Szwecja
#2721 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2022 - 19:53
#2722 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2022 - 20:00
Moja porada taka sobie
Ja łowię na jeziorach, gdzie jak widzę jakieś łodzie, to albo leżą na brzegu i się rozpadają, albo pływają za pstrągiem. Łowię okonie rzadko – kilka sesji na jeden wyjazd. Jeżeli już łowię, to w takich miejscach, w jakich spodziewam się znaleźć szczupaki - bywa, że płytko (ok. 2m) lub bardzo płytko (kilkadziesiąt cm) - albo w bezpośredniej okolicy. Lubą ciepłą wodę. Często widać je gołym okiem. W tym roku trafiliśmy bardzo dużo ryb w zatokach, jednak na trochę głębszej wodzie, takiej 3-4m. Na dnie nie było nic szczególnego. Po prostu pływały wielkimi ławicami - łatwo je było namierzyć na bocznym sonarze albo małym wobkiem w trolu. W jednej z sesji mieliśmy brania/ryby w prawie każdym rzucie – myślę, że przez około 2 godziny… I nie jest to odosobniony przypadek.
Chyba ostatnia rzecz jaką bym zrobił, to szukanie okoni w pstrągowym jeziorze. Szwedzi tak kochają różowe mięsko, że chętnie w zezwoleniach zakazuja wypuszczania okoni lub szczpaków.
Można trafić, ale generalnie to marny pomysł. Za dużo jezior takich własnie trafiłem i potem musiałem sie ciągać po 30km, żeby połowić gatunki któych w wodzie przy domku nie było...
#2723 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2022 - 11:15
To Ockesjon to taka tajna miejscówka nie wiedziałem, takich jezior jets ogrom w Szwecji nie wiem czym się zachwycać
Ja to rozumiem Jak ktoś nie doświadczenia, ani pomysłu, to najłatwiej w ten sposób...
Chyba ostatnia rzecz jaką bym zrobił, to szukanie okoni w pstrągowym jeziorze. Szwedzi tak kochają różowe mięsko, że chętnie w zezwoleniach zakazuja wypuszczania okoni lub szczpaków.
Ja łowię wszystko, czego w wodzie jest na tyle dużo, żeby łowienie sprawiało mi fun W SE okonie, podobnie jak lipienie, to raczej poboczna aktywność, ale miły przerywnik. A w Laponii łowię przeciętnie znacznie większe okonie niż np. w zaszczupaczonych jeziorach w Dalarnie.
Co do przepisów - chyba raz widziałem ograniczenia dotyczące wpuszczania gatunków typu szczupak, ale to była "kałuża" 2x3 km, której było bardzo blisko do put and take.
#2724 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2022 - 13:08
To Ockesjon to taka tajna miejscówka nie wiedziałem, takich jezior jets ogrom w Szwecji nie wiem czym się zachwycać
Pokaż mi choć jedno takie jezioro, które ma podobną specyfikę, głębokość i roślinność no i oczywiście ryby. Może być na prv
A w Laponii łowię przeciętnie znacznie większe okonie niż np. w zaszczupaczonych jeziorach w Dalarnie.
Co do przepisów - chyba raz widziałem ograniczenia dotyczące wpuszczania gatunków typu szczupak, ale to była "kałuża" 2x3 km, której było bardzo blisko do put and take.
To ja tylko w tym roku trafiłem już 6 takich jezior.
To jakie to oxy masz z Laponii? 35 cm? większe to już rzadkość raczej, chyba że masz naprawdę jakieś fajne jezioro - płytkie, które daje radę się nagrzewać. Okoń za krótko żyje, żeby rosnąc powoli utuczyć się do zacnych rozmiarów w takiej Laponii. Przynajmniej ja nie trafiam na wody, gdzie jest dużo ryb powyżej 40 cm
#2725 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2022 - 06:38
Jak trafiam dobre stado (co jest raczej regułą niż wyjątkiem) to nawet średnia jest powyżej 35 Ryb 38-39 można się nałowić do bólu; niestety wiele ma tuż pod 40, jakby to była jakaś magiczna granica. Faktycznie 40+ łowi się zdecydowanie rzadziej. W tym roku mieliśmy po kilka ryb 40+ na sesję.
#2726 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2022 - 15:10
Pokaż mi choć jedno takie jezioro, które ma podobną specyfikę, głębokość i roślinność no i oczywiście ryby. Może być na prv
To ja tylko w tym roku trafiłem już 6 takich jezior.
To jakie to oxy masz z Laponii? 35 cm? większe to już rzadkość raczej, chyba że masz naprawdę jakieś fajne jezioro - płytkie, które daje radę się nagrzewać. Okoń za krótko żyje, żeby rosnąc powoli utuczyć się do zacnych rozmiarów w takiej Laponii. Przynajmniej ja nie trafiam na wody, gdzie jest dużo ryb powyżej 40 cm
Nigdy nie jeżdżę na to samo jezioro wyjątkiem jest Vanern i odkąd jako tako zalapalem o co chodzi nie wracam bez złowionej ryby 100+. Nie wiem może na starość jak będę leniwy to będę jeździł w to samo miejsce ale co to za frajda jechać i łowić na tych samych miejscówkach. Bo jezior z dużymi szczupakami i okoniami jest bardzo dużo
Użytkownik highvoltage edytował ten post 05 wrzesień 2022 - 15:39
- wujek, Biesan, Robert Dorado i 1 inna osoba lubią to
#2727 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2022 - 21:08
Przy zjeździe z promu nie kazali dmuchac.
Taka pogoda, że szkoda gadać ale 106 w pierwszym dniu padło.
Ryby (paje) raczej obierają już kierunek głębiny więc nie jest lekko.
- BOB lubi to
#2728 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2022 - 21:41
Użyteczne info 😉
Przy zjeździe z promu nie kazali dmuchac.
Taka pogoda, że szkoda gadać ale 106 w pierwszym dniu padło.
Ryby (paje) raczej obierają już kierunek głębiny więc nie jest lekko.
Użyteczne że można niby po alkoholu jeździć w Szwecji?
To ja powiem odwrotnie że ostatnio nas zatrzymali na dmuchanie , więc nie ma reguły.
#2729 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2022 - 10:38
Już wszystko jasne, jedziemy 14 a wracamy 30 września.
Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 06 wrzesień 2022 - 10:38
- Dano. lubi to
#2730 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2022 - 11:29
Odzywaj się jak efekty i gdzie parkujecie.
Powodzenia
#2731 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2022 - 11:50
Policji jest raczej jak na lekarstwo i od święta.
Użyteczne że można niby po alkoholu jeździć w Szwecji?
To ja powiem odwrotnie że ostatnio nas zatrzymali na dmuchanie , więc nie ma reguły.
#2732 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2022 - 19:54
Był ktoś na Nömmen ?
Chodzi o kwestie slipowania własnej łodzi (4m łódka)
#2733 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2022 - 21:42
#2734 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2022 - 22:43
Tomek
#2735 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2022 - 06:58
Mapy google satelita i obejrzyj cały brzeg a coś znajdziesz
Jeżeli wiesz, że tam jest ogólnodostępny slip, to ok. Jeżeli nie - to mała uwaga: znaczna część slipów (czasem np. wszystkie nad daną wodą) jest prywatna i np. zagrodzona szlabanem. Dostępne są te w miastach, położonych nad jeziorami i inne, zaznaczone na mapach, w tym na mapach dostępnych na stronach kommun, etc. Z innymi naprawdę różnie bywa... Starałbym się sprawdzić w różnych źródłach, w tym kontaktując się z miejscowymi.
- Paweł Bugajski lubi to
#2736 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2022 - 07:20
Nigdy nie jeżdżę na to samo jezioro wyjątkiem jest Vanern i odkąd jako tako zalapalem o co chodzi nie wracam bez złowionej ryby 100+. Nie wiem może na starość jak będę leniwy to będę jeździł w to samo miejsce ale co to za frajda jechać i łowić na tych samych miejscówkach. Bo jezior z dużymi szczupakami i okoniami jest bardzo dużo
Nie odpisałeś w temacie okoni i ominąłeś temat jeziora podobnego budową do Ocke
Niektórzy jeżdżą się wyłowić, bo w Polce jest jak jest. I wiele osób własnie dlatego jeździ na tą samą wodę, że ją już zna i dobrze się tam czuje.
Wiedzą gdzie mogą być ryby, znają trochę ich zwyczaje na tej konkretnej wodzie i dzięki temu minimalizują ryzyko nieudanego wędkarsko wyjazdu.
Umiejętności ludzi są różne i nie każdy umie odnajdować ryby 100+ na pierwszym wyjeździe nad wodę, więc wolą pojechać tam gdzie już są zaznajomieni choć trochę z jeziorem.
Także nie warto oceniać i mierzyć ludzi swoją miarą, bo kazdemu wedle potrzeb.
Użytkownik Dano. edytował ten post 09 wrzesień 2022 - 07:24
- krzysiek, sucks_one, Robert Dorado i 4 innych osób lubią to
#2737 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2022 - 07:27
I wiele osób własnie dlatego jeździ na tą samą wodę, że ją już zna i dobrze się tam czuje.
Wiedzą gdzie mogą być ryby, znają trochę ich zwyczaje na tej konkretnej wodzie i dzięki temu minimalizują ryzyko nieudanego wędkarsko wyjazdu.
Pełna zgoda. Szczególnie duża woda może powoli ujawniać swój potencjał. Może się zdarzyć nawet tak, że warunki "wytną" 80-90% potencjalnego wyniku. A jezioro jest dobre i warto na nie wrócić. Nie lubię mieć zawsze pod górkę, a drugiej strony miło próbować czegoś nowego. Dlatego najbardziej lubię wyjazdy kombinowane. Ale na to trzeba mieć czas.
- Maciej W. lubi to
#2738 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2022 - 10:36
Witam wszystkich bardzo serdecznie to chyba mój pierwszy post
dlatego wybaczcie błędy jeśli są początkującemu
Cześć
Był ktoś na Nömmen ?
Chodzi o kwestie slipowania własnej łodzi (4m łódka)
https://www.batrampe...amp/nommen-4357
- slawek_2348, Biesan i sol321 lubią to
#2739 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2022 - 10:55
Witam wszystkich bardzo serdecznie to chyba mój pierwszy post
dlatego wybaczcie błędy jeśli są początkującemu
Dobre wejście
#2740 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2022 - 05:14
"2020-08-01 - Gunnar Engmalm
Rampa posiada szlaban, opłata uiszczana jest swishem"
Tu pojawia się problem bo trzeba mieć konto w Szwecji w banku, które nie jest tak prosto założyć. Chyba że ma ktoś rozeznany temat głębiej ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych