Ładny jazgarek
Przyłowy 2018
#401 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 19:45
#402 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 21:24
Piękna rybka , bardzo ważna dla ekosystemu . Niedługo lód być może skuje ponownie wodę i się zacznie . Niejednokrotnie byłem świadkiem masowej eksterminacji jazgarzyków na lodzie przez fachowców , którym w pamięci sprzed lat trzydziestu czy czterdziestu utkwiło , że to szkodnik . A już najlepszy był agent , którego uświadamiałem , że to jednak nasz rodzimy gatunek , więc nie musi go wyrzucać na lód . Pomogło , poskutkowało , więc moja prośba - REAGUJCIE !
- Krzysiek Rogalski, Piotr Gołąb, Del Toro i 5 innych osób lubią to
#403 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 00:31
Piękna rybka , bardzo ważna dla ekosystemu . Niedługo lód być może skuje ponownie wodę i się zacznie . Niejednokrotnie byłem świadkiem masowej eksterminacji jazgarzyków na lodzie przez fachowców , którym w pamięci sprzed lat trzydziestu czy czterdziestu utkwiło , że to szkodnik . A już najlepszy był agent , którego uświadamiałem , że to jednak nasz rodzimy gatunek , więc nie musi go wyrzucać na lód . Pomogło , poskutkowało , więc moja prośba - REAGUJCIE !
Niestety za młodego chłopaka też byłem świadkiem zabijania jazgarzy z powodu j/w . Po kilkadziesiąt sztuk spotykałem zabitych na pomoście. Sprawcy tłumaczyli to tym, że wyjada ikrę...
- Alexspin lubi to
#404 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 00:45
Niestety za młodego chłopaka też byłem świadkiem zabijania jazgarzy z powodu j/w . Po kilkadziesiąt sztuk spotykałem zabitych na pomoście. Sprawcy tłumaczyli to tym, że wyjada ikrę...
Piękna ryba, ale niestety los jej w Polsce jest marny. Zmora "grunciarzy", trafia najczęściej w trawę, a nie do wody. Okoń też wyjada ikrę, a sam ma gorzką i pustoszy narodzoną drobnicę. Nie bez powodu owe gatunki żyję w naszych wodach.
Użytkownik Astral edytował ten post 30 grudzień 2018 - 00:46
- Alexspin lubi to
#405 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2018 - 06:39
Piękny "żarłacz", ciekawe jak on chciał pomieścić to kopyto w swoich trzewiach, przecież długość przynęty to połowa jego długości...
Mordowanie wszelkiego gatunku ryb rodzimych uważam za nieodpowiedzialną głupotę, a tych co tak postępują za kretynów godnych odizolowania od społeczeństwa!!!
- jachu, wilczybilet, ISAR i 1 inna osoba lubią to
#406 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 07:38
Uderzył w opadzie w szczupakowe wahadło hm 10-12 cm i był prawidłowo zapięty za jeden z haków kotwicy 1/0 vmc barbarian . Żarłok stwierdził chyba "jak bić, to raz a porządnie"
Załączone pliki
- hm62, malinabar, woblery z Bielska i 7 innych osób lubią to
#407 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 07:51
pewnosci siebie to mu nie brakowalo. Co bedzie jak dorosnie!?
- woblery z Bielska i wilczybilet lubią to
#408 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 08:10
Bandyta, ale taka jego natura i jedyne co u niego obowiązuje, to "prawo dżungli"
#409 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 13:16
Uderzył w opadzie w szczupakowe wahadło hm 10-12 cm i był prawidłowo zapięty za jeden z haków kotwicy 1/0 vmc barbarian . Żarłok stwierdził chyba "jak bić, to raz a porządnie"
Najprawdopodobniej atak nie miał celu konsumpcyjnego, lecz odpędzenia konkurenta.
- TOFIX99 i wilczybilet lubią to
#410 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 16:06
Nic nie będzie bo nie dadzą mu dorosnąć i ta pewność siebie go zgubi , podrośnie kilka centymetrów i skończy w końcu biedak na patelni.
- Alexspin lubi to
#411 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2018 - 20:39
Krejzi men.
pozdrawiam byniek
#412 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2019 - 21:49
Najprawdopodobniej atak nie miał celu konsumpcyjnego, lecz odpędzenia konkurenta.
Myślisz, że bronił swojej wybranki ?
#413 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 07:51
Życzę Wszystkim Najlepszego w Nowym Roku. Przeglądając tel. znalazłem kilka ciekawych (tak mi się wydaje) fotek przy łowionych ryb w 2018 r. z cieplejszych miesięcy.
Drapieżna płoteczka
Zdjęcie160.jpg 46,71 KB 31 Ilość pobrań
Następny jest wyścigowy szczupaczek, jak z impetem walnął w microjiga serducho podeszło do gardła
Zdjęcie042.jpg 58,74 KB 31 Ilość pobrań
Dalej, bardzo lubiane przeze mnie jazgarze, na sztuczną ochotkę i twisterka
Zdjęcie103.jpg 85,44 KB 31 Ilość pobrań Zdjęcie104.jpg 85,3 KB 32 Ilość pobrań Zdjęcie106.jpg 60,04 KB 31 Ilość pobrań Zdjęcie171.jpg 54,95 KB 29 Ilość pobrań
Na końcu, mój pierwszy i jedyny w życiu złowiony kiełbik na korpus najmniejszego twisterka jakie posiadam
Zdjęcie168.jpg 37,07 KB 29 Ilość pobrań
- hm62, malinabar, osiemnastak i 5 innych osób lubią to
#414 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 10:00
Jazgarz jest piękną rybą, gratulacje.
- wilczybilet lubi to
#415 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 11:02
Jazgarz jest piękną rybą, gratulacje.
Dzięki. Też tak uważam. Jak za małego chłopaka chodziłem na ryby i widziałem dziesiątkowane jazgarki przez "starszych wędkarzy" mówiących, że to chwast wodny, teraz po latach jak to sobie przypomnę (dziesiątki martwych na pomoście) jestem z siebie dumny, że nie powielałem ich błędu i je wypuszczałem z powrotem do wody...
- kornik1978 i Astral lubią to
#416 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 11:56
Mam niedaleko do jazgarzowego łowiska, są tam sztuki ponad 20cm. Na zestawie XUL zabawa jest lepsza niż z okoniami, trzeba tylko zachować ostrożność przy odhaczaniu.
#417 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 12:00
To super miejscówkę masz, szczerze takiego 20 cm nie widziałem jeszcze . Co do odhaczania to fakt, trzeba uważać, bo kolcem można się skaleczyć, a rana powoli się goi
- Bułka lubi to
#418 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 14:12
Niestety gatunek z jednej strony uważany od "zawsze" za chwast, z drugiej niebywale smaczny. Ale kiedyś na "mojej" podbydgoskiej Wiśle gatunek bardzo liczny, notorycznie zżerający nocą rosówki przeznaczone dla większych ryb a zimą często jedyna zdobycz.
Sytuację zmieniły babki. Odkąd się pojawiły, pospolite jazgarze i kiełbie - te drugie liczne na każdym przelewie i opaskach, stały się coraz rzadsze. Do tego stopnia, że złowionego jazgarza (rzadziej niż raz na rok) traktuję jak swoisty pomnik przyrody i ciekawostkę.
Na spina złowiłem jazgra tylko raz, podobnie jak jelca.
Gratuluję ślicznych kolcoków 😊
#419 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 14:20
Dzięki . Jazgarz pod 30 cm to potwór . Mój największy nie wiem, czy miał 15 cm, nigdy ich nie mierzyłem
#420 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 14:26
Panie, weź złapaj rybę jak to dziadostwo się ciągle haczyka czepia i z robaków obiera!
Użytkownik Night_Walker edytował ten post 02 styczeń 2019 - 14:26
- Ciastek i Bułka lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych