@kruz to juz duza lodz i spory wydatek. Na Twoim miejscu nie napalalbym sie i nie kupowal na szybko tylko po zdjeciach, filmikach czy internetowych opiniach.
Tzn. to wszystko nalezy brac pod uwage, ale najlepiej jak spróbujesz sie wbic na jakies testy. Czy to do producentow, czy dilerow, a i uzytkownikow jest sporo, którzy nie odmowia przejazdzki.
Poplywasz, podotykasz z bliska . To robi roznice.
No i bardzo wazna rzecz - kazda lodz plywa swietnie na flaucie (no prawie kazda ). Dlatego na testy najlepiej wybrac spora wode i dzien z mocnym wiatrem.
Mam świadomość tego, że będę musiał wydać ze 100 czy nawet 150 tys i dlatego chciałbym, tak jak słusznie zauważyłeś, pomacać przed decyzją.
Problem polega na tym, że w większości przypadków pomacać to sobie mogę katalog.
Dopiero się przymierzam, dopiero szukam i na pewno nie będę podejmował zbyt szybkich i pochopnych decyzji.
Osobiście mam nieco odmienne zdanie co do konsoli pasażera.
Posiadam łódkę z zabudową WT (walk thru), podczas szybkich przelotów oraz niekorzystnych warunków atmosferycznych jest to „zbawienie”. Już innego rozwiązania bym nie wybrał...
Fakt jest taki, że zazwyczaj łowie w 2 osoby (we trzech i więcej łowienie zamienia się w imprezę ).
Podczas pływania rekreacyjnego 4 osoby także podróżują komfortowo.
Zgodzę, się że szerokość łodzi ma największe znaczenie jeśli chodzi o komfort łowienia.
Też uważam, że do pływania na dużych akwenach, przy sfalowanej wodzie zabudowa WT jest nieoceniona. Ale prawda jest taka, że zabiera sporo miejsca na łodzi. Może czas zacząć zaglądać w rejony 5,5 metra a nie 5 ...