Kerrigan Posted December 16, 2017 Posted December 16, 2017 Hej. Moglibyście mi wytłumaczyć różnicę pomiędzy haczykami wykonanymi z czarnego i złotego drutu ? Jest to tylko i wyłącznie walor estetyczny czy któreś nadają się bardziej na morską wodę słoną a drugie na wodę słodką ? W wędkarskim mi mówił, że nie ma różnicy ale coś mi się nie chce w to wierzyć... ;p
slawek_2348 Posted December 16, 2017 Posted December 16, 2017 Oczywiście że jest różnica, i chodzi o walor estetyczny. Czy widziałeś kogoś z wstawionym czarnym zębem? 11
Hesher Posted December 16, 2017 Posted December 16, 2017 (edited) Złote na karasie, czarne na sumy, to tak w skrócie. Potoczna nazwa suma "czarnuch" wzięła się właśnie od koloru haka. Edited December 16, 2017 by Hesher 3
Night_Walker Posted December 16, 2017 Posted December 16, 2017 Zdaje się, że drut jest ze stali, a stal sama w sobie jest raczej srebrna Natomiast różnobarwne powłoki....Są dedykowane pod słoną wodę cynowane (permasteel) i teflonowane, być może jakieś jeszcze. Któraśtam firma robiła pozłacane, i te pewnie też nadawały się na słoną wodę. Pozostałe to chyba dla estetyki? Bo drut sam w sobie jest raczej nierdzewny? 1
eRKa Posted December 16, 2017 Posted December 16, 2017 Większość haczyków (kotwic też) jest robiona ze stali węglowej - a ta niestety koroduje nawet w wodzie słodkiej.Powłoki zabezpieczają w pewnym stopniu przed korozją,lecz nie jest to zabezpieczenie zbyt trwałe(grubości powłok są rzędu 0,01 mm)
Night_Walker Posted December 16, 2017 Posted December 16, 2017 Racja. Przy różnych znajdach kotwice są często przerdzewiałe. Inna sprawa, że ostrzę groty kotwic i haków ostrzałką która przecież zdziera powłokę ochronną. Często pudło ze sprzętem zamoknie na deszczu a w domu go nie wysuszę...a groty nie rdzewieją....
Recommended Posts