Myśle, że przytrzymanie i po zacięciu ożył
Oj chyba przydusił
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 09 kwiecień 2018 - 19:49
Myśle, że przytrzymanie i po zacięciu ożył
Oj chyba przydusił
Napisano 09 kwiecień 2018 - 20:40
Weekend u teściów w Bydgoszczy... jakże mogłoby się to skończyć hmmm Brda w poszukiwaniu okoni, których co prawda nie znalazłem bądź też nie udało mi sie ich zachęcić do brania, tak więc zmiana miejscówki - zastoisko, port, miejsce gdzie nie doszli grunciarze, tochę odsłonięte od wiatru. Zmiana przynęty na podrasowanego robala water kinga na 1 g czeburaszce no może jakiś jaźik albo coś o srebrnej łusce a tu proszę oliwkowy czerwonooki prosiaczek 51 cm chyba nawet mój PB (nawet jak za młodu ganiałem liny ze spławikiem "swoim jeziorku" to takich okazów nie miałem a tu pstryk ! i jest ) przynęta szurana po dnie z lekkimi podskokami i podrygiwaniem z nadgarstka. sprzętowo konger ultris jig perch 1-10 g , plecionka 0,06 , fluorocarbon 0,22, kołowrotek viper dragon 3000
IMG_20180407_145737_1(2).jpg 137,69 KB
68 Ilość pobrań
dodam że branie nastapiło po 15 , po chwili miałem jeszcze jednego na kiju ale zwodował się sam przedwcześnie
i chyba nawet pierwszy raz próbowałem łowić w ten sposób po wcześniejszym oczytaniu się na forum...więc radość podwójna (pierwsza rybka tego roku )
Użytkownik Gary edytował ten post 09 kwiecień 2018 - 21:00
Napisano 09 kwiecień 2018 - 21:32
Napisano 10 kwiecień 2018 - 21:21
dzięki Borowik 22 , ale ja póki co to najwyżej mogę zostać sympatykiem klubu, z jedną sztuką
ale jestem ciekaw czy będe w stanie powtórzyć akcje u siebie na jeziorku, o ile jeszcze tam jakieś liny zostały bo póki co to więcej pomostów się narobiło niż wolnej linii brzegowej ...
Napisano 11 kwiecień 2018 - 09:21
Sponiewierana ryba, po przejściach...
Napisano 11 kwiecień 2018 - 12:37
Produkt kleniopodobny...
Złowiony na smużaka
Dobrze mi się wydaje, że to amur ?
Napisano 11 kwiecień 2018 - 12:42
Amurek
Napisano 11 kwiecień 2018 - 13:41
Agresywny amur może chciał poudawć kleniozaura
Napisano 11 kwiecień 2018 - 13:47
Amurek
Albo krzyżówka amura z kleniem ;p
Napisano 11 kwiecień 2018 - 19:34
Napisano 12 kwiecień 2018 - 11:43
Ale rzeczywiście zmasakrowany... Ciekawe od czego... Z rzeki, czy stawu?
Ze starorzecza połączonego z rzeką, ale w okolicy jest sporo hodowli, pewnie dezerter
Napisano 12 kwiecień 2018 - 12:06
dziś sprzętowo:
jaxon grey stream 1-7 g po przeróbkach na dzisiejszych testach.
stradic ci4
momoi oshikage o,o64mm 4,5lb
przypon żyłka 0,12
dzisiaj wczesnym rankiem przed pracą wypad nad bajoro niedaleko domku za okoniami.
okonie niestety brać nie chciały.
zauważyłem dosyć żerowanie białorybu przez bąbelki wydobywające się z mulistego dna tegoż to bajora.
zmiana systemu
lżejsze oskrobane główki (1g)
w ruch poszło robactwo od forumowego kolegi
namierzenie bąbelków, rzut, cyk, gumka zdjęta
myślę jak okonie nie chcą to może co innego się skusi.
następny rzut w bąblowisko, delikatne i powolne prowadzenie przynęty...
nagle mocny pstryk zacięcie, siedzi
wyglądało jak zaczep który po chwili dogiął wykałaczkę po dolnik, hamulec gra piękną melodię, a ryb szedł jak podczepiony skuter wodny prosto w kołki pod przeciwległym brzegiem.
mocniej dokręciłem hamulec z myślą że może coś to da...może zawróci...
dało tyle że przypon nie wytrzymał presji i zakończył mój wojaż z czymś na końcu , podejrzewam że karp w wariackim rozmiarze.
lekkie dygotanie rąk, banan na twarzy przeplatający się z kocią mordą, ale łowimy dalej.
przypon, agrafka, haczyk, robal i jedziemy z koksem.
kolejne namierzenie bąbelków kilka rzutów, pstryk i jest rybka, kilka susów pod brzegiem i okazał się linem około 30cm który się spiął przy próbie podebrania ręka.
jest fajnie.
zmiana robala na trochę brzydszego i leci do wody w miejsce intensywnie wychodzących bąbli na powierzchnie.
jedno przeprowadzenie przynęty, drugie, za trzecim cyknięcie jakby sandaczowe, zacięcie, jest
coś większego.
chwilę porobił fikołki w miejscu brania by po chwili ruszyć z pełną parą przed siebie.
kij wygięty, hamulec gra piękna melodię, morda się cieszy.
rybka akurat nie płynęła w zaczepy co był na moją korzyść.
co dała się podciągnąć bliżej brzegu to po chwili kolejny piękny odjazd.
po kilku takich akcjach zaczęła słabnąć a ja delikatnie holowałem do brzegu przy podciągnięci do powierzchni pokazał się karp i zrobił jeszcze krótki odjazd i dał się podebrać,
rybka około 2 kg. foto i do wody
po krótkiej przerwie, związanego z zapaleniem papierosa, następne branie lecz chwilę po zacięciu rybka spada.
po kilku kolejnych rzutach szczupaczek odcina przynętę a ja kończę wędkowanie.
fotki rybki dodam wieczorkiem jak się ogarnę.
dzień zaliczony.
można by powiedzieć że z premedytacją łowiłem dziś białoryb.
okonie najwidoczniej są w pełni amorach
trzeba złożyć troszkę mocniejszy sprzęt.
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 13 kwiecień 2018 - 12:45
Napisano 12 kwiecień 2018 - 21:59
A u mnie drapieżniczki - księżniczki się dzisiaj zameldowały , jak zresztą zazwyczaj o tej porze roku . Przyczajony na moim mini ciurku jak czapla wyglądałem jazi , a tu amatorki zabójczych jajek pomieszały szyki . Ta większa to nawet jaziowo do powierzchni wyszła lekko młynkując ...
Napisano 13 kwiecień 2018 - 15:00
Szybki wypad przed pracą na wodę, rybki nie chciały współpracować, tylko jedno piękne uderzenie, krótki hol i na końcu zestawu melduje się śliczna płoć 27 cm.
Sprzętowo lekko, kijek Dragon Viper do 7 gram, Stradic 1000, żyłka 0,14 Fiume, główka około 1 gram na haczyku 8 i podwójny świster.
Wrzucając fotki z telefonu zauważyłem że w ubiegłym roku w podobnej porze i na tej miejscówce miałem przyłowy drapieżnych leszczy na podobnej przynęcie.
Napisano 16 kwiecień 2018 - 17:39
Witam.
Zgaduj zgadula co to za rybula ...
Na mój nos bastard płoci i krąpia.
Czekam na lepsze propozycje
Pozdrawiam.
Napisano 16 kwiecień 2018 - 18:03
Napisano 16 kwiecień 2018 - 20:01
Przedtarłowa, pełna ikry, płoć
Napisano 16 kwiecień 2018 - 20:06
Tylko jakaś taka...blada
Napisano 16 kwiecień 2018 - 20:06
Jestem także za płocią, tak jak przedmówca.
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych