Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sicu, niewiele widać niestety na fotce bo nie złapało ostrości. Z tego co mogę dostrzec to trochę więcej staranności, hak wybrałeś gruby, mogą być problemy z pływalnością. Skrzydełko za długie. Z CDC również można zrobić to co wyżej pokazał Grzegorz, parę owinięć wokół skrzydełka i mamy fajną bazę do nawijania jeżynki. 

Opublikowano

Partyzant, u Ciebie też trochę jeżynka nie wyszła, ale ładny parachute nie jest łatwy do zawiązania. Z czasem dojdziesz do wprawy. Reszta elementów dobra :)

• Like 1
Opublikowano

Grzegorz, przecież dokładnie tak robi się każdego paraszuta. Nikt chyba nie nawija jezynki w górę i bez zrobienia "podstawy" z nawinietej nici.

Wyjatkiem było chyba tylko, jak pojawiły się specjalne dedykowane haki, które w miejscu skrzydełka/jezynki miały sterczący do góry dogrzany kawałek drutu.

Nić/stelaż pod paraloopa przygotowuje się tak samo.

Opublikowano

Grzegorz, przecież dokładnie tak robi się każdego paraszuta (...)

Tyle że "szkółkowicze" mają prawo tego nie wiedzieć... sam jako początkujący właśnie się o tym dowiedziałem :)  Na zdjęciach, które opublikował w stepie Remek też nie było pokazane. Chłopaki mieli problem z jeżynką, więc pozwoliłem sobie podzielić się spostrzeżeniami, na które trafiłem kiedyś w necie, które bardzo ułatwiają sprawę... W filmie ze stepem pewnie będzie to pokazane, ale po co czekać jak ktoś nie wie .

• Like 2
Opublikowano

Grzegorz78 - dziękujemy za fotki i instruktaż. Pewnie kilku kolegom się przyda.

Osobiście nie stosuję usztywnionej podstawy, bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeśli komuś pomaga i inaczej nie może, to czemu nie.

A nie stosuję bo:

- usztywnia skrzydełko, miękka mucha = dłużej w pysku ryby, większa szansa na zacięcie

- zawęża ułożenie promieni (czy to CDC czy polipropylen) które obserwujemy z daleka na wodzie,  szerszy pędzelek jest lepiej widoczny i lepiej pływa, gdy jeżynka wejdzie już pod powierzchnię. Owinięte, ściśnięte promienie u nasady, nie rozkładają się już w ładny wachlarz na górze.

- nie ma potrzeby nawijania usztywnionej podstawy na odcinku 1-2mm bo...jeżynka ma być uboga - 1-2 owinięcia wokół skrzydełka w paraszucie w zupełności wystarczą. Jeden zwój przy drugim, to będzie raptem max.0,2mm.

- jeżynka w tej muszce ma dwie funkcje (jak w wielu innych muchach) - pierwsza - ma zwiększyć/nadać pływalność opierając się na napięciu powierzchniowym. Budowanie jej w górę skrzydełka nie ma sensu, nie zwiększa pływalności muchy. Druga funkcja to imitowanie odnóży - owady mają ich...6! A nasza jeżynka? Zwykle więcej. Lepiej niech nie będzie ich za dużo. Mucha będzie skuteczniejsza.

• Like 5
Opublikowano

Siema Wszystkim,

Wstawiam swojego Klinka, nie do końca zgodnego z wzorem ale może się uda bokiem przecisnąć  :D

post-50893-0-04280600-1520351596_thumb.jpg

• Like 4
Opublikowano

Dryzd - myślę, że nie ma co bokiem przeciskać. Całkiem udany Klinkhamer.

Subtelny, tak jak lubię (i ryby też takie lubią). Białe skrzydełko - dobrze widoczne nawet przy trudnym oświetleniu, czy sfalowanej wodzie. Jeżynka w sam raz - nic dodać, nic ująć.

• Like 1
Opublikowano

pisarz - są przecieki, a step tak jak pisał Remek pewnie koło weekendu.

Szykuj: czarną nić wiodącą 8/0, skrzydła kaczki krzyżówki, czerwony jedwab, brązową kapkę kury, cienki złoty drut np. French Oval small, haczyk nr 8-12 do...mokrej muchy!

Łatwo nie będzie, ale jak na ostatni step przystało, poziom trudności (a zatem i satysfakcji ze zdobytych umiejętności, i frustracji przy ich braku) rośnie :).

• Like 2
Opublikowano

(...)

Szykuj: czarną nić wiodącą 8/0, skrzydła kaczki krzyżówki, czerwony jedwab, brązową kapkę kury, cienki złoty drut np. French Oval small, haczyk nr 8-12 do...mokrej muchy!

(...)

Red Spinner! Klasyka  :D !

Opublikowano (edytowane)

Nigdy na nią nic nie złowiłem ;P Ale mucha klasyczna to fakt :) I prosto nie będzie, te skrzydełka nie jednego położą ;)

Edytowane przez Tomek.M
Opublikowano

Łatwo nie będzie, ale jak na ostatni step przystało, poziom trudności (a zatem i satysfakcji ze zdobytych umiejętności, i frustracji przy ich braku) rośnie :).

Niedawno zastanawiałem się -_-  , czy w szkółce będziemy robić muchę z skrzydełkami z piór kaczki ? No i mam odpowiedź !

Z jednej strony się cieszę  :)  , ale i martwię :( , bo jeszcze nigdy takich skrzydełek nie robiłem http://wedkarskiemazowsze.pl/images/smilies/omg.gif i wiem że łatwo nie będzie.http://wedkarskiemazowsze.pl/images/smilies/wall.gif

Opublikowano

Mam pytanko :)

Krzyżówkę mogę czymś zastąpić? Np skrzydłem kuropatwy? Kaczki niestety brak :(

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko :)

Krzyżówkę mogę czymś zastąpić? Np skrzydłem kuropatwy? Kaczki niestety brak :(

Przejdź się nad jakimś stawem, gdzie siędzą kaczk - przy odrobinie szczęścia się znajdzie :D

ps. chyba, że jesteś z Warszawy to się mogę podzielić bo sam dostałem 3 skrzydła od znajomego;)

Edytowane przez Sicu
  • Like 1
Opublikowano

partyzant - Krzyżówki w warsztacie zastąpić się nie da. To materiał obowiązkowy. Zdecydowanie częściej używany i bardziej uniwersalny niż kuropatwa.

Nie polecam samodzielnego poszukiwania piór z kaczki nad stawem - szansa znalezienia pasującej do siebie pary lotek...to chyba lepiej w totka zagrać!

• Like 3
Opublikowano

Mirku, przekonałeś mnie :)

Zobaczyłem ile fajnych muszek można wykonać na krzyżówce, że faktycznie nie ma się nad czym zastanawiać.

Opublikowano (edytowane)

Sicu dzięki za chęć pomocy :)

Jestem z Olsztyna. Kumpel odstąpił mi trochę materiału :)

Edytowane przez partyzant
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...