Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#1281 OFFLINE   Sonix1980

Sonix1980

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 10:08

A coś więcej na ten temat? Który byłby lepszy itd?

#1282 OFFLINE   morrum

morrum

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • LokalizacjaPustynia Kujawska
  • Imię:Michał

Napisano 16 kwiecień 2020 - 14:16

Wg danych katalogowych różnice w wadze (15g na korzyść Excii w tej konfiguracji, ale to nie są że tak powiem sztywne dane) i materiałach - Zauber ma więcej elementów zewnętrznych z "uszlachetnianego japońskiego aluminium". Różnią się też napędem posuwu szpuli. Przełożenie 5.0 u Zaubera i 4.9 w Excii - myślę że pomijalna sprawa. Poza tym detale dizajnerskie.
Mam 2 Zaubery, ale nie powiem że bierz tego bo ja mam, zwyczajnie nie znam Excii i nie mogę porównywać inaczej niż suchych danych.

#1283 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:20

Excia ma prostszy układ posuwu szpuli, z jedną tylko zębatką, nue jak zauber z kilkoma. Skutkuem tego szpula posuwa się szybciej (więcej cykli na jeden obrót korby). Też nawija przyzwoicie, a w zauberowatych te zębatki to słaby punkt - są wykonane z odlewu cynkowego i szybko wycueraką się i robią się tam luzy. Excia była chyba najlepsza jako Team Dragon 930iZ.
  • Mateo1989 lubi to

#1284 OFFLINE   fladra

fladra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 107 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Bartosz

Napisano 16 kwiecień 2020 - 19:14

Ja bym nie szedł w tą składaną rączkę i z tych dwóch wybrałbym Zaubera bez tego systemu składania. Chyba że udoskonalili przez ostatnie 5 lat i teraz nie tworzą się wkurzające luzy.

#1285 OFFLINE   Maraky

Maraky

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaMesogeios

Napisano 16 kwiecień 2020 - 19:42

Wg mojej wiedzy system posuwu szpuli w tych kołowrotkach jest taki sam.
Nie mam aktualnie żadnego z tych modeli na stanie, więc nie mogę otworzyć by upewnić się, ale internet utwierdza mnie w przekonaniu, że nie mylę się.
Chyba, że gdzieś pokazały się inne Excie, oparte na Applause. d76d7823f7f460c6d68be9c724a4a3e3.jpg

Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka

#1286 OFFLINE   LordG

LordG

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów

Napisano 17 kwiecień 2020 - 09:31

Excia jest na wormshafcie, a zauber na spowolnionym wormshafcie. Nawet na zdjęciach widać, że Excia nie ma dwóch dodatkowych zębatek. W Excia wormshaft napędzany jest przez pinion, a w zauberach przez główne koło przekładni+ te małe zębatki, co powoduje, że posuw szpuli w zauberach jest spowolniony, mniej więcej 4 obroty korby na cykl dół-góra-dół. W exci jest normalnie 2 obroty.

Użytkownik LordG edytował ten post 17 kwiecień 2020 - 09:40

• Mateo1989 lubi to

#1287 OFFLINE   fladra

fladra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 107 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 17 kwiecień 2020 - 13:08

Excia jest na wormshafcie, a zauber na spowolnionym wormshafcie. Nawet na zdjęciach widać, że Excia nie ma dwóch dodatkowych zębatek. W Excia wormshaft napędzany jest przez pinion, a w zauberach przez główne koło przekładni+ te małe zębatki, co powoduje, że posuw szpuli w zauberach jest spowolniony, mniej więcej 4 obroty korby na cykl dół-góra-dół. W exci jest normalnie 2 obroty.

A co według Ciebie lepsze tzn. Co nam daje zwolniony, będzie trwalszy?

#1288 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Radek

Napisano 17 kwiecień 2020 - 13:51

W teorii shimano było to po to aby bardzo równo młynek nawijał linkę.W praktyce tak to działało i działa:)

#1289 OFFLINE   morrum

morrum

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • LokalizacjaPustynia Kujawska
  • Imię:Michał

Napisano 17 kwiecień 2020 - 13:51

Zauber będzie nie tyle trwalszy, co będzie lepiej układać linkę na szpuli.

Jeśli stary Team Dragon to faktycznie Excia w przebraniu, to mam dwie (TD 920 i 935 iZ ), tak samo jak i Zaubery 3000 i 4000) - z klonów mam jeszcze jak dobrze pamiętam Slama 2000 i 5000, Slama Slara 1000, Ecushimę 6000 i miałem Spro Blue Arca 3000 oraz Arcticę 2000 (ale sprezentowałem kuzynowi) i Spirituala 50. Wolę Zaubery niż te TD/Excie, ale różnica w użytkowaniu jest tak mała, że chyba bardziej zwracałbym uwagę na cenę niż napis na szpuli.
Przyznaję, że nie mają u mnie ciężko, odkąd kupiłem pierwszy multiplikator korby używam rzadziej, w zeszłym sezonie może ze 3 godziny łącznie ;)

#1290 OFFLINE   ŁukaszFZS

ŁukaszFZS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 maj 2020 - 15:04

Zauber 3000 ile nawija linki za jednym obrotem korby ? coś nie mogę znaleźć  informacji . 

#1291 OFFLINE   Daron

Daron

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • Imię:Dariusz

Napisano 14 maj 2020 - 10:47

Mierzyłem kiedyś nawój zaubera 3000 przy jednym obrocie korbki , jeśli się nie mylę było 72 cm.

• ŁukaszFZS lubi to

#1292 OFFLINE   Niusio99

Niusio99

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki
  • Imię:Dominik
  • Nazwisko:Kiełbasa

Napisano 14 maj 2020 - 11:05

A może ktoś wie jaki jest nawój 4000? :)

#1293 OFFLINE   deridun

deridun

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 14 maj 2020 - 11:21

Jak to jest z 5 lat gwarancji na pudełku? Mam kupiony zauber 2000 nieużywany od 07/2017 na paragonie tylko 12 miesięcy...

Użytkownik deridun edytował ten post 14 maj 2020 - 11:22

#1294 OFFLINE   fladra

fladra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 107 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 07 czerwiec 2020 - 18:16

Hej pytanie. Z jakich modeli pasują szpule? Wiem że spro red arc i jakiś dragon, ktoś pamięta? czy z zAUBER pro i cf szpule pasują?

Użytkownik fladra edytował ten post 07 czerwiec 2020 - 18:21

#1295 OFFLINE   witlew62

witlew62

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaOstrołęka
  • Imię:Witold

Napisano 07 czerwiec 2020 - 18:23

Jak to jest z 5 lat gwarancji na pudełku? Mam kupiony zauber 2000 nieużywany od 07/2017 na paragonie tylko 12 miesięcy...

To radzę używaj. W moim po kilku razach nad wodą zacięła się korbka (kupiony w listopadzie 2019r.) Oddałem do naprawy i czekam już półtora m-ca.
Pozdrwiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1296 OFFLINE   fladra

fladra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 107 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 09 czerwiec 2020 - 16:46

Podpowie ktoś z tymi modelami bliźniaczymi.

#1297 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 09 czerwiec 2020 - 17:49

To radzę używaj. W moim po kilku razach nad wodą zacięła się korbka (kupiony w listopadzie 2019r.) Oddałem do naprawy i czekam już półtora m-ca.
Pozdrwiam

Pewnie jeszcze poczekasz.Takie gwarancje o kant d...y rozbić.Żenada, chyba do 14 albo 21 dni powinna być usunięta usterka albo zwrot kasy.

Pytanie jak zakwalifikują tą usterkę, wina sprzętu czy użytkownika?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jozi edytował ten post 09 czerwiec 2020 - 18:12

#1298 OFFLINE   witlew62

witlew62

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 09 czerwiec 2020 - 19:40

Pewnie jeszcze poczekasz.Takie gwarancje o kant d...y rozbić.Żenada, chyba do 14 albo 21 dni powinna być usunięta usterka albo zwrot kasy.
Pytanie jak zakwalifikują tą usterkę, wina sprzętu czy użytkownika?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Jak załatwią dam info. Będzie wiadomo co to znaczy 5 letnia gwarancja Ryobi. Nawet jeżeli uznają i tak go opchnę. Kołowrotek chwalony, a ja mam pierwszy taki przypadek na kilkanaście przerzuconych. Fakt, że to były schimanki. Zostaję z tą firmą. Kupiłem już następny.
Pozdrawiam

#1299 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 09 czerwiec 2020 - 22:46

Mi kiedyś jakiegoś taniego Dragona naprawili i odesłali po półtorej tygodnia. Z tym że wysłałem prosto do Dragona. Odesłali naprawiony kołowrotek z informacją żebym następnym razem załatwiał reklamacje przez sklep w którym kupiłem. Pewnie gdybym tak zrobił to do dzisiaj kołowrotek leżałby zepsuty. Czyli gwarancja 5 letnia jakoś tam działa skoro chciało im się naprawiać 3 letni kołowrotek za 130zł.

#1300 OFFLINE   witlew62

witlew62

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 09 czerwiec 2020 - 23:02

Mi kiedyś jakiegoś taniego Dragona naprawili i odesłali po półtorej tygodnia. Z tym że wysłałem prosto do Dragona. Odesłali naprawiony kołowrotek z informacją żebym następnym razem załatwiał reklamacje przez sklep w którym kupiłem. Pewnie gdybym tak zrobił to do dzisiaj kołowrotek leżałby zepsuty. Czyli gwarancja 5 letnia jakoś tam działa skoro chciało im się naprawiać 3 letni kołowrotek za 130zł.

Pocieszyłeś mnie, bo mam jeszcze 4,5 roku. Nie tęsknię za tym kołowrotkiem, więc spokojnie poczekam, tym bardziej że nie mam zamiaru nigdy go używać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych