I jak ma być dobrze? Niby są kontrole i interwencje ale co to daje? Tylko zmiany ustawowe mogły by pomóc. Dodatkowo potrzeba rozsądnych sędziów i prokuratorów którzy przestaną bagatelizować takie czyny i zaczną wydawać wyroki skazujące.
ZEGRZE
#3341 OFFLINE
Napisano 21 październik 2015 - 09:57
#3342 OFFLINE
Napisano 21 październik 2015 - 09:59
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
#3343 OFFLINE
Napisano 21 październik 2015 - 10:27
to już chyba 3 lata temu było....tuż po zamknięciu strefy. policja sobie spływała żeby mandaty wpakować za parkowanie zbyt blisko mostu i..... dzonk... wpakowali się sieć...długo się wyplątywali bo sieć była rozciągnięta pod wszystkimi filarami mostu w poprzek nurtu.... wielu z obserwujących ściąganie sieci nie mogło uwierzyć że w zalewie pływają taaaakie lechory i taaaaaaaakie sandacze.... jedna ekipa policji po tym incydencie pływała przez pewien czas z kotwicą opuszczoną pod ribem...ale szybko ich przenieśli na inny posterunek...
#3344 OFFLINE
Napisano 21 październik 2015 - 10:34
... ta ich bryka ze zdjęcia wg słow załogi pali 60l na godzine, wiec zwierzchnicy nie pozwalają pływac szybko i dużo...
#3345 OFFLINE
Napisano 21 październik 2015 - 10:49
Proponuję więcej takich wpisów to na pewno nie długo ryby w ogóle przestaną wyjeżdżać bo już ich tam nie będzie
Sami widzicie jakie są zaniedbania i presja na zalewie. Przytaczając cytat powyżej, śmieć mi się chce jak to nie którzy sądzą naiwnie że poprzez uciszanie innych w wątku "Wieści znad wody", który służy właśnie do dzielenia się informacjami, sądzi że przyczynił się do zmiany ku lepszemu . Tej wodzie pomogą tylko mądre rozporządzenia i rozsądek wędkujących. Nic więcej.
- Martin77, Godzio, wojciech1919 i 1 inna osoba lubią to
#3346 OFFLINE
Napisano 21 październik 2015 - 14:48
Sami widzicie jakie są zaniedbania i presja na zalewie. Przytaczając cytat powyżej, śmieć mi się chce jak to nie którzy sądzą naiwnie że poprzez uciszanie innych w wątku "Wieści znad wody", który służy właśnie do dzielenia się informacjami, sądzi że przyczynił się do zmiany ku lepszemu . Tej wodzie pomogą tylko mądre rozporządzenia i rozsądek wędkujących. Nic więcej.
To daj namiary z gps-a na miejsce w którym biorą sandacze lub inne. Gwarantuję że w ciągu kilku dni nie zaparkujesz tam łodzi.
- paawelek83 i Bandit lubią to
#3347 OFFLINE
Napisano 22 październik 2015 - 06:53
#3348 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 18:58
Jaka wiara?
doświadczenie pokazuje ,że
przecież co roku zmienia się ... na gorsze.
#3349 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 19:13
W tym roku nie zapłaciłem za kartę PZW - pierwszy raz od 22 lat.
Łapałem na łowiskach specjalnych - złapałem największego karpia i szczupaka w życiu.
P.S Dla tych co mówią, że łowiska specjalne są be. Nasze łowiska specjalne często pod względem rybostanu nie dorastają do pięt łowiskom w Szwecji (tych nie specjalnych). Szczupaka złapałem w jeziorze na Mazurach. Podobnie było tam 25 -30 lat temu - na prawie wszystkich jeziorach.
Teraz posypią się na moją głowę gromy ale to też napisze - w niedziele wróćcie wcześniej z ryb... .
Użytkownik Jan76 edytował ten post 23 październik 2015 - 19:13
#3350 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 19:15
kiedyś będzie już tak źle że potem będzie już tylko lepiej..... wyobraźcie sobie: rybacy i "wędkarze" wybiorą rybę do cna...kłusole przegrodzą bug i narew siatami tak że nic do zalewu nie spłynie...śluza na kanale żerańskim zostanie zamknięta i żadna rybcia nie przejdzie z wisły do kanału.... zostaną ślimaki, kiełże, rozwielitki i inne skorupiaki.... po dwóch latach takiej sytuacji rybacy zrezygnują ze stawiania sieci.... "na ryby" będą przyjeżdżali tylko ci którzy będą testowali nowo ukręcone wędki lub będą trenowali rzuty. kłusole na bugu i narwi przestawią się na wyłapywanie bobrów na sadło bobrowe....a wtedy...wtedy po ciuchu...bez reklamy i rozgłosu kilku oszołomów wpuści parę ryb...i....za 50 lat o wpuszczenia tych paru rybek zalew będzie wodą tętniącą życiem - nie tylko żeglarsko-motorowodnym
nie, nic nie piłem ani nie zażywałem pisząc też posta
- Bandit i klim lubią to
#3351 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 16:56
#3352 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 17:59
Jak tam dzisiaj z braniami, okoń żerował?
A ja dzisiaj za sandaczem na zero. Słyszałam, że z okoniem dzisiaj było nieźle.
Użytkownik irgod edytował ten post 24 październik 2015 - 18:56
#3353 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 18:02
#3354 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 19:10
dziś było delikatnie acz skutecznie....czyli... brania delikatne i trzeba było uważać ale i okoń i sandacz i szczupak i sum współpracowały....brania były rano do ok 10ej i po południu od 14ej do zmierzchu. na dołkach, "pogłębiarkach" i przed mostem jak zwykle zgrupowanie ale bez nadzwyczajnej ciasnoty... można było zauważyć przesuwanie się łódek w miarę upływu czasu.... rano więcej było na 32 km wieczorem więcej w okolicach mostu. od 32 km do mysiej prawie pusto (troli nie liczę)...
pogoda bardzo fajna wietrzyk marszczył wodę i nie był zimny... widać już różnicę w temperaturze wody narew/bug... co prawda na razie 0,5 stopnia ale to już coś... ryba w ciągu dnia jeszcze migruje głębiej->płycej->głębiej->płycej...
- Martin77 lubi to
#3355 OFFLINE
Napisano 27 październik 2015 - 21:46
niedziela była nauką pokory
jedno branie = jeden okoń (na szczęście całkiem fajny)
kto postawił na bardzo częste zmiany miejsca jakieś kontakty z rybką miał. mi się nie chciało latać więc wyniki takie jak napisałem wyżej...
co było bardzo niebezpieczne to sumki zaczęły się zbijać w grupki. widziałem co najmniej 2 wyjechane za ogon i zabrane...
#3356 OFFLINE
Napisano 27 październik 2015 - 22:19
Ja dzisiaj znalazlem brzegowe okonie..
16 szt pow 25 cm, w tym 4 30-taki - wszystko miedzy 7 a 9 rano.
czuję, że czeka tam na mnie Zegrzyński Okoń w czwartek powtórka.
- wojciech1919 lubi to
#3357 OFFLINE
Napisano 28 październik 2015 - 06:54
Ja dzisiaj znalazlem brzegowe okonie..
16 szt pow 25 cm, w tym 4 30-taki - wszystko miedzy 7 a 9 rano.
czuję, że czeka tam na mnie Zegrzyński Okoń w czwartek powtórka.
Olo niezły wynik, pamiętam, że wspominałeś na Street Fishing o takim właśnie łowieniu.
#3358 OFFLINE
Napisano 28 październik 2015 - 07:16
Wczoraj urlop i na Zegrze pełni nadziei...
Na dwóch: szczupaki 49 i 66.
O 15ej poniżej Rybaków przypływają panowie w żółtych kamizelkach i rozstawiają 3 nylonowe sieci, długości 200m każda!
Ciekawe ile PZW zażyczy sobie w tym roku za troling!? PINCET!!!
Rzygać się chce!
- kostom63 lubi to
#3359 Guest_dziki1916_*
Napisano 28 październik 2015 - 09:34
Wczoraj urlop i na Zegrze pełni nadziei...
Na dwóch: szczupaki 49 i 66.
O 15ej poniżej Rybaków przypływają panowie w żółtych kamizelkach i rozstawiają 3 nylonowe sieci, długości 200m każda!
Ciekawe ile PZW zażyczy sobie w tym roku za troling!? PINCET!!!
Rzygać się chce!
I pozniej uczciwy czlowiek ktory opłaca składki i zabierze raz na jakiś czas jakąś rybe uwazany jest za bandyte, tego ktory przyczynia sie do zmniejszenia rybostanu na danej wodzie. Smiech na sali. Przez caly rok wedkarze razem wzieci nie zabiora wiecej niż sieci PZW. C&R - bezcelowa idea ktora nic nie zmieni.
- Martin77 lubi to
#3360 OFFLINE
Napisano 28 październik 2015 - 09:52
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych