Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór wędki na lipienia i jelca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
323 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   aero

aero

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 132 postów
  • LokalizacjaBorne Sulinowo, Berlin

Napisano 31 październik 2018 - 16:33

Oj tam, oj tam.....jeśli większość ludzi, łowi lipienie metoda muchową to jest to normalne. Sa zapewne tacy, którzy na glistę czy inna kukurydzę a to już jest bleee  ;)

Doprecyzuje myśl, większość łowi jak i czym chce - wniosek - to jest normalne. Oczywiście o muchowanie idzie.

Ja jutro mam zamiar nowo nabytym zestawem w klasie 1 połowić. O ile wiatr nie przeszkodzi i poprawność wszelaką mam w głębokim poważaniu.

Zeby nie było....klejonka w klasie 5 i szklak też na ryby pojadą ;)

• Krzysiek Dmyszewicz i Richi55 lubią to

#262 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 31 październik 2018 - 17:46

Fajnie masz  ;)

Na moim terenie prawie zawsze tak piź... to znaczy wieje, że piątką często trudno sobie poradzić, o jedynce nie wspomnę, chyba żeby w okolicy jakiś kryty basen ktoś zarybił. Wtedy może tak  ;)

#263 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 31 październik 2018 - 18:35

Ooo, to już się robi niebezpieczne, bo jeśli większość, która wybrała Panią Zdanowską w Łodzi ma stanowić o normalności, to ja za taką normalność dziękuję :P

(...),

Nawet po Twojej edycji tego wpisu czytać się nie dało. Wulgarny, obraźliwy, polityczny. Udało Ci się naruszyć aż trzy punkty naszego Regulaminu. Za to otrzymujesz punkt. Każdy kolejny będzie bardziej dotkliwy. Albo zmienisz swoje podejście, albo to będzie krótka znajomość.

Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 31 październik 2018 - 18:48

#264 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 31 październik 2018 - 18:37

Aero, większość określa normę, ale przecież nie normalność, tak na marginesie.

Po co kupujemy wędziska specjalnie zdobione, z pięknymi insertami, omotkami, z wyplatanymi kolorowymi nićmi dolnikami, płacąc za to często spore pieniądze? Skuteczność połowu raczej nie wzrośnie, prawda?

A jednak chcemy posługiwać się przedmiotami pięknymi, jak na hobbystów przystało.

Wydałem na kręciołki Hardy'ego sumy czterocyfrowe, choć wystarczyłby kołowrotek za 50 złotych. Podobnie wędki muchowe.

Czy mam zacząć niepokoić się o stan swojego umysłu, a może skorzystać z porady lekarza w "Hjuston" ( dla nie-krakusów: taką nazwę

popularnie nosi szpital dla, hm, nerwowo chorych w Kobierzynie, coś jak Tworki dla Warszawiaków).

Przybory łowieckie od niepamiętnych czasów bywały pięknie zdobione, często przez znakomitych artystów.

Weźmy na warsztat broń myśliwską: przepiękne ryty na baskili, kolby z egzotycznego drewna, lufy z damastu skuwanego.

Przeciwieństwem jest broń o charakterze wojskowym - tania w produkcji, surowa w wyglądzie, często mało precyzyjna ( nie dotyczy to,

rzecz jasna, specjalistycznych strzeladeł zaprojektowanych do niszczenia celów na dużych dystansach).

Przed upowszechnieniem się broni palnej podobnie zdobiono myśliwską broń cięciwową.

Z powyższego wynika eo ipso, że przybory wędkarskie także chcemy mieć piękne. Przyjemniej wziąć do ręki wędkę wykonaną z pietyzmem.

Czy jednak można sobie poradzić w naszym muszkowaniu tanim sprzętem? Zapewne tak.

Jestem przekonany, że świetnie bym sobie poradził dowolną muchówką, wziętą w ciemno ze stojaka w sklepie.

Ale skoro mogę kręcić Hardym, to dlaczego miałbym z tego nie korzystać. Zresztą, eleganckie przedmioty mają w sobie to "coś", trudne do zdefiniowania,

jednak wywołujące pewne emocje.

Jasne, nie wszyscy podlegają tej hipnozie, można być minimalistą, ale w moim przekonaniu traci się pewne doznania...

Byłem dzisiaj na rybach, niestety, efektami nie mogę się pochwalić, spotkałem za to Kolegę forumowego i ucięliśmy sobie miłą pogawędkę :)

• Paweł Bugajski, Krzysiek Dmyszewicz, jbk i 4 innych osób lubią to

#265 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 31 październik 2018 - 18:46

Sierżancie żeby nie było,nie jestem zwolennikiem najtańszego często szajsu.
Ale czy nie jest to o czym piszesz tym prastarym grzechem,czyli oddawaniem czci martwym przedmiotom.Złotym cielcem.

#266 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 31 październik 2018 - 19:04

Ale czy nie jest to o czym piszesz tym prastarym grzechem,czyli oddawaniem czci martwym przedmiotom.Złotym cielcem.

Rozumiem że po poprzednim wpisie, który zdążyłem zobaczyć zanim litościwie usunął go moderator, postanowiłeś podkreślić swoje przywiązanie do wartości chrześcijańskich?

Użytkownik mack edytował ten post 31 październik 2018 - 19:08

#267 OFFLINE   Krzysiek Dmyszewicz

Krzysiek Dmyszewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów

Napisano 31 październik 2018 - 19:30

(...) O ile wiatr nie przeszkodzi i poprawność wszelaką mam w głębokim poważaniu.

Zeby nie było....klejonka w klasie 5 i szklak też na ryby pojadą ;)

Przemo,

Jak mawiał śp. Jurek Tonkin z Kotliny Kłodzkiej, wielki miłośnik klejonek: Napiętego sznura!

Daj znać w wątku Jesienne Lipienie jak Ci poszło.

Pozdrawiam serdecznie  B)

Krzysiek

#268 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 31 październik 2018 - 19:51

No jest. Ale na odrobinę słabości możemy sobie chyba pozwolić. Grzeszek też lekki, nie robimy nikomu krzywdy...

Dotyczy to (ten cielec) nie tylko sprzętu wędkarskiego, ale też odzieży, przyborów do pisania, w zasadzie wszystkiego.

Podpis złożony piórem Mont Blanc czy Pelikan ma taką samą moc prawną, jak tenże podpis wykonany długopisem reklamówką.

Dla mnie jest jednak różnica.

Po co stworzono przepiękne rzeźby, obrazy? A i przedmioty typowo użytkowe też lubimy urodne.

Sorry za wpis nie na temat, choć nie tak całkiem, bo wygląd wędek był poruszany - te kolorowe omotki itp.

Natomiast nie mam zamiaru dyskutować o miękkości czy twardości kija, klasie AFTMA, ugięciu pod małą rybką...

Powtarzam: każdym sprzętem bym sobie poradził.

• Paweł Bugajski i Włodzimierz Janowicz lubią to

#269 OFFLINE   aero

aero

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 132 postów
  • LokalizacjaBorne Sulinowo, Berlin

Napisano 31 październik 2018 - 20:03

sierżant, dokładnie tak jest. Po to robi się rzeczy piękne, żeby oko cieszyły. Ideał jest wtedy, kiedy wszystko się zgadza i piękno idzie w parze z wartościowościami użytkowymi.

Uważam, że bardzo często tak właśnie jest. Wedka tylko użytkowa jest dla mnie smutna...ale mogę ja przezbroić, poprawić i staje się czymś cieszącym oko i rękę. No i przestaje być budżetowa...;)

Krzysiek, też mam nadzieję na napięty sznur...i nawet jak będzie okazja to pyknę fotki wędek na kamieniu.

Lubię oglądać ten nasz szpej na zdjęciach...zapewne nie ja jeden ;)

Pozdrawiam

• Krzysiek Dmyszewicz i sierżant lubią to

#270 OFFLINE   MaverikZagan

MaverikZagan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Paweł

Napisano 31 październik 2018 - 20:06

Dobra chłopaki dajcie w weekend czadu nad wodą i pokażcie jak się łowi full flexami, fastami, kijami za 3000 zł i tymi za 120 zł z kosmiczną fizyką w dziale jesienne lipienie, wątek przybrał temat filozoficzny.  :ph34r:

• Krzysiek Dmyszewicz lubi to

#271 OFFLINE   Krzysiek Dmyszewicz

Krzysiek Dmyszewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów

Napisano 31 październik 2018 - 20:10

Paweł, już nie udawaj takiego szorstkiego Clinta Eastwooda  z The Good, the Bad and the Ugly... jakbyś nie był świrem, to byś nie kupił Scotta G hehe  :)

#272 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 31 październik 2018 - 20:19

(...),

Nawet po Twojej edycji tego wpisu czytać się nie dało. Wulgarny, obraźliwy, polityczny. Udało Ci się naruszyć aż trzy punkty naszego Regulaminu. Za to otrzymujesz punkt. Każdy kolejny będzie bardziej dotkliwy. Albo zmienisz swoje podejście, albo to będzie krótka znajomość.

Jakoś nic tam wulgarnego nie było.A jak było to proszę to pokazać i udowodnić.
Inne wpisy gdzie słowa na k....lecą w całej okazałości widzę że szanownemu moderotorowi nie przeszkadzają.
Pogratulować.

Starasz się... 

W informacji wewnętrznej, przypisanej punktowi, który otrzymałeś, masz wyjaśnione, za co. Tym razem złamałeś punkt 5 Regulaminu forum. Abyś dokładniej wiedział, o czym jest ten regulamin, otrzymujesz kolejny punkt i związany z tym odpoczynek od forum.

Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 31 październik 2018 - 20:58

#273 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 31 październik 2018 - 20:28

Mi też Twoje wpisy przeszkadzaja. Na ryby ani na piwo bym się z Tobą nie wybral.

#274 OFFLINE   MaverikZagan

MaverikZagan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Paweł

Napisano 31 październik 2018 - 20:32

Paweł, już nie udawaj takiego szorstkiego Clinta Eastwooda  z The Good, the Bad and the Ugly... jakbyś nie był świrem, to byś nie kupił Scotta G hehe

Ja wcale nie mówię że nie jestem, jestem jakbym mógł wydać 50 tysięcy na kilka następnych wędek bez wątpienia bym to zrobił.

#275 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 31 październik 2018 - 20:57

Mi też Twoje wpisy przeszkadzaja. Na ryby ani na piwo bym się z Tobą nie wybral.

Alkoholu na szczęście nie piję a na rybach tłoku nie lubię więc po problemie.

#276 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 31 październik 2018 - 21:14

Kto nie pije, ten kabluje ;)
  • smerfik lubi to

#277 OFFLINE   kleniarz

kleniarz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaPeterborough UK
  • Imię:Marcin

Napisano 31 październik 2018 - 21:27

Haha :-D Kto nie ma full flex-a ten kabluje:-D

#278 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 31 październik 2018 - 21:30

Kto nie pije, ten kabluje ;)

Musiałem się zaszyć;)

#279 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 31 październik 2018 - 21:31

@kleniarz, ja takiego też mam i z rzadka używam, ale nigdy jako podstawowy kij go bym nie wybrał.

Użytkownik hi tower edytował ten post 31 październik 2018 - 21:32

• kleniarz lubi to

#280 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1329 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 02 listopad 2018 - 19:11

Witam.

System został dzisiaj rozwalony ... połów lipasów, krótka nimfa spod kija, Linka Vision Big Dady #8/9 I, trochę żyłki na koncu + nimfy, kij Sicerra Big Fly 9'#9 ... największy lipas ok. 35 cm.

Da się ... jak nie ma innego kija, a do auta wracać bez sensu - to się wszystko da.

Co najważniejsze - radochy kupa  :P

Pozdrawiam.

• Krzysiek Dmyszewicz, jasiekcom i Grzegorz78 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych