Sebulba Opublikowano 25 Września 2023 Opublikowano 25 Września 2023 Stoję przed zakupem kołowrotka do okoniówki. Najbardziej by mi pasowała w/w caldia LT MQ w małym rozmiarze. Ktoś użytkuje ten model kołowrotka, jakieś negatytywne opinie? Tutaj masz wrażenia z użytkowania małej Caldii https://m.youtube.com/watch?v=2ICiJazGphg&t=776s&pp=ygUNQ2FsZGlhIGkgZmlzaA%3D%3D
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 25 Września 2023 Opublikowano 25 Września 2023 Testowałem ostatnio w rozmiarze 1000 i trochę ciężko kręci. ale to chyba daiwa tak ma i może z kazdym łowieniem będzie lżej 2
roost Opublikowano 25 Września 2023 Opublikowano 25 Września 2023 Moja też dosyć ciężko, pozatym musiałem rozebrać i nasmarować bo łożysko rolki, i przekładnia były dosyć suche. Kultura pracy bardzo podobna do tańszych modeli typu Fuego, Exceller, natomiast czuć ewidentnie większą moc przez widocznie większą przekładnie, plus sztywniejszy korpus. 2
Kamil Kiełbi Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Posiadam Caldie Lt MQ 3000 . Łowię nią cały sezon i złego słowa nie powiem. Miła lekka praca, wyczuwalna duza moc. Łowię tym kołowrotkiem na rzece z silnym nurtem,i nie czuję dużego oporu przynęt w nurcie a przeważnie łowię woblerami i obrotówkami 2,3,a nawet czasem poleci rozmiar 4 ,dodam że łowię tym kołowrotkiem nawijając jednostajne. Myślę że to dobra alternatywa dla Shimano Vanford,ja wybrałem daiwe bo ostatnio zawiodła mnie firma Shimano ,na 3 kupione kołowrotki w tym roku,jeden dobry. Dajwy 3 kupione w tym roku wszystkie dobre.
Kamil Kiełbi Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia https://youtu.be/GEgVR5AT9Wg?si=KPE-uVEokglOdRyM Daiwa Caldia LT MQ 3000 vs Stradic FL c3000
Kamil Kiełbi Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia https://youtube.com/shorts/PxTCri1bnaY?si=DAqXQ_0wf2hWFKQx Daiwa Caldia LT MQ 3000
Bass-74 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Nowa Caldia '25 https://www.daiwa.com/jp/product/lsej2uh?fbclid=IwY2xjawH3JVdleHRuA2FlbQIxMQABHQxgU4y6oLVqTyn5GeyQKjTFZ_gBBN0uSyP-AdISEi2IWKW6Y_7hiu9Bxg_aem_0YJS5Bs23mpwFXMvRd1lfQ 2
Darek_W Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Nowa Caldia '25 https://www.daiwa.com/jp/product/lsej2uh?fbclid=IwY2xjawH3JVdleHRuA2FlbQIxMQABHQxgU4y6oLVqTyn5GeyQKjTFZ_gBBN0uSyP-AdISEi2IWKW6Y_7hiu9Bxg_aem_0YJS5Bs23mpwFXMvRd1lfQNo zdecydowanie! Ta ma już nowy rotor i tą krawędź na dole szpuli pewnie w części chociaż będzie zapobiegać zsunięciu się linki pod szpule
Bass-74 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia '25 Caldiahttps://youtu.be/OHGo4Hm42hw?si=6OLUiXHlY4z8Q7mb 3
Bolen30 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Połowiłem jakiś czas stradikami fl w rozmiarze 2500i 4000.Mniejszym 3sezony wiekszym 1sezon.I łowiłem też i nadal bede łowił daiwa caldia4000lt moʻ czy jakoś tak ta3000lt i lexa 4000lt.Moim zdaniem do cięższego łowienia bardziej się nadawaja niż np stradik,czuć wieksza moc podczas cięższych przynet stawiający opór i bardziej wydaje się zwarta pomimo niskiej wagi.Do pstragów pozostanę wierny schimano bo przynety niesa zbyt duże i niema się czym męczyć a jednak nawój jest po stronie schimano.Z drugiej jednak strony cenie sobie włącznik obrotów wstecznych czego stradik i caldia nieposiada,a lexa już tak.I ten knob w wersji4000z pianki który bardzo lubię i jest miły w trzymaniu .Mysle że jest to bardzo fajny krecioł z spora mocą rozsądnym przełożeniem i wyglądem oraz kultura pracy.Nawoj niejest zły ale bardzo poprawny najmilej pracuje lexa zero szumów poza normalnymi stradik już po3sezonach i też super ale niebył rozbierany .Caldia nowa od początku szumi tylko w fotelu nad wodą super jak i pozostałe.Gdybym miał wybierać jeszcze raz krecioła do średnio cięższego kija do 35g była by to daiwa.Pomimo że zawsze byłem zwolennikiem marki schimano które nadal urzeka mnie swą praca i pięknym nawojem linek.
Bolen30 Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja Pytanko dla wtajemniczonych który z tych kołowrotków ma mocniejsze bebechy Daiwa caldia 4000ltDaiwa lexa 4000lt Oba mają nawoj78cm czyli niskie przełożenie.
BGM Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Witam może ktoś zna wymiary łożyska do rolki w caldi mq lt 2500 jakie było moje zdziwienie wczoraj jak rozebrałem a tam atrapa w knobie to samo też atrapy szok a w schemacie jest aż kiedyś boje się zaglądnąć do środka
Luckyguliver Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca '25 Caldiahttps://youtu.be/OHGo4Hm42hw?si=6OLUiXHlY4z8Q7mbKtoś już lowial ta nowa Caldia?
Andru77 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Kręciłem 2500 i 3000. Chodzą bajecznie niestety na sucho bo nad wodą jeszcze nie byłem. Dziś przyszła pletka więc niedługo może będzie łowione ale tylko większą która jest moją własnością.
Bolen30 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Pytanko dla wtajemniczonych który z tych kołowrotków ma mocniejsze bebechy Daiwa caldia 4000ltDaiwa lexa 4000lt Oba mają nawoj78cm czyli niskie przełożenie.
Bolen30 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Niestety nawój 82cm nie 78cm jak napisałem.Ale nowa caldia wyglada świetnie nad wodą też powinno być ok.
Andru77 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) 8 splotowa 1,2. Dołożona 1 cieńsza podkładka. Nie najgorzej to wygląda.Coś nie wchodzi foto Edytowane 29 Sierpnia przez Andru77
Andru77 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) Tak to wygląda. Jedynie co na sucho mi się nie podoba to głębokie szpule w daiwie a w zasadzie brak płytkich. Kolejne wypusty modelu a tu dalej pod grube żyłki robią. Przy tej wielkości kołowrotka to tej grubości plecionka powinna po brzegi zapełnić szpulę. Edytowane 29 Sierpnia przez Andru77 1
maras5 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Szukaj z oznaczeniem S - to są modele z płytką szpulą.
Andru77 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Szukaj z oznaczeniem S - to są modele z płytką szpulą.Tylko że płytsza szpula jest w modelu z szybszym przełożeniem. A i też nie jest mocno płytka. Shimano lepiej wygląda na tym polu
maras5 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Akurat w Daiwie jest wybór i Caldii jest dużo np. LT2500S ale każdy szuka gdzie chce. Przy małym modelu zawsze możesz brać H i porównać do innych ile nawija, bo dopiero XH to jest bardzo wysokie przełożenie. Poszukaj sobie oznaczenia Daiwy.
Andru77 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Wybór czego? Modeli? O szpulach jest mowa, rozumiesz? Edytowane 31 Sierpnia przez Andru77
Andru77 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Szpule jeszcze łatwiej kupić...Daj linka. Nie chcę kupić ale z chęcią zobaczę ceny i pojemności. Edytowane 31 Sierpnia przez Andru77
Andru77 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Z drugiej strony głównym tematem było to że nie ma możliwości zakupu kołowrotka w konkretnym rozmiarze ale inna pojemnością szpuli jak jest np w Shimano. Mam Stellę i dwie szpulę, każda wygląda identycznie ale jest różnica w pojemności i to prawie dwukrotnie. Nie widzę też sensu ładować do stosunkowo delikatnego kołowrotka bo ww Caldia w rozmiarze 3000 nie jest jakimś mocarzem, szpuli która pomieści 200 metrów plecionki o wytrzymałości ponad 20 funtów. Mało kto już łowi na grube żyłki gdzie ta pojemność była by wykorzystana. Tu to max linka 1 czy nawet 1,2 w ilości 150 metrów wystarczy. Edytowane 31 Sierpnia przez Andru77 1
Rekomendowane odpowiedzi