Jump to content

Wędki ROBINSON - opinie

Recommended Posts

Posted

Robinson Cortez Spin Expert

Cortezy występują w tylu wariantach cw oraz długości, a rzetelnych informacji w sieci na temat tych wędzisk jest wręcz skandalicznie mało. Nie jest to przecie�ź jakiś nowy model, na samym allegro le�źy tego masa, cena te�ź raczej taka dla ludu, a nijak nie mogę się doszukać jakichś opinii kt�łrym ośmielił bym się zawierzyć... Nawet opcja szukaj na Jerkbaicie pomaga tyle co nic.

Postanowiłem więc zapytać wprost - łowi tym ktoś? A mo�źe łowił? Jakieś doświadczenia? Zasłyszane z pewnego źr�łdła opinie? Cokolwiek?

Zaznaczam �źe szczeg�łlnie mnie interesują warianty bardziej szczupakowe, z opcją okazyjnego wykorzystania pod bolka, czyli te o cw 9-25, względnie 10-30.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Posted
nie wiem czy cokolwiek pomoge kilku znajomych ma wersje okoniowe (2-12g?) rownierz kilku (w tym ja) diaflexy (akurat w moich okolicach to w zasadzie byly jedyne okoniowki) i generalnie kazdy z diaflexow pekl na szczytowce a cortezy sie trzymaja a uzytkownicy zadowoleni.
Posted
Cześć Karolku. Hubertus łowi na Robinsony, ale Diaflexy. Chwali sobie.Jak widzę, nie tylko on. ;)
  • 3 years later...
Posted

Witajcie. Pytanko kieruje do osób znajacych specyfike i akcje kija Robinson Diaflex Perch.

Mianowicie pytanie ile mniej wiecej mocy moze miec blank? czy mozliwe aby bylo to okolo 6-8 lb? Kolejnym pytaniem jest czy akurat w tym kiju wystepuje i odczuwalne je przesztywnienie w miejscu laczenia wklejki? I ostatnim pytaniem jest czy podawane C.W. jest opisane poprawne? Czy kombinacje wagowe przynet w zakresie 2-12 gram głowa + gumka daja mozliwosc swobodnego podbijania przynety bez wyginania sie wklejki w chinskie Z?Jezeli ktos posiada jakies fotki ugiecia to bardzo poprosze. Odniesieniem do pracy blanku moze byc porownanie z kongerem tango lub fishmakerem bo oba te kije posiadalem i wiem jak pracuja a podobno Diaflex tez niczego sobie. Z jaka ryba jest w stanie sie uporac bo raczej paprochówka to to nie jest?

• Like 1
Posted
Ja mam diaflexa, ale tego do 8g i bolki. 40-50cm bez większego problemu wchodzą i przy takiej większej rybie cały kij świetnie amortyzuje odjazdy, a CW jest poprawnie opisane według mnie.
Posted

Mam tego do 12g w dlugości 2,50 i jest to świetny kij do troka a główki obsługuje genialnie nawet do 15g ze smukłą gumką.

Widziałem jak na taką wędkę wyjeżdżały sumki ponad metr i nie był to jakiś wyczyn dla tego kijka.

Jest to na prawdę mocne wędzisko.

Posted

Mam tego do 12g w dlugości 2,50 i jest to świetny kij do troka a główki obsługuje genialnie nawet do 15g ze smukłą gumką.

Widziałem jak na taką wędkę wyjeżdżały sumki ponad metr i nie był to jakiś wyczyn dla tego kijka.

Jest to na prawdę mocne wędzisko.

A te dolne 2 gramy to takie realne czy raczej nie koniecznie? przy głowce 2 gramy + gumeczka 3-5 cm juz jest komfort lowienia? Generalnie szukam kija pomiedzy Dragonem fishmakerem bo byl zdecydowanie za sztywny a kongerem tango ktory jak dla mnie byl zbyt flakowaty. Mozna go okreslic jako kij pomiedzy tymi dwoma?

Posted

nie wiem bo nie znam tango i fishmakera

główka 2g raczej nie "zagra" na tym kiju. Teraz nawet nie jestem w stanie sprawdzić bo kij ten mam naprawiany i mam wymienioną wklejkę na mniej subtelną niż była.

Generalnie moim zdaniem te Diaflexy to najlepsze wklejki seryjne z jakimi się spotkałem(nie znam wklejek JDM).

PS. Mają jedną wadę mianowicie trzeba na wklejki baaardzo uważać bo ze względu na ich delikatność łatwo je uszkodzić i to nie trzeba być bardzo wybitnym ani specjalnie się starać, wystarczy chwila nie uwagi i trrrach.

Posted

A mam takie pytanko kolego

nie wiem bo nie znam tango i fishmakera

główka 2g raczej nie "zagra" na tym kiju. Teraz nawet nie jestem w stanie sprawdzić bo kij ten mam naprawiany i mam wymienioną wklejkę na mniej subtelną niż była.

Generalnie moim zdaniem te Diaflexy to najlepsze wklejki seryjne z jakimi się spotkałem(nie znam wklejek JDM).

PS. Mają jedną wadę mianowicie trzeba na wklejki baaardzo uważać bo ze względu na ich delikatność łatwo je uszkodzić i to nie trzeba być bardzo wybitnym ani specjalnie się starać, wystarczy chwila nie uwagi i trrrach.

Mam takie jeszcze jedno pytanko kolego. Mianowicie Z tego co widzialem to wklajka w oryginale jes w kolorze blanku czyli czarna. Na allegro wisi w dobrej cenie nowy diaflex za 300 zł z DWOMA gornymi skladami ktore maja białe wklejki czy moze to oznaczac ze wklejki byly naprawiane na wlasan reke i ktos sprzedaje je jako nowe? Nadmienie ze oba gorne sklady maja roznie rozmieszczone przelotki.

Posted

nie znalazłem tego o czym piszesz.

Generalnie seryjnie mają czarne szczytówki i czarne omotki(stara seria z pełną korkową rękojeścią)

Nic prostszego jak zapytać się sprzedającego o co chodzi i skąd takie kolory

Posted

nie znalazłem tego o czym piszesz.

Generalnie seryjnie mają czarne szczytówki i czarne omotki(stara seria z pełną korkową rękojeścią)

Nic prostszego jak zapytać się sprzedającego o co chodzi i skąd takie kolory

Czyli mozna przyjac ze skoro kij delikatnie mozna przeciazyc to tym do 8 gram sporadycznie mozna by do tych 10 gram przeciazyc? jesli tak to w zupelnosci mi wystarczy. Skoro ten do 12 gram mowisz ze do 15 gram ogarnie to ta 8 gram powinna te 10 gram ogarnac w podbiciu gumki.?

Posted (edited)

No nie wiem czy problemem może być górna granica wklejek, bo w zasadzie, zawsze, w opisie jest zaniżona. A te 2g+tyci gumek to jest wyzwanie chyba dla wszystkich, seryjnych paprochówek. Takiego kija 2-10g chyba nie ma ;)

Edyta: zdecydowałem się napisać, mimo że nie jestem użytkownikiem tego konkretnego modelu ;)  ale chyba coś jednak wniosłem w Twoje rozważania.

Edyta2: a co jest złego w przesztywnieniu w miejscu łączenia wklejki z blankiem, ta konstrukcja powinna składać sie z dwu wędek, jednej sygnalizującej co dzieje się z przynętą a drugiej służącej do zarzucania przynęty i holu ryb. Nawet jednorodne blanki tego typu czyli "poppingi" mają wyraźne przesztywnienie  w górnej części mimo że nie mają wklejki.

Edited by FidoAngel
Posted

No nie wiem czy problemem może być górna granica wklejek, bo w zasadzie, zawsze, w opisie jest zaniżona. A te 2g+tyci gumek to jest wyzwanie chyba dla wszystkich, seryjnych paprochówek. Takiego kija 2-10g chyba nie ma ;)

Edyta: zdecydowałem się napisać, mimo że nie jestem użytkownikiem tego konkretnego modelu ;)  ale chyba coś jednak wniosłem w Twoje rozważania.

Edyta2: a co jest złego w przesztywnieniu w miejscu łączenia wklejki z blankiem, ta konstrukcja powinna składać sie z dwu wędek, jednej sygnalizującej co dzieje się z przynętą a drugiej służącej do zarzucania przynęty i holu ryb. Nawet jednorodne blanki tego typu czyli "poppingi" mają wyraźne przesztywnienie  w górnej części mimo że nie mają wklejki.

Czyli prawdopodobnie wersja 8 gramowa najlepiej pracowac bedzie w przedziale 2-6 gram olowiu + gumeczka 3-5 cm. Co do przesztywnienia to najbardziej upierdliwa sprawa przy podbieraniu reka gdy bybka jest pod nogami a te wklejeczki to podobno bardzo delikatne w Diaflexie.