Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Proszono mnie o takie wideo setki razy. Nie znalazłem tematu pod który bym mógł to podpiąć więc zakładam nowy.
Poradnik jak rzeźbić łuski Melek style. Mam nadzieję, że się podoba bo kosztowało mnie to sporo pracy :P

Pozdr

M

• Like 17
Posted

Świetny filmik :) Świetne wykonanie  :) Tak sobie myślę, że jak przy samej końcówce rzeźbienia  coś się omsknie to wszystko szlak trafi :/ 

Posted

(...)Tak sobie myślę, że jak przy samej końcówce rzeźbienia  coś się omsknie to wszystko szlak trafi :/ 

Ludzie opanowali uzupełnianie ubytków w zębach, to w woblerach nie dadzą rady?

:D

I na takie kłopoty znajdzie się rada. Odrobina zwykłej sody, cyjanoakryl, trochę cierpliwości i nie ma śladu, że coś się omskło B)

Posted

Ludzie opanowali uzupełnianie ubytków w zębach, to w woblerach nie dadzą rady?

:D

I na takie kłopoty znajdzie się rada. Odrobina zwykłej sody, cyjanoakryl, trochę cierpliwości i nie ma śladu, że coś się omskło B)

hmmmmm. ....soda i klej .......Pan powiada  :) Przydatna podpowiedz :)

Posted
Wszelkiego rodzaju szpachle epoxy też dają radę. W zasadzie można też uzupełnić glina w trakcie robienia formy. I to zdecydowanie najprostszy sposób.
Posted

a jak robić łuskę drobną? Chciałbym w moich przegubowcach taką zrobić jak np tu:

http://jerkbait.pl/public/style_images/tctc91_simplify/attachicon.gif wzór łuska.jpg

Taką jak tutaj to musisz odcisnąć w jakiejś grubej folii, zaaplikować na przynętę i wtedy zrobić formę. 

Pozdr

M

• Like 1
Posted (edited)

a jak robić łuskę drobną? Chciałbym w moich przegubowcach taką zrobić jak np tu:

http://jerkbait.pl/public/style_images/tctc91_simplify/attachicon.gif wzór łuska.jpg

Najprościej tak jak przy produkcji woblerów.

Wytłocz sobie wzór na folii alu.

Nanieś na wzornik.

Wyrównaj łączenia.

Zrób formę.

post-61726-0-78934700-1522328565_thumb.jpg

post-61726-0-44022200-1522328588_thumb.jpg

Edited by Loco
  • Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

Gdzie dostanę taką siatkę i pod jaką nazwą jej szukać?

druszlak z Biedronki :) Naprawde :) ja kiedys kupilem z taka sateczka.
  • 7 months later...
Posted

W marketach idź na stanowisko gdzie sprzedają filtry do okapów wentylacyjnych kuchennych . Tam znajdziesz siateczkę tego rodzaju w różnych wielkościach .

• Like 1
  • 4 months later...
Posted

A takie głupie pytanie jak przyklejacie taką taśmę z odciśniętą łuską do wobka ? Bo jak dociskam delikatnie palcem żeby dokleić to się prasuje na gładko . Czy do tego folia samoprzylepna musi być grubsza jakaś ? 

Posted

Ja używam grubszej taśmy alu i wzór pozostaje widoczny. ważne, aby mocno odcisnąć. Ja odciskam od siatki metalowej lub śrub z różnymi gwintami.

Posted

Tubylec1982, kup sobie taśmę 3M samoprzylepną (taką do kominków/wentylacji] i nie będziesz miał problemów z "rozprasowywaniem" ;)

• 1 year later...
Posted (edited)

Jaki materiał na wykonanie modelu byście polecili tak żeby łatwiej się w nim rzeźbilo? Obecnie ćwiczę rzeźbienie łuski na klocku drewnianym mojego syna ale muszę przyznać że nie jest łatwo, klocek jest mega twardy :/
post-58942-0-01508600-1609869455_thumb.jpg

Edited by Mateo1989