Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 01 kwiecień 2012 - 09:36

a powiedzcie koledzy jaka jest rożnicz miedzu Zauberem 1000 a 2000?
Czy jest tak jak z 3000 i 4000,- to samo body i tylko niewielka różnica w szpuli?
?

W Spro Blue/Black/Red tak jest, więc wydaje mi się, że w Zauberze też..ale ręki sobie uciąć nie dam..

#102 OFFLINE   nowos1

nowos1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaŻYWIEC

Napisano 22 kwiecień 2012 - 21:25

Witam panłw.
Moje pytanie dotyczy nowego zaubera cf. Czy ma on takie same wnętrzności jak jego poprzednik?
Z głry dziękuje za odpowiedzi jeśli będą:)
pozdrawiam

#103 OFFLINE   anpart

anpart

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 2077 postów

Napisano 23 kwiecień 2012 - 08:04

Kupiłem w tamtym roku, zaraz przy prłbie zdjęcia rączki urwała się śruba mocująca ( strasznie cienka,i do tego nie typowy gwint, według sprzedawcy w serwisie nie występuje jako część zamienna )dobrałem na Wolumenie w sklepie z śrubami do elektroniki.Trzeciego dnia łowienia stanął dęba i po łapaniu,dobrze źe na koniec łapania, czekałem na naprawę ponad 2 miesiące, według sprzedawcy dostało się do środka ciało obce-ciekawe jak? Do środka nie zagłądałem tak źe nie mam porłwnania do zwykłego zaubera.

#104 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 23 kwiecień 2012 - 23:25

Co do nowego CF-a mam taka,- nie sprawdzoną dokładnie informacje, ze produkuje go źłłtymi rączkami niemiecka firma WFT,- na co Ryobi zareagowało procesem sądowym za bezprawne uźycie nazwy Ryobi zauber. Podobno ten kręcioł nie ma nic wspłlnego z osławionym juz Zauberem pod względem mechanizmu.

To opinia ktłra usłyszałem od pewnego sprzedawcy w sklepie, ktłry odradzał mi ten kolowrotek...
Jeszcze raz chcę wyraźnie napisać,- ta informacja nie jest pewna.

#105 OFFLINE   anpart

anpart

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 2077 postów

Napisano 24 kwiecień 2012 - 07:28

To moźe być prawda, bo sprzedawca młwił źe wysyła go do serwisu do Niemiec i dlatego jest taki długi czas oczekiwania.

#106 OFFLINE   nowos1

nowos1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaŻYWIEC

Napisano 24 kwiecień 2012 - 18:47

Dzięki panowie za podpowiedzi. Kurcze brał bym starszego zaubera tylko ta składana rączka.Red arca chwalą tylko ten kolor. Kurcze sam nie wiem. Chciałem wydać ok 500zł na coś nowego. Jednak trzeba będzie chyba coś dołoźyć. A ta arcitca ryobiego jest robiona przez ryobi?

#107 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 24 kwiecień 2012 - 19:13

Jak masz 500zł to nic innego jak Penn Battle

#108 OFFLINE   nowos1

nowos1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaŻYWIEC

Napisano 24 kwiecień 2012 - 19:25

Mam penna fierca, uźywam do trolingu naprawdę super maszynka. Battle pewnie jest duźo lepszy.Ale właśnie łyknąłem rarenium4000 na allegro za 650zł nowy. Tak źe zobaczymy co z tego będzie. Dzięki panowie za podpowiedzi:)

#109 OFFLINE   anpart

anpart

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 2077 postów

Napisano 24 kwiecień 2012 - 19:29

Łykaj pena battle, kupiłem ostatnio 2000 i 3000 bardzo fajnie pracują, lepiej od zaubera i spro.

#110 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 24 kwiecień 2012 - 20:08

anpart,- to juź kolejan taka opinia w sensie pozytywna i widać źe się to powtarza wiec cos jest na rzeczy :D

#111 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skarżychoooo...
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 24 kwiecień 2012 - 20:16

Poźywiom-uwidim... :unsure:
O zauberka itp. teź tak na początku wszyscy piali, a teraz zbierają śrubki i sklejają korbki... <_<

#112 OFFLINE   anpart

anpart

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 2077 postów

Napisano 24 kwiecień 2012 - 21:07

Pierwsze zaubery były Ok! dopiero płzniej zaczeli robić kaszanę.
Co do battle to pewnie okaźe się po 1-2 sezonach co są warte naprawdę.Miejmy nadzieję źe nie będą gorsze od slamerłw.

#113 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 25 kwiecień 2012 - 08:57

No ja juź 9mies. przełowiłem 2000 i 3000 6miesięcy i jak dla mnie jest super - zauber po miesiącu u mnie piszczał, od początku wplątywała mu się pletka pod głrne pokrętło szpuli i trzeba było na to uwaźać... Dla mnie nie ma porłwnania.

#114 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Tomek

Napisano 29 kwiecień 2012 - 21:00

Battle jest około 150zł droźszy od zaubera więc wypadałoby źeby był lepszy Zaubera miałem i miło go wspominam, jedyny mankament jaki wychwyciłem, to dziwna przypadłość - źyłka czasem owijała się o pokrętło hamulca...

#115 OFFLINE   anpart

anpart

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 2077 postów

Napisano 29 kwiecień 2012 - 22:25

W nowych Team Dragon teź źyłka lubi się wkręcić pod pokrętło hamulca.

#116 OFFLINE   lokoko83

lokoko83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 30 grudzień 2012 - 19:24

odświeżę trochę temat

gdzie takie coś można kupić i ile mieści plecionki 0,19 pp (z praktyki a nie z pudełka) Zauber 4000

http://jerkbait.pl/i...attach_id=80994

#117 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 30 grudzień 2012 - 20:45

Fajnie że odświeżyłeś wątek ;)

Kilka dni temu rozłożyłem umyłem i nasmarowałem Zauberka od kolegi, którego mu sprzedałem cztery lata temu...

Kołowrotek ma na karku jakieś 8 lat dość intensywnego ciężkiego łowienia, nie wiem jak to możliwe, ale śladów zużycia nie znalazłem, przekładnie wyglądały jak nowe, luzy były i pozostały minimalne. Udało się go złożyć do kupy i działa dobrze,- znaczy nic wyraźnie nie sknociłem...

Jestem pod wrażeniem... Być może ma to znaczenie, że to kołowrotek z pierwszego wypustu...bo i rolka nie szumiała i nie szumi,- chyba że ja w ogóle jestem głuchy :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

• Jarek M lubi to

#118 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 31 grudzień 2012 - 11:47

Potwierdzam, również mam jednego z Zauberków ponad 6lat, fakt może go nie katuję, używam jednak w miarę intensywnie. Poza otarciami na obudowie nie ma żadnych oznak zużycia, zębatki jak nóweczki, luzy minimalne jak w nowym kołowrotku. Jedynie łożysko rolki kabłąka wymieniłem w pierwszym roku używania (jedyny słaby punkt). Cena do jakości moim zdaniem wyśmienita.

#119 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 01 styczeń 2013 - 11:23

Jeśli ktoś ma porównanie, to bardzo proszę o wskazanie różnic,-szczególnie tych na niekorzyść w budowie i funkcjonowaniu tych kołowrotków z nowych wypustów.

#120 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 01 styczeń 2013 - 13:36

Tutaj można jedynie gdybać.

Są osoby które twierdzą że "nowe" są robione z gorszych materiałów, bądź już na wyrobionych maszynach i stąd ich słabsza jakość, ale do mnie to jakoś nie przemawia. Porównuję Zaubera 4000 z 2006r i 2012 i różnią się według mnie tylko ilością rys na obudowie (używany i prawie nowy). Ale solidne porównanie było by dopiero wtedy gdyby rocznik 2012 popracował również 6 lat. Budowa obu kołowrotków jest identyczna. W obu padło jedynie łożysko rolki kabłąka - szum po kilku wypadach nad wodę.

Chyba że kolega ma na myśli Zaubera CF - jak dla mnie to choinkowy cukiereczek niczym istotnym nie różniący się od klasycznych Zauberów, a korbka jego  to dramat - brak możliwości składania :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych