Łukasz B. Posted December 16, 2017 Posted December 16, 2017 Witam wszystkich serdecznie, w lutym planuję pochodzić za pstrągiem. Najbliżej Opola gdzie mieszkam mam rzeczke Jemielnice. Pływają w niej jeszcze pstrągi? Czy lepiej udać się na inny ciurek w okolicy, jeśli tak to który?
Darecki Posted December 17, 2017 Posted December 17, 2017 (edited) Rok temu przez rzeczkę przeszły kopary i z rzeki zrobił się kanał melioracyjny. Wiosną woda mocno ciśnie, a latem niżówki po kostki. Nie ma dołków, nie ma bystrzyn, nie ma rynienek.Latem można trafić klenika i okonka, a te pstrągi to już tylko legenda.Lepiej poszukaj go na południu województwa, bliżej gór, warto. Edited December 17, 2017 by Darecki
filu Posted December 20, 2017 Posted December 20, 2017 @DareckiW okolicach zawady też? w tamtym roku parę jazi trafiłem ladnych ciekawy jestem czy zostały :/
Łukasz B. Posted December 21, 2017 Author Posted December 21, 2017 Właśnie się zastanawiałem nad odcinkiem powyżej stadniny koni w Zawadzie.
Darecki Posted December 21, 2017 Posted December 21, 2017 W lesie nie kopali, ale tam jest szeroko i płytko. Kopali od Zawady do ujścia.
filu Posted December 23, 2017 Posted December 23, 2017 Z tego co mi się udało ogarnąć to fajne jaśki były w samej zawadzie
filu Posted February 19, 2018 Posted February 19, 2018 Ktoś z kolegów był już w tym roku na jemielnicy jadę jutro na rekonesans dajcie znać
filu Posted February 20, 2018 Posted February 20, 2018 Dzisiaj byłem miałem jedno branie po tym jak zauważyłem oczkowanie widziałem rybkę z 30 cm ale nie wiem co to było.
elvis Posted May 5, 2018 Posted May 5, 2018 Chodziłem kilka razy w weekend majowy. Okoń, kleń do 15 cm ogrom, brania tylko na smużaki, najlepiej gąsienice. Widziałem kilka kropkowanych, jeden bardzo ładny ale brać nie chciały... jak bedzie więcej czasu przejdę sie od Lędzin aż do Zawady, dam znac. 1
Łukasz B. Posted May 5, 2018 Author Posted May 5, 2018 Pstrągi faktycznie są, ostatnio mały szczupak. Widziałem też dużą brzane i miałem przyjemność z kleniem powyżej 40cm.
Emillo Lures Posted February 14, 2020 Posted February 14, 2020 Trochę czasu minęło więc podbijam temat.jak z pstrągiem w jemielnicy,odcinek od zawady do luboszyc mamy aktualnie no kill.Jeszcze tam nie byłem a mam zamiar się wybrać,tylko nie wiem czy warto.Kilka dni temu byłem na odcinku między mostkiem na drodze rowerowej do turawy a zawadą przyłowiłem szczupaczka ok 50,ale pstrąga nie widziałem.załączam filmik z wypadu. https://youtu.be/RR5KPd5C-UU. 1
Opolanin Posted February 15, 2020 Posted February 15, 2020 Byłem raz, rzekę rozjechali,brak kryjówek. W Zawadzie przyłowiłem 2 szczupaczki. W Chrzastowicach przy mostku stoi tabliczka Obszar Natura 2000. Rzeka w tym miejscu również rozjechana, drzewa, krzaki powycinane. Dojście jak na plażę. Tam również kropków nie było, szczupaczki owszem. Dziś z kolei odwiedziłem Budkowiczanke poniżej Murowa. Woda piękna, dzika, lecz pusta.
Darecki Posted February 15, 2020 Posted February 15, 2020 W sierpniu 2019, w rzece nie było wody.Wyschła niemal do zera.W dołkach uchowało się trochę klenia, szczupaczka i okonia.Pstrągi i lipienie zniknęły.
jerzy6 Posted February 15, 2020 Posted February 15, 2020 ja pier.. co w tej Polsce robią, jakby mało było zmian klimatu..
Darecki Posted February 15, 2020 Posted February 15, 2020 (edited) A po tym wszystkim przyjechała ona...wielka zła koparka i zrobiła toi to Edited February 15, 2020 by Darecki
Opolanin Posted February 16, 2020 Posted February 16, 2020 Celem Natura 2000 jest zachowanie siedlisk i zagrożonych gatunków. Celowo wspomniałem o tej tabliczce, bo właśnie od niej zaczęli kopać w dół rzeki. Cóż za ironia. Jak planujesz kropki to wsiadaj w auto i jedź za Nysę. Mora, Widna np.
Recommended Posts