Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam łódkę, która od kilku lat czeka na swoją naprawę i tak dzisiaj sobie pomyślałem, że przydałoby się, żeby była z 1 metr dłuższa. Łódka to laminat szklany. I tutaj pytanie, da się łódkę przedłużyć? Pytam serio, intersuje mnie czy żywica do laminowania łaczy się na tyle z poprzednimi warstwami, żebym nie skończył jak Leo w Titanicu. Jak przygotować lódkę, żeby zachować kształt, jak łaczyć maty itp.
Posted
Aha, w grę wchodzi pewnie bardzej kadłub albo rufa, na przedłużkę ciętego środka chyba się nie odważę.
Posted
Da się przedłużyć, na starym forum motorowodnym był taki temat. Zawodnik przedłużał jakąś kabinówkę i nawet zgrabnie to wyszło,pamiętam że wzmacniał pawęż i wieszał tam dość duży motor.
Posted

Odważnie Piotruś.

Chyba łatwiej będzie dobudować piętro....

Agrafki mi się znudziły.
Posted
Samochody spawają z dwóch i sprzedają jak gdyby nigdy nic się nie działo to i łódką się da.
Posted

Da się znajomy przedłużał sobie romane.

o 50 cm.  uwaga na środku. teraz poszła do ludzi i nikt nic się nawet nie domyśla.

Tylko strasznie dużo roboty z tym miał. Na kopycie zrobił brakujący kawałek i potem go wkleił. Strasznie pracochłonne.

Ciekawe czy nie lepiej poszukać czegoś większego?

• Like 1
Posted

Swego czasu modne stało się przedłużanie rufy na jachtach więc na forach żeglarskich można coś znaleźć łącznie z filmami ale kłopotliwe to jest, chociaż pewnie każdy szkutnik jest w stanie to zrobić.

Posted
Najlepiej i najtaniej będzie sprzedać krótką i kupić dłuzszą chociażby do delikatnego remontu.Napracujesz się a efekt może być niegwarantowany.Pytanie jak będzie zachowywała się pod silnikiem? W warunkach chałupniczych ciężko będzie to wykonać, choć pewien jestem że dał byś radę, to Twój czas jest zbyt cenny żeby go tracić.
  • Like 2
Posted

Najlepiej i najtaniej będzie sprzedać krótką i kupić dłuzszą chociażby do delikatnego remontu.Napracujesz się a efekt może być niegwarantowany.Pytanie jak będzie zachowywała się pod silnikiem? W warunkach chałupniczych ciężko będzie to wykonać, choć pewien jestem że dał byś radę, to Twój czas jest zbyt cenny żeby go tracić.

I tu się zgadzam. Przez ten czas ukręcisz 78650 agrafek .

Posted
Tak się właśnie zastanawiam czy nie odremontować jej po prostu. Może się wkręcę i coś innego jeszcze sobie zrobię :)
Posted

Mam łódkę, która od kilku lat czeka na swoją naprawę i tak dzisiaj sobie pomyślałem, że przydałoby się, żeby była z 1 metr dłuższa. Łódka to laminat szklany. I tutaj pytanie, da się łódkę przedłużyć? Pytam serio, intersuje mnie czy żywica do laminowania łaczy się na tyle z poprzednimi warstwami, żebym nie skończył jak Leo w Titanicu. Jak przygotować lódkę, żeby zachować kształt, jak łaczyć maty itp.

Spróbuj może zastosować metodę do powiększania woblerów :P  A na poważnie, pogadam z kumplem, od kilku lat w zacisznej stodole powiększa, przedłuża i przebudowuje jakąś łódkę.

Posted
Możesz zagadać chociaż myślę sobie, że dwie byłyby lepsze niż jedna :)
  • Like 1
Posted
Można, ale gra nie warta świeczki. Widziałem jak były robione dwie i cała operacja zakończyła się sukcesem. Natomiast obydwaj wlasciciele jednoglosnie stwierdzili że nie nie opłacało finansowo i czasowo. Tak więc sam sobie odpowiedz.
Posted

Spróbuj przeczekać(to tylko promil tego co czekała)...

Może Ci chęć mińie?!

Posted

Piotrze, gdyby to była sklejka za szeroka w rufie z brakującą 2/3 burty bez laminatu to temat do ogarnięcia, wiem coś o tym. Koledzy dobrze mówią, skórka nie warta wyprawki. Znajdź na nią ,,żyda", dokręć K drucianek i poszukaj nawet coś z moich stron ;) , jakiś teksas lub wigraszki. Pływadło do nie auto. Niemiec nie będzie płakał przy sprzedaży, to nie to samo

Posted

Laminat musi być suchy. Jeśli to poliester, pędzlujesz miejsce przed  przylaminowaniem naftenianem kobaltu rozpuszczonym w styrenie.  Tak 1: 50 - 1:100.. Bardzo niezdrowe.. ale efekt gwarantowany.. :) Wypróbowane po wielokroć.. 

Pytam serio, intersuje mnie czy żywica do laminowania łaczy się na tyle z poprzednimi warstwami, żebym nie skończył jak Leo w Titanicu.