, kiedyś mój tata hodował je w wolierze we Wrocławiu. W technikum i na studiach kilka kogutów dla mamy na rosół pozyskałem. Jeżynki były mniej więcej jakości indyjskiej kapki klasy A. Najważniejsze jednak było w nich to, że wiązałem je stosunkowo na świeżo i stosina nie łamała się podczas nawijania na haczyk.

Teraz jak coś kupię to pewnie feniksa. Z ras, które wymienił Wojtek, feniksy wyglądają dla mnie najciekawiej. Te siodła to wyglądają jak w jakimś Metzu  :)

• Like 1
Posted (edited)

Życzę jak najdłuższych piór! :D Czekamy na relację z hodowli i pozyskiwania kapek :)

Edited by Bułka
Posted (edited)

Proszę bardzo :)  Wolierę dla feniksów musisz dobrze zabezpieczyć przed lisami i kunami, najlepiej wkopać na metr w ziemię siatkę gumowaną. Przez te swoje piękne piórka feniksy niezbyt szybko uciekają :D

Sam zamierzam zainwestować w sebrytki, zwyczajnie mi się podoba idea żeby malutkie stadko takich kurek grzebało w ziemi gdzieś pod płotem :) 

Edited by Bułka
  • Like 3
Posted

Pochowaj wszystkie sznurki w okolicy ,bo ci się kogut targnie na życie po takim zabiegu. B)

• Like 2
Posted (edited)

Ja swojego regularnie podskubuję , ale pamiętaj po troszeczku,bo łysy kogut traci poważanie w zagrodzie!

http://pobierak.jeja.pl/images/6/6/f/355361_usain-chick.jpg

Edited by cyprys19
  • Like 3
Posted

Ja swojego regularnie podskubuję , ale pamiętaj po troszeczku,bo łysy kogut traci poważanie w zagrodzie!

http://pobierak.jeja.pl/images/6/6/f/355361_usain-chick.jpg

To ten Twój? :)
Posted
Twój w takim razie musi być ozdobno-wyścigowy. Jak dościgniesz to ozdabia ownery hehehe
  • Like 4