Ostatni weekend okolice Karlskrona, na trzech kilka wyjętych ryb, ryby nie aktywne, pływają za przynętami, mnóstwo ryb na płytkiej wodzie do metra, u innych ekip podobnie: jedna dwie ryby za dzień łowienia na ekipę. Za to pogoda dopisała, słońce i ciepło. Za wcześnie jeszcze na mamuśki na szkierach.
Szwecja
#2521 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2022 - 18:46
#2522 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2022 - 13:09
Straciłem prawo edycji - kojarzycie czy do silnika o mocy 20km potrzeba patentu sternika jakiegoś w Szwecji? Jest jakiś limit?
K.
Nic nie jest potrzebne w Szwecji. Przynajmniej na jeziorach.
- Łomżyniak lubi to
#2523 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2022 - 13:18
Ostatni weekend okolice Karlskrona, na trzech kilka wyjętych ryb, ryby nie aktywne, pływają za przynętami, mnóstwo ryb na płytkiej wodzie do metra, u innych ekip podobnie: jedna dwie ryby za dzień łowienia na ekipę. Za to pogoda dopisała, słońce i ciepło. Za wcześnie jeszcze na mamuśki na szkierach.
Idealnie trafiliście, tyle że w tarło.
#2524 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2022 - 14:07
Tak, wygląda na to ze to był Damman a Panowie połowili duże ryby ale było ich raczej mało. Uprzejmie proszę o parę dodatkowych informacji jeżeli ktoś wie coś o tej wodzie.
Ciekawe co Pan Robert Dorado napisał bo fotki jak pstrągi a z opisu na campie wyraźnei wynika że okresowo migrują w górę rzeki (ale może nie z może tylko z niższych odcinków?).
Szukam wody dogodnej dla metod muchowych (suchej najchętniej) i zasadniczo lepiej jak jest sporo małych / średnich ryb niż grube ale za to bardzo pojedyncze brania.
Przy okazji wszystkiego dobrego życzę kolegom w całym Nowym Roku - Połamania
Hej,
Lowilem kilka razy nad Damann, tam wchodza trocie z jeziora na tarlo, masz tez populacje rzecznych ryb ale nie za duza. Do tego kiedys bylo sporo lipienia, tam zlowilem pierwszego na suchara.
Jak wejdziesz na strone Damman Kamp to jest link do przeplawki, ktory pokazuje ile i jakiej wielkosci ryby przeszly, mozesz tez sprawdzic statystyki z poprzednich lat.
Dzikich pstragow jest tam troche w okolicy ale zeby na nie tak daleko jechac to nie ma sensu bo za male.
- analityk lubi to
#2525 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2022 - 19:35
Okolice Jonkopingu. Woda w 3 odwiedzonych jeziorach miala do 10 stopni. Drzewa nadal bez liści, trawa sie trochę zieleni.
- wujek, analityk, mario70 i 2 innych osób lubią to
#2526 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2022 - 07:25
Szczupak już po tarle, bo łowimy i widzę.
Okonie właśnie kończą tarło.
Sandacze nabite na maxa. Część już na tarliskach, ale wciąż zdarza się zlowic rybę na 8-10 metrach.
Południowa Szwecja
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
- wujek, analityk, golsyl i 6 innych osób lubią to
#2527 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2022 - 15:29
Cos dla oka przed sezonem
- wujek, Yelcyn, wobler129 i 12 innych osób lubią to
#2528 OFFLINE
Napisano 01 maj 2022 - 14:05
1) pozytywne info - gratki za rybki,
2) to południe to jezioro czy szkiery?
#2529 OFFLINE
Napisano 02 maj 2022 - 19:39
Jezioro. Dziś pizgalo w okolicach 10 m/s więc skupiłem się na drobnych poprawkach w jednej z łodzi.1) pozytywne info - gratki za rybki,
2) to południe to jezioro czy szkiery?
Jutro ma być 14 m/s więc wyciągnąłem z wody druga łódkę i zmienię śrubę plus dodam kilka drobnostek, coby lepiej się pływało.
Wczoraj pod wieczór taki jegomość mi się trafił
Zlowiony w pełni świadomie- namierzony i skuszony. I nie na gniazdach - te ryby omijam, a pięknie je widać na echo.
Ten dopiero barwy zmieniał
- analityk, skorupa13, Biesan i 10 innych osób lubią to
#2530 OFFLINE
Napisano 04 maj 2022 - 16:13
- sol321 lubi to
#2531 OFFLINE
Napisano 05 maj 2022 - 11:24
Cos dla oka
Gdzie mogę nabyć taką miarkę?
- tomaszGD lubi to
#2532 OFFLINE
Napisano 13 maj 2022 - 09:42
Chodzi Ci o tą na której były pokazywane ryby? Mogę Cię skontaktować z kolegąCos dla oka
Gdzie mogę nabyć taką miarkę?
- tomaszGD lubi to
#2533 OFFLINE
Napisano 13 maj 2022 - 09:51
Już złapałem kontakt dzięki
- Dano. lubi to
#2534 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 09:02
Byliśmy na szkierach (Kallso/s.Anna) w ubiegłym tygodniu. Wszytko pięknie - ale jeżeli chodzi o ryby to słaby wyjazd.
Na łodzi w tydzień mieliśmy około 50 szczupaków. Nie byliśmy w stanie namierzyć / prowokować ryb do brania nigdzie na średniej wodzie (1-2,5 m) - to co nam się udawało to dłubać ryby z bardzo płytkiej wody 0-1 m - takie trzcinowce - wiec i rozmiar mały i średni (max około 80 cm). Inne łodzie / ekipy napotkane na wodzie miały jeszcze słabsze efekty.
Pora roku dobra - Ryby wytarte - woda w zatokach około 11-12 st. - pogoda znośna - zwykle umiarkowane zachmurzenie - może nieco za dużo mocnego słońca, wiatr zmienny - nie mam dobrej wymówki
Na szczęście kolega który był na szkierach pierwszy raz - mocno zadowolony - szkiery i widoczne w wodzie ryby robią na nowicjuszach pozytywne wrażenia
Mnie stałego bywalca tamtych okolic łapało momentami zasmucenie - liczyłem co najmniej na dużo małych i średnich ryb - znam tą/takie wody coraz lepiej a i tak czasami dostaję "po zębach" od szczupaków
- i znowu muszę tam wrócić za parę miesięcy / w przyszłym roku aby wyrównać rachunki - pora zacząć robić nowe plany
Użytkownik analityk edytował ten post 16 maj 2022 - 09:41
- croock, Rebel64, Sailfish i 1 inna osoba lubią to
#2535 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 10:30
Dziwna sprawa.
Patrząc na moment Waszego wyjazdu i prognozy pogody, byłem przekonany, że dobrze połowicie.
- azhek lubi to
#2536 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 11:05
- analityk i Og2 lubią to
#2537 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 12:16
Na szkierach się nie znam, ale w takiej sytuacji próbowałbym łowić w zupełnie innych (głębszych) miejscach i/albo na otwartej wodzie, a nie w zatokach, ew. na bardzo małe (2") albo bardzo duże przynęty. Koledzy kilka razy o mały figiel byliby polegli, bo szczupak żerował na cierniku/śledziu.
- wujek, analityk, Gadget i 1 inna osoba lubią to
#2538 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 13:15
- krzysiek, analityk i MarCinFin lubią to
#2539 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 13:43
BTW - łowię w SE regularnie na dużej wodzie. Mam zlokalizowanych kilka, może kilkanaście bankowych miejscówek. Co roku jest inaczej. Zależy to od poziomu wody i tego, gdzie jest pokarm (co z kolei zależy od tylu czynników, że nie będę wymieniał). Ostatnio zależy też od tego (niestety) kto i gdzie łowił przed nami. Niektóre miejsca są puste, inne pełne ryb. Recepta na sukces to szukać, szukać, szukać. Porzucać to, co nie działa.
Użytkownik krzysiek edytował ten post 16 maj 2022 - 13:44
- wujek, analityk i MarCinFin lubią to
#2540 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 22:42
A śledź nie wpłynął? Ponoć jak jest to lekko nie jest, wszystko nim ożarte. Ja jadę w połowie czerwca i już odliczam, tylko ja bardziej nastawiam się na okonie, ale szczupaki też mile widziane. Też liczę na średnie ryby z jakimiś rodzynkami.
śledzie były w szkierze.
przynęty trenowaliśmy mocno różnej wielkości i rodzaju (łącznie z morsem i algą) - to raczej nie ten trop
skuteczne (o tyle o ile) było szybkie agresywne prowadzenie obrotówki, gumy czy wahadła, a wolne prowadzenie = niemal zanik brań,
głęboko nie łowiliśmy - chyba nie umiem tam ich szukać - z dnia na dzień człowiek ma nadzieję że w końcu je namierzy w zatokach (jak nie w tej to w następnej itd.) /że w końcu ruszą/że trafi w przynętę/ że może świtem, że może późno wieczorem / czasami dostaje się zachętę w postaci szybkich 2-4 ryb z jednej miejscówki (a potem znowu plaża) ... i tak mija cały tydzień
Użytkownik analityk edytował ten post 16 maj 2022 - 22:44
- wujek i rapek lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych