Szwecja
#2641 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2022 - 09:29
Sam się przekonałem że zdecydowanie najdokładniejsze są szwedzkie aplikacje, ale one działają tylko na Szkierach i największych jeziorach.
Nie spodziewam się cudów, ale zawsze mapa daję jakieś wyobrażenie o nowej wodzie.
Chodziło mi raczej o to czy Navionics to jedyna słuszna opcja i czy mapy Garmin to to samo? Czy lepiej kupować mapę z kartą, czy przez jakąś apkę ściągać i instalować na urządzeniu...?
#2642 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2022 - 08:44
Wymienisz jakie aplikacje sprawdziły ci się na szkierach?Jasne że nie można ufać mapom w 100%, szczególnie jeśli chodzi o skały pod powierzchnią. 30cm może zrobić różnicę...
Sam się przekonałem że zdecydowanie najdokładniejsze są szwedzkie aplikacje, ale one działają tylko na Szkierach i największych jeziorach.
Nie spodziewam się cudów, ale zawsze mapa daję jakieś wyobrażenie o nowej wodzie.
Chodziło mi raczej o to czy Navionics to jedyna słuszna opcja i czy mapy Garmin to to samo? Czy lepiej kupować mapę z kartą, czy przez jakąś apkę ściągać i instalować na urządzeniu...?
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
#2643 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2022 - 20:48
Witam, w październiku wybieramy się ze swoją łódką nad jezioro Lax (Laxsjön), czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć? Nastawiamy się na trolling za szczupakiem. Priv
Użytkownik Pitpno edytował ten post 14 lipiec 2022 - 20:49
#2644 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2022 - 09:39
witam może ktoś poleci jakieś fajne jezioro w szwecji gdzie można połowić sandaczy,okoni i szczupaków,szukamy czegoś nie daleko do 300km od ystadt i nnie jakiegoś wielkiego kolosa co ma 50km szerokości
z góry dzięki
Użytkownik Tomek2828 edytował ten post 15 lipiec 2022 - 09:39
#2645 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2022 - 21:24
Myślę, że z 50 chłopa czeka na odpowiedź na Twoje pytanie
- wujek, Yelcyn, Paweł Bugajski i 5 innych osób lubią to
#2646 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2022 - 21:59
#2647 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2022 - 09:15
Chyba ekip
I już ostrzą noże do filetowania
Niestety, już dawno nadeszły czasy, kiedy nie warto szeroko dzielić się namiarami.
Nawet Szwedzi pozwoli budzą się z marazmu i jak słyszą że ktoś chce łódkę czy domek wynająć nad rybną wodą, to zdarza się że kontakt się urywa.
#2648 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2022 - 12:26
Wystarczy wejść na ifiske.se poszukać palcem po mapie, potem wejść na opis i raporty połowowe.
- Gadget i kostom63 lubią to
#2649 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2022 - 18:52
Kiedyś raportowałem. Teraz nie
#2650 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2022 - 19:08
Jakie głębokości tam są? Jaka będziecie mieli łódź ( ograniczenia pogodowe i mocy silnika(, jaki aerał możecie opłynąć.Witam, w październiku wybieramy się ze swoją łódką nad jezioro Lax (Laxsjön), czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć? Nastawiamy się na trolling za szczupakiem. Priv
#2651 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2022 - 19:10
Na każdym gdzie nie ma firm turystycznych myślę że się da połowić. Ja co roku że znajomymi jeżdżę na inne i zawsze mamy wyniki, oczywiście na początku trzeba było zapłacić frycowe.
- wujek lubi to
#2652 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 07:26
Na każdym gdzie nie ma firm turystycznych myślę że się da połowić. Ja co roku że znajomymi jeżdżę na inne i zawsze mamy wyniki, oczywiście na początku trzeba było zapłacić frycowe.
Szczególnie jak ma się swoją łódź wtedy otwierają się nieograniczone możliwości. Sam mam już namierzonych z 10 jezior tylko teraz trzeba znaleźć czas żeby tam pojechać.
Wracając do tematu to ja bym pewnie wybrał się na Storsjon. Sandacze i szczupaki są tam na pewno.
Użytkownik wujek edytował ten post 18 lipiec 2022 - 07:28
#2653 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 08:14
#2654 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 08:19
...nieograniczone o ile namierzysz slip, nie prowadzi do niego droga prywatna, poziom wody pozwoli się zwodować, a charakter slipu pozwoli się wyciągnąć. Zrobić 2 tys. km w jedną stronę i pocałować kłódkę na szlabanie - uczucie słabe, znam z autopsji. Im dalej na północ, tym jest z tym gorzej. Jeżeli nad jeziorem jest położone miasteczko, to z dużym prawdopodobieństwem będzie też slip gminny, czyli ogólnodostępny, ale będzie też presja. Jezior z bazami wędkarskimi w ogóle nie biorą pod uwagę. Jeżeli nad jeziorem nie ma miasteczka/wsi/kempingu - bardzo często slipy są prywatne lub nie ma ich wcale. Dla mnie to dziś największy problem w eksploracji nowych miejsc.
- Guzu, wujek, skorupa13 i 3 innych osób lubią to
#2655 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 08:32
He he, w Szwecji kilka jezior nazywa sie Storsjon
I to największe jest obok Ostersund miałem przyjemność tam być.
Zgadzam się z kolegą Krzysiek ,niestety na tych "dzikich" jeziorach jest zwykle problem albo z domkiem ( odległość od wody) , albo z brakiem łodzi, albo z brakiem możliwości slipowania. Tutaj ponton wydaje się być dobra alternatywą oczywiście łowienie nie będzie tak przyjemne jak z łodzi ale mamy pełną mobilność
- krzysiek lubi to
#2656 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 09:02
A alternatywą dla domku jest namiot. Dwójkę 2 seconds rozbijesz wszędzie, ale znalezienie miejsca na duży namiot z przedsionkiem już nie jest takie oczywiste. A tylko taki daje względny komfort przy zmiennej pogodzie i biwakowaniu przez dłuższy czas.
#2657 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 11:47
Slipy są problemem, w tym roku właśnie pocałowałem klodke ale dało się rozwiązać problem. Nie ma sytuacji idealnych, albo jeździć z biurem na cwelone wody, albo przecierać szlak samemu co może wiązać się z innymi problemami, albo po prostu siedzieć w domu i nie mieć żadnych tylko narzekać jakie życie jest ujowe 🤣
- tomi78, wojto-ryba, DanekM i 2 innych osób lubią to
#2658 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 13:50
Jakby co, mogę pomóc i sprawdzić czy jest sens tam jechaćSzczególnie jak ma się swoją łódź wtedy otwierają się nieograniczone możliwości. Sam mam już namierzonych z 10 jezior tylko teraz trzeba znaleźć czas żeby tam pojechać.
Wracając do tematu to ja bym pewnie wybrał się na Storsjon. Sandacze i szczupaki są tam na pewno.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
#2659 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 14:11
Wiem że jest tam ileś Storsjon, pisałem o najbardziej znanym z ofert Eventuru, jak ktoś nie ma Łodzi to jakieś sandacze tam na pewno są, co innego je złowić.
Slipy są problemem, w tym roku właśnie pocałowałem klodke ale dało się rozwiązać problem. Nie ma sytuacji idealnych, albo jeździć z biurem na cwelone wody, albo przecierać szlak samemu co może wiązać się z innymi problemami, albo po prostu siedzieć w domu i nie mieć żadnych tylko narzekać jakie życie jest ujowe
Przecierać
W tym roku mieliśmy tyle zonków, że gdybym wcześniej nie wyłysiał, to z pewnością bym osiwiał. Ale nie żałuje ani jednego dnia
- wujek i bob74 lubią to
#2660 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2022 - 15:37
- wujek, krzysiek i Rebel64 lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych