Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon podlodowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
991 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 30 listopad 2018 - 20:48

Bez urazy Panowie , ale powiedzcie po co ? ;)

Bo lubią?

Bardzo proszę - i piszę to nie jako moderator, ale przedstawiam swoje prywatne stanowisko - bardzo proszę, by dorosłych ludzi traktować jak dorosłych ludzi. Jeśli mają ochotę pójść na ryby, kupić samochód, czy może się zabić - to jest to wyłącznie ich sprawa. Są dorośli, wolni w swoich wyborach, sami też tych wyborów ponoszą konsekwencje. Dlatego też żaden dorosły nie musi się tłumaczyć, po co to zrobił.

BO TAK CHCIAŁ. Bo wolni ludzie tak robią. Dopóki nie narusza to Twojej wolności, nie powinno Ci przyjść do głowy takie pytanie. Zastanów się proszę nad tym, co napisałem.

#282 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 605 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 30 listopad 2018 - 21:31

@grzegorczych ja nie wchodze na lód mający 4-5cm jak to robią niektórzy, dla mnie min. to 9cm  które wiem że jest już w miarę bezpiecznym i nie słyszałem aby pod kimś się załamał 10cm pierwszy "czarny" lód. Wiem że niektórzy nie wchodzą nawet na 15cm ale to ich wola i tyle  ;)  10cm to bezpieczna granica

#283 OFFLINE   Damiano

Damiano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 323 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 30 listopad 2018 - 21:43

Łowienie z pod lodu jest jak magnes, który przyciąga bezmierną siłą, gdy tylko się pojawia lód ;) i wszelkie prośby i groźby nie wielkie mają znaczenie jak się połknie zamarzniętego bakcyla. Każdy ma swoją granice wytrzymałości, zanim zdecyduje się na ten pierwszy krok ku "lodowej nirwanie" :wub:  lecz przy tej gorączce nie traćmy głowy i zdrowego rozsądku, co by pierwsze wejście nie było ostatnim :o 

• miramar69, cyprys19 i Viking lubią to

#284 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 listopad 2018 - 22:08

Dla tego z głową trzeba ja na 1 lód wchodzę tylko z piką na sprawdzoną wodę i nigdy nie łowię sam

#285 OFFLINE   Maniutoo

Maniutoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Dr

Napisano 01 grudzień 2018 - 07:26

Za oknem -13, wygląda na to,że niedzielne wejście nie będzie "na wariata".

#286 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 grudzień 2018 - 07:37

Dla dzisiejszych wariatów byśmy gwiazdami telewizji nie zostali😁

#287 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 01 grudzień 2018 - 08:02

Bo lubią?

Bardzo proszę - i piszę to nie jako moderator, ale przedstawiam swoje prywatne stanowisko - bardzo proszę, by dorosłych ludzi traktować jak dorosłych ludzi. Jeśli mają ochotę pójść na ryby, kupić samochód, czy może się zabić - to jest to wyłącznie ich sprawa. Są dorośli, wolni w swoich wyborach, sami też tych wyborów ponoszą konsekwencje. Dlatego też żaden dorosły nie musi się tłumaczyć, po co to zrobił.

BO TAK CHCIAŁ. Bo wolni ludzie tak robią. Dopóki nie narusza to Twojej wolności, nie powinno Ci przyjść do głowy takie pytanie. Zastanów się proszę nad tym, co napisałem.

Janusz , z całym szacunkiem. 

Dopóki nie narusza to Twojej wolności , nie Mów mi proszę, co może mi przyjść do głowy a co nie.

Wystarczyło napisać -bo lubią  , sam też lubię .

#288 OFFLINE   Morisss

Morisss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaGlinki
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Mróz

Napisano 01 grudzień 2018 - 08:36

Ja też lubię, a szczególnie na pierwszym lodzie. Niestety dzisiejszy dzień odpada. Może jutro da radę. Lód u mnie już 8 cm i piękny i gładki. Szwagier z rana wyruszyl. Szczęśliwy człowiek...

#289 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 grudzień 2018 - 10:30

Na rządzy już łapią ale lipa z braniami lód dobre 8 cm

#290 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 01 grudzień 2018 - 12:24

Ja niezależnie od grubości lodu bujam się zawsze z przywiązanym na krótko do paska belly boatem;) To mój fotel, magazyn i czuję się z nim zawsze bezpieczniej... 

#291 OFFLINE   leszekd

leszekd

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • Lokalizacjaciechocin
  • Imię:leszek
  • Nazwisko:dobr

Napisano 01 grudzień 2018 - 14:02

Witam. Ok Golubia dziś widziałem gość lowil na lodzie. Niecałe 5 Cm i kilka okonków he

Użytkownik leszekd edytował ten post 01 grudzień 2018 - 14:05

#292 OFFLINE   Okonhel

Okonhel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1067 postów
  • Lokalizacjajuż nie Hel
  • Imię:Jacek

Napisano 01 grudzień 2018 - 20:21

Znalezione na FB

Załączony plik  46933986_1128157037351372_5175114938011615232_n.jpg   24,27 KB   21 Ilość pobrań

#293 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 01 grudzień 2018 - 20:29

Dobre......

• Tomasz Krześniak lubi to

#294 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 20:52

Bez urazy Panowie , ale powiedzcie po co ? ;)

Przepraszam , ale po co zadajesz pytanie jesli odpowiedz na nie jest oczywista i  nie wierze ze nie znasz na nie odpowiedzi To tak jak bys zapytał po co alpiniści sie wspinaja ,czy rajdowcy  ścigają .

Jak Panowie byl ktoś gdzieś ,połowił coś  ? Ja ruszę chyba w pn  muszę  jeszcze zakupić i wymienic żyłki .u mnie juz 3 nocka -10 wiec myślę ze bedzie można wejść. 

a tak  na marginesie  jakich  żyłeczek używacie do mormychy  ,i czy używa ktoś z was plecionki do blaszki  

Użytkownik Viking edytował ten post 01 grudzień 2018 - 20:55

#295 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 01 grudzień 2018 - 20:59

Mormyszka do mięsa- od 0,07 w górę, firmy sprawdzone - gamakatsu, dragon hm..., fiume, shimano. Przy cienkich żyłkach żywotność jest słaba, nie ma sensu przepłacać.

Plecionka to trudny temat na mrozie, poza tym kołowrotek z dobrym hamulcem i miękki kij- pod takimi warunkami można ryzykować.

#296 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 22:09

Ta wiem dla tego zmieniam co sezon, którego dragona używałeś i mozesz polecić bo widze ze sa rozne   .

#297 OFFLINE   Maniutoo

Maniutoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Dr

Napisano 01 grudzień 2018 - 22:48

Przepraszam , ale po co zadajesz pytanie jesli odpowiedz na nie jest oczywista i  nie wierze ze nie znasz na nie odpowiedzi To tak jak bys zapytał po co alpiniści sie wspinaja ,czy rajdowcy  ścigają .

Jak Panowie byl ktoś gdzieś ,połowił coś  ? Ja ruszę chyba w pn  muszę  jeszcze zakupić i wymienic żyłki .u mnie juz 3 nocka -10 wiec myślę ze bedzie można wejść. 

a tak  na marginesie  jakich  żyłeczek używacie do mormychy  ,i czy używa ktoś z was plecionki do blaszki  

Próbowałem z nanofilem pod blaszkę. Mróz nie robił na nim specjalnie wrażenia,był jednak zbyt kłopotliwy w utrzymaniu. Platał się przy mikro agrafce niemiłosiernie,a przewiązanie go ...sama radość ;) Od jakiegoś czasu używam taniej,mocnej żyłki 0,16. Aczkolwiek...mój dobry kumpel łowi leszcze mormyszkami z plecionką :) Można?Można ;) 

#298 OFFLINE   DAMIR

DAMIR

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1025 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 01 grudzień 2018 - 22:55

Sezon podlodowy uważam za otwarty .... 

Dzisiaj zaliczyłem pierwszy wypad na okonie z lodu .... z pozytywnym wynikiem ;) Łowiskiem było niewielkie starorzecze także grubość pokrywy lodowej po ostatnich mrozach wynosiła 10 cm co już jest bezpieczną wartością. Testowałem nową wykałaczkę okoniową , którą ostatnio sobie zrobiłem i zdała egzamin na 5. Pomimo spadku ciśnienia udało się wydłubać kilka okoni .... ale najważniejsze ,że zaliczyłem ,,pierwszy lód" .... 

Załączony plik  WP_20181201_004.jpg   51,3 KB   21 Ilość pobrań

Długość : 70 cm 

Użytkownik DAMIR edytował ten post 01 grudzień 2018 - 22:58

#299 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 grudzień 2018 - 13:22

Ta wiem dla tego zmieniam co sezon, którego dragona używałeś i mozesz polecić bo widze ze sa rozne   .

Hm69, jak cieńsze rozmiary to G-line od Gamakatsu, Fiume- tę ostatnia czasami na All....widać, ew. u Roberta Florczaka w Liwisklep.

#300 ONLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4031 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 02 grudzień 2018 - 14:25

U mnie niestety lód 6cm grubości,a przy moim 100kg z dużym + nie chciałem  przymusowej kąpieli ...Nie połowione niestety!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych