Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Przeglądając stronę Japan Tackle natknąłem się na ciekawą informację. Szpule od kołowrotków Exist, Certate i Caldia Kix, pasują nawzajem do siebie. Jak wiemy kołowrotki z Japoni są bez zapasowych szpul. Aby dokupić szpulę, trzeba zapłacić około 100$. Wydaje mi się, że posiadając kołowrotek np. Certate, kupujemy w sklepie internetowym lub na allegro w Polsce kołowrotek Caldia za około 600 Pln i mamy nie tylko dwie zapasowe szpule do Certate ale jeszcze dodatkowy kręcioł za cenę samych szpul. Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.

Pozdrawiam.

Posted

Szpule z koncepcji Daiwy Real Four pasują na różne modele wykonane według tej koncepcji.

Szpule z Certate pasują np? na Exista i nie ma problemu z nawijaniem linek, różnica jest w materiale z jakiego są wykonane.

Posted

.......Jak wiemy kołowrotki z Japoni są bez zapasowych szpul....

Nieprawda !!!

Kilka razy kupowałem kołowrotki z IchibanTackle.com i wszystkie miały zapasowe szpule. W Polsce kupiłem również kołowrotek Daiwa GS8 z zapasową szpulą.

Posted

To nie jest nie prawda, kołowrotki z niektórych serii np:

Caldia, Certate, Exist są sprzedawane bez zapasowych szpul w japonii.

Modele produkowane w poza Japonią są ze szpulami zapasowymi.

• 4 years later...
Posted
witam...Czy moglby ktos podac z jakich tanszych modeli daiw beda pasowac szpule do daiwy certate 4000?dzwonilem do fishingmart ale nie dostalem odpowiedzi..Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Posted

Do Bradii pasują z Caldii. Co do Ceraty - nie wiem, ale być może podobnie.

Pzdr,

Fatso

• 9 years later...
Posted

Czy ktoś z Was orientuje się ws. kompatybilności szpul z Daiwa Regal LT (mam model 2500D), ewentulanie jakiś namiar na szpule zapasowe do Regala? Wiem już, że nie wszystkie niskobudżetowe LT będą pasowały, chyba ze względu na ilość łożysk, Regal ma 9+1, w tym bodajże dwa pod szpulą.

• 1 year later...
Posted

Troszkę odkopie temat.

Szukam zapasowej szpuli do tego kołowrotka ze zdjecia i szczerze licze na fachową pomoc szanownego grona spinningistów z tego forum.

b3121d96e55ccc05dd786493e495231c.jpg

Wysłane z mojego TA-1012 przy użyciu Tapatalka

• 7 months later...
Posted

Orientuje się ktoś, czy do Daiwa Caldia 2500A (kod producenta 10412-2520) pasowałaby szpula od Excelera 2500A (kod producenta 10415-250)?

Posted (edited)
Powinna pasować, idź do wędkarskiego i sprawdź . Ja tak zrobiłem z daiwą prorex VLT. Okazało się że praktycznie wszystkie szpule od modeli LT które sprawdzałem pasowały. Od Excelera do Caldii podejrzewam że też będzie pasować. Edited by mepps
  • 3 months later...
Posted

Czesc.

Orientujecie sie Panowie czy sa jakies tansze alternatywy zakupu zapasowej szpuli do daiwa 16 certate?

Koszt nowej szpuli na jezyku to 132$ plus koszty wysylki, przy obecnych kursach dolara to 1/3 ceny nowego kolowrotka :(

Upatrzylem sobie taka szpulke

https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/3314

Bedzie pracowac ze wspomiana certate bez koniecznosci dokupowania dragknoba?

Moze znacie jeszcze tansze alternatywy??

Z gory dziekuje za odzew.

Arek

Posted (edited)
Witam, może nie w temacie ale rzuciło mi się kiedyś na forum w oczy zdjęcie szpul daiwa z serii LT gdzie były podane ich wymiary w mm, czy może ktoś to wrzucić? Edited by BartasL2
Posted

Z tego co pamietam to:

2500 - 45mm

3000 - 48mm

4000 - 52mm

Większych i mniejszych rozmiarów nie pamiętam.

• 8 months later...
Posted

Stawiałbym na Lexę. Poniżej masz poglądowe zdjęca spodu szpuli i szpeju na pinionie, ale od 3000sh.

post-50550-0-49860100-1669844740_thumb.jpgpost-50550-0-63079500-1669844770_thumb.jpg

• 5 weeks later...
Posted

Witam,

Panowie jest jakaś tańsza alternatywa co do zapasowej szpuli do kołowrotków

Certate LT 2500D i 3000CXH???

Czy tylko oryginały wchodzą w grę?

Posted

A lubisz hamulec w swojej Ceracie?

Jeśli tak to nawet zamiennik będzie w podobnej cenie

Bo wszystko co tańsze będzie miało hamulec gorszej jakości

Przynajmniej tak we wcześniejszych Daiwach bywało

• Like 1