Jako zamiłowany użytkownik tych przynęt powiem że rewelacyjnie sprawdzają się przy połowie jazi, mają jakiś szczególny powab dla tych ryb, oprócz jazi łowię na nie regularnie klenie, okonie i płocie, inne gatunki też się zdarzają ale jakoś rzadziej. Z wielką ciekawością dowiem się co łapią na nie inni użytkownicy oraz jak je prowadzą..
Ja łowię zwykle z prądem, opuszczam przynętę na dno wykonuje dwa trzy skoki i znowu kilka sekund na dnie, rzucam jak już powiedziałem pod prąd i sprowadzam takim lekkim wachlarzem pod nogi..prowadzę z reguły na lekko opadniętej żyłce i przycinam gdy nawet lekko się napina, lub wykonuje jakiś niespodziewany ruch, choć czasem branie czuje się zwyczajnie na kiju, a żyłka normalnie się napina i odchodzi w bok, wiele brań zacinam gdy wykonuje "skok" przynętą, z reguły jest to pierwszy skok po zarzuceniu...
Przynęty są dosyć ciężkie, wiec ładnie się nimi rzuca i dość szybko opadają na spora głębokość, nawet w nurcie, ja używam do nich zwykle wędki Sashima Trout Spin 3-15g, ale czasem nawet Savage Gear Dropshot 10-30g gdy akurat większe przynęty zawodzą, a nie chce mi się wracać do auta po inną wędkę, i fajnie łowia nawet przy takim dość sztywnym kijku. Oczywiście robiłem z nimi eksperymenty montując na zestawach dropshotowych i bocznego troka, tez łowią ryby, choć wolę nimi "skakać" jak opisałem na początku.
I jeszcze kilka słów odnośnie autora tych przynęt, przestańcie mu kadzić, wręcz przeciwnie, podbijajcie poprzeczkę, wydziwiajcie na potęgę, wymyślajcie nowe rzeczy, marudźcie, a że haczyk bardziej w lewo, a że łapki nie takie, a oczka zezują, a że chciałbym bardziej taką pijawkę tylko z nóżkami na górze etc..patrzcie jak gość się rozwija, jaki postęp na kilkunastu stronach tego wątku, nie spieprzmy tego, jak zaczną mu wszyscy kadzić to spocznie na laurach, będzie robił trzy wzory w pięciu kolorach i tyle z niego będziemy mieli..
Więc aby dać przykład :
Mariuszu, domawiam jeszcze takiego mikrojiga w wersji skorpion który będzie podobny do przeźroczystej rybki, wiem ze dasz rade i nie zawiedziesz
pozdrawiam
Ivar
Użytkownik ivar edytował ten post 03 grudzień 2018 - 15:57