Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#4141 OFFLINE   cometopudge

cometopudge

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 146 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 07 listopad 2016 - 09:32

Tak czekam kiedy jakiś mistrz spiningu pochwali się,że złapał tołpygę ,albo kilka dziś na spining na ZZ,ale widzę na szczęście nie odwiedza naszego forum,bo niestety dziś telefonicznie doszły mnie informacje ,że "super brały za bok" i to kolosy.

Akurat jeśli chodzi o tołpygi których nie powinno być nigdy w tej wodzie to bardzo dobrze. Oglądałem fajny program naukowy jakie spustoszenia robi ten gatunek w naszej wodzie. Gratuluję łowcy. Szkoda że ja nie mam takiego farta, albo za słabo podbijam gumę.

#4142 OFFLINE   esox1972

esox1972

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 07 listopad 2016 - 10:32

Akurat jeśli chodzi o tołpygi których nie powinno być nigdy w tej wodzie to bardzo dobrze. Oglądałem fajny program naukowy jakie spustoszenia robi ten gatunek w naszej wodzie. Gratuluję łowcy. Szkoda że ja nie mam takiego farta, albo za słabo podbijam gumę.

Kolego takie skuteczne podbijanie gumy lub trolling z dopałką nie zahaczy tylko tołpygi ,a również inne ryby mogą dostać i po okaleczeniu niestety nie przeżyć.Ja nie gratuluję łowcy,bo dla mnie to szarpakowiec i tyle,nadmienię,że miał łącznie trzy sztuki na kiju,więc nie był to przypadek tylko premedytacja(no chyba,że tak chciały za bok brać).Oczywiście jestem za rugowaniem gatunków obcych z naszych wód,które poprzez swoją agresywną ekspansję wypierają gatunki rodzime,ale czy metodami ,które są mało etyczne i nie oszczędzają innych ryb.

• paawelek83 lubi to

#4143 OFFLINE   pietryk

pietryk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • Nazwisko:P

Napisano 08 listopad 2016 - 20:04

"Szarpakowiec" - czegoś nie rozumiem. Jeżeli ktoś łowi sandacze z opadu to musi jakoś gumę podbić. Robi to albo kijem albo kołowrotkiem. 3/4 wędkarzy łowiących z opadu podbija kijem w związku tym to "szarpakowcy" Ci co podbijają kołowrotkiem to półszarpakowcy. Widzę że co niektórym miesza już się w głowach. Do tego dojdzie że po co łowić bo ryby kaleczymy lub zaczniemy lowić gołymi rękoma. Jakby to napisał ten co podpiął tę tołpygę "żenada".

Użytkownik pietryk edytował ten post 08 listopad 2016 - 20:05

• tom_mich_ lubi to

#4144 OFFLINE   esox1972

esox1972

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 listopad 2016 - 21:04

"Szarpakowiec" - czegoś nie rozumiem. Jeżeli ktoś łowi sandacze z opadu to musi jakoś gumę podbić. Robi to albo kijem albo kołowrotkiem. 3/4 wędkarzy łowiących z opadu podbija kijem w związku tym to "szarpakowcy" Ci co podbijają kołowrotkiem to półszarpakowcy. Widzę że co niektórym miesza już się w głowach. Do tego dojdzie że po co łowić bo ryby kaleczymy lub zaczniemy lowić gołymi rękoma. Jakby to napisał ten co podpiął tę tołpygę "żenada".

Kolego czytaj dokładnie co napisałem,koleś nie złapał żadnego sandacza tylko tołpygi za bok,rozumiem,że to jest po prostu klasyczna metoda ich połowu,a nie szarpanie,tak mu się super pofarciło co,albo one nie trafiały w przynętę ? Rozumiem ,że dla Ciebie etyczne łapanie to również  trzepanie sandaczy w pierwszych dniach czerwca na gniazdach broniących potomstwa.Chyba pomyliłeś pojęcie etycznego łapania,w maju na ZZ też są tacy miejscowi co po drugiej stronie przystani 13-ki w klatkach z brzegu łapią z opadu z podbiciem na metrowej wodzie koło wyspy leszcze,po prostu tak cudownie biorą i to znowu za bok.

• Szczepek2 lubi to

#4145 OFFLINE   pietryk

pietryk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 21:21

Nie mam zamiaru wdawać sie z Tobą w pyskówkę, ale czytając co napisałeś widzę że wiesz gdzie i kiedy ich szukać.

#4146 OFFLINE   esox1972

esox1972

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 listopad 2016 - 21:36

Żadna pyskówka tylko wyjaśnienie,ale widzę ,że kolega niestety może nie chce dopuścić możliwości ,że są tacy co zachowują się nad wodą nie etycznie,a dla Twojej info ja w maju takich gości ganiam albo zgłaszam straży,ale rozumiem ,że już snujesz teorie spiskowe w moim kierunku.Przykro,że nie znając człowieka próbujesz go zdyskredytować dziwnymi pomówieniami.Chapeau bas dla Ciebie.

#4147 OFFLINE   pietryk

pietryk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 21:58

Nikogo nie dyskredytuję. Nic nie snuję. Ty kolego mniemam że widziałeś jak ktoś kilku ktosiów te tołpygi łowili na tzw. "szarpakowca" czy tylko słyszałś? Bo skoro widziałeś to pewnie zgłosiłeś w odpowiednie miejsce i wyspecjalizone służby ujęły sprawcę tegoż czynu.

Użytkownik pietryk edytował ten post 08 listopad 2016 - 21:59

#4148 OFFLINE   esox1972

esox1972

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 listopad 2016 - 22:32

Nikogo nie dyskredytuję. Nic nie snuję. Ty kolego mniemam że widziałeś jak ktoś kilku ktosiów te tołpygi łowili na tzw. "szarpakowca" czy tylko słyszałś? Bo skoro widziałeś to pewnie zgłosiłeś w odpowiednie miejsce i wyspecjalizone służby ujęły sprawcę tegoż czynu.

Kończę ,bo szkoda przerzucania się słowami,dla Ciebie to trzeba film nakręcić z takiego procederu,a i tak powiesz ,że to zmontowane.Ja tylko zwróciłem uwagę na nieetyczne zachowania niektórych wędkarzy.

#4149 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 09 listopad 2016 - 07:15

Oj naprawdę już jest zima I to nawet za okno nie trzeba wyglądać.
A jak wyniki wędkarskie na zbiorniku z tematu wątku? Ktoś coś?
  • Piotrek Milupa i Bandit lubią to

#4150 OFFLINE   Czarny CF

Czarny CF

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaChotomów
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Grabowski

Napisano 09 listopad 2016 - 12:19

Panowie, czytam "Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego w roku 2017" i jest tam zapis: 19.Zakaz wędkowania nocą z jednostek pływających na jeziorach oznaczonych indeksem nr 19" czy to dotyczy również zalewu zegrzyńskiego? Może ktoś się orientuje gdzie znajdę numery indeksów?

z góry dziękuję za odpowiedź

#4151 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 09 listopad 2016 - 13:00

Z tymi tołpygami to nie jest tak, że tylko na szarpaka można ją złowić.

Osobiście przypadkowo zapiąłem 3 sztuki w ostatnich 4 latach, 1 w trollingu sumowym i 2 przy łowieniu sandaczy z ręki. I to na Odrze, gdzie populacja tych ryb jak mniemam nie jest zbyt liczna. A może jednak jest, skoro tych ryb tyle się zapięło. Szczerze mówiąc to chyba leszczy niewiele więcej trafiłem, może 5-6sztuk w ostatnie 4 lata. Z innych ryb np. jaź, kleń, krąp praktycznie wcale.

Daje to naprawdę do myślenia, co z tymi tołpygami. A może tylko ja mam takie szczęście/nieszczęście? Ten gatunek wielkoryby nie jest chyba pożądany, przecież to obce zwierzę. Kto nimi zarybia rzekę i po co? Chyba że jakieś uciekinierki.

Tak że naprawdę nie trzeba być szarpakowcem, by trafić to monstrum.

#4152 Guest_dziki1916_*

Guest_dziki1916_*
  • Guests

Napisano 09 listopad 2016 - 13:16

Panowie, czytam "Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego w roku 2017" i jest tam zapis: 19.Zakaz wędkowania nocą z jednostek pływających na jeziorach oznaczonych indeksem nr 19" czy to dotyczy również zalewu zegrzyńskiego? Może ktoś się orientuje gdzie znajdę numery indeksów?

Z tego co wiem to juz w tym roku policja miala pewne ale do wedkujscych w nocy z racji zakazu poruszania sie po zmroku po ZZ. Moze jedno ma zwiazek z drugim
Pzdr

#4153 OFFLINE   tubis

tubis

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 116 postów
  • Lokalizacjatam gdzie plynie woda
  • Imię:Adam

Napisano 09 listopad 2016 - 13:49

kolega złowił w tym roku na ZZ białą 19 kg normalnie na koguta cały był w pysku a szarpał jak na sandacza 

• SALMOO lubi to

#4154 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 09 listopad 2016 - 16:34

W zezwoleniu w wykazie wód udostępnionych przy nazwie zbiornika
  • SALMOO lubi to

#4155 OFFLINE   zuraw16

zuraw16

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 474 postów
  • LokalizacjaKopenhaga

Napisano 09 listopad 2016 - 16:53

Jest tylko zapis o zakazie połowy że środków pływających na wodach z indeksem 14.Przy ZZ nie ma żadnego numeru więc można łowić.

#4156 Guest_dziki1916_*

Guest_dziki1916_*
  • Guests

Napisano 09 listopad 2016 - 22:07

Podobno w ostatnich dniachmialo miejsce zarybienie. 800kg szczupaka od 45 do 75 i 700 kg okonia od 15 do 35. Pzdr

#4157 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4031 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 09 listopad 2016 - 22:11

Pewnie wyłowili je w kanale żerańskim ( z zimowiska) i wpuścili do zalewu... ale będzie łowienie!

#4158 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 listopad 2016 - 22:26

Podobno w ostatnich dniachmialo miejsce zarybienie. 800kg szczupaka od 45 do 75 i 700 kg okonia od 15 do 35. Pzdr

Ciekawe gdzie zdobyli koło 800 sztuk około kilogramowych szczupaków (średnio)

#4159 ONLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 09 listopad 2016 - 22:41

Ciekawe gdzie zdobyli koło 800 sztuk około kilogramowych szczupaków (średnio)

W odróżnieniu od innych okręgów mazowiecki dysponuje bazą kilku własnych ośrodków zarybieniowych. Są też inne prywatne np: Kock, Stanin.

http://ompzw.pl/zago...ie_wod,278.html

#4160 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 10 listopad 2016 - 16:24

Zarybienie było w serocku startowane z tamtejszego koła:

https://www.facebook...437605843093139

niestety etatowe ekipy już pilnują by ryby szybko wróciły w postaci mięsa :(

https://www.facebook.com/pawel.szulakowski/posts/1331173800239576

nie rozumiem tego zupełnie. Serock zarybia a Wierzbica wyrybia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych