Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

qualia blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
490 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Astrofelis

Astrofelis

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 27 czerwiec 2019 - 07:26

zastosowanie to okonie na opadning i dropa.

Ja też upatrzyłem sobie ten blank. W piątek jadę do Art-Rodu i pomacam trochę ten blank zobaczymy co z tego wyniknie. Bo wiadomości na sucho to nie to samo co możliwość dotknięcia i powyginania osobiście. 

Będę wdzięczny jeżeli podzielisz się opinią :)

#102 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 27 czerwiec 2019 - 07:37

zastosowanie to okonie na opadning i dropa.

Będę wdzięczny jeżeli podzielisz się opinią :)

10g to bedzie już raczej max bezpieczeństwa rzutowego jak również komfortu. Jeśli okoń to jak najbardziej fajny blank bo pięknie pracuje pod obciążeniem , dynamika na bardzo wysokim poziomie , bardzo ładnie rzuca też nieloty czy daje poprowadzić obrotowke , lekko nie lowie nim narazie bo troche wieje ale dolna granica myślę że będzie satysfakcjonująca.

#103 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 27 czerwiec 2019 - 07:45

Bardzo dziękuję.

#104 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 27 czerwiec 2019 - 07:48

Bardzo dziękuję.

Spoko , oba w delfinie mam ubrane swoje , teraz mam tez 601 w klasyku gotowca takze jak bardzo potrzeba to mogę udostepnic na tydzien.
  • marcinc lubi to

#105 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 27 czerwiec 2019 - 14:43

Dziękuję Łukasz za propozycję, ale znam pracę blanków typu solid carbon. Mam Aurigę do 11 g w delfinie i od jakiegoś czasu dumam nad zastąpieniem jej również pełnym blankiem, ale z klasycznym uchwytem. Nie byłem tylko pewien czy SUB601ML - o większej zbieżności i grubszy w dole niż Auriga, a więc zapewne również o większej mocy w dolniku, sprawdzi się jako blank na normalnej wielkości okonie. Ale skoro jak piszesz się sprawdzi, to spoko.

#106 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 27 czerwiec 2019 - 16:05

Dziękuję Łukasz za propozycję, ale znam pracę blanków typu solid carbon. Mam Aurigę do 11 g w delfinie i od jakiegoś czasu dumam nad zastąpieniem jej również pełnym blankiem, ale z klasycznym uchwytem. Nie byłem tylko pewien czy SUB601ML - o większej zbieżności i grubszy w dole niż Auriga, a więc zapewne również o większej mocy w dolniku, sprawdzi się jako blank na normalnej wielkości okonie. Ale skoro jak piszesz się sprawdzi, to spoko.

Aurige i sworda tez mam :P z tym że aurige do 5g (ale 11 znam ) te są zupełnie inne , są przede wszystkim bardzo szybkie , typowo sandaczowe czego właśnie się nie spodziewalem , wyraźnie widać jak te kilkanascie cm od szczytu zaczyna się terror i przyrasta moc.
  • Krzysiek Rogalski lubi to

#107 OFFLINE   bartosz311287

bartosz311287

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 postów
  • Imię:Bartosz

Napisano 28 czerwiec 2019 - 15:16

Wracam z Art-Rodu i powiem fajne szybkie blanku. Zarówno xpsj762 L jak i xsj762L. Drugi widać ciut mocniejszy, w obu czuć tą delikatną sztywność. Oba mają dość cienką jak dla mnie szczytówke, czyli branie fajnie byłoby widać i pewnie czuć. To co dało się zauważyć że naprawdę pięknie się gną. Cenowo naprawdę ok. Mam teraz trochę mały dylemat między qualia a matagi.

#108 OFFLINE   jedin

jedin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • Lokalizacjawyrzysk
  • Imię:Mariusz

Napisano 28 czerwiec 2019 - 17:16

Sie ma widze pomacane blanki a jak się rozkłada moc kija bo w dolniku ponad 1 cm chodzi o to jak np pod okoniem 20-25 cm będzie moc przyrastac i jak wtedy blank się będzie giąl , pewnie wyginales troche

#109 OFFLINE   bartosz311287

bartosz311287

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 postów

Napisano 28 czerwiec 2019 - 18:56

Trochę wyginałem, nawet całkiem mocno. Myślę że takie okonki spadać nie będą, aczkolwiek takie ryby pewnie nie wzruszą zbytnio tego blanku. Ten xpsj delikatnie słabszy, szczytówki dość cienkie i myślę że takie okonie to bardziej ugięcie będzie szczytowe. Są to blanki dość sztywne i szybkie,ale bez przesady. Mam composita do 19g ex fasta i łowię bez spadów praktycznie wszystkie ryby. Myślę że ta qualia może być dobrym kompromisem do ciut mniejszej gramatury jak używam do composita. Delfina też widziałem pierwszy raz na żywo bo mieli dość sporo gotowych wędek. Naprawdę fajnie się to prezentowało. Wracając do blanku który by sprostał moim oczekiwaniom dużo top rodbuilderów gdy pytałem o matagi ss LL byli za tym modelem. Jeszcze mam parę dni do namysłu odnośnie wyboru blanku. Będę pisał lub dzwonił w razie co. Póki co to chyba nikt jeszcze nie uzbroił tego blanku. 

Użytkownik bartosz311287 edytował ten post 28 czerwiec 2019 - 19:00

#110 OFFLINE   tyka3

tyka3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaLUBLIN

Napisano 28 czerwiec 2019 - 20:42

Bartosz311287 powiedz do jakich przynęt chcesz te blanki??? Stoję przed tym samym wyborem co Ty...ale chyba stanie na xpsj762L...czyli tym delikatniejszym... SS LL tez było w planach...ale Qualia przebija go ceną prawie dwukrotnie..dylemat mam nadal...;)

#111 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 28 czerwiec 2019 - 22:16

Ten xpsj to tak nie dokonca trzeba jako delikatniejszy postrzegac , on poprostu ma inna charakterystyke , taki bardziej uniwersalny, zupełnie inna zbieznosc , fajniej ładuje nieloty i lepiej radzi sobie z wobkiem i obrotowka , oczywiscie tez glebiej pracuje pod rybą, cienki szczyt to taki dodatek :P bonusik dzięki któremu fajnie obskakuje jiga , xsj juz ma zdecydowanie mocniejszy dolnik i dolna część górnego składu jak również nie z przypadku cieniutki szczyt , to taka cukierkowa sandaczowka ale z ostrym nadzieniem bo jest czym przyciąć zeda mimo niepozornej mocy w tabeli , wysłałem dwa gotowe do Uk i od pierwszego dnia chlopaki lowili sandacze na kanale także są powcinane :) dobra opcja pod dropsa też bo ten szczyt mimo smiesznej średnicy jest narowisty i dynamiczny

#112 OFFLINE   bartosz311287

bartosz311287

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 postów

Napisano 29 czerwiec 2019 - 05:40

Bartosz311287 powiedz do jakich przynęt chcesz te blanki??? Stoję przed tym samym wyborem co Ty...ale chyba stanie na xpsj762L...czyli tym delikatniejszym... SS LL tez było w planach...ale Qualia przebija go ceną prawie dwukrotnie..dylemat mam nadal...;)

Dokładnie mam taki sam dylemat. Nie powiem ,cena jest naprawdę atrakcyjna. Jeszcze trochę czasu mam do namysłu. Ja chcę ten blank stosować głównie pod okonia i pstrąga. Myślę że również poradzi sobie pod klenia i jazia. Bo skoro mocniejszy cdxn792ml sobie radzi i nie ma spadów to i qualia da radę. Muszę to przemyśleć jeszcze na spokojnie. A przynęty to kajtko podobne wąskie gumy od 3-7g ,wobki od 2,5-4cm,twiche od 4-6cm I obrotowki 0-2. Ten mocny w miarę dolnik to fajna sprawa bo gdyby uwiesil się metrowy pstrąg dałby radę kijek 😂😉

Użytkownik bartosz311287 edytował ten post 29 czerwiec 2019 - 05:52

#113 OFFLINE   tyka3

tyka3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaLUBLIN

Napisano 29 czerwiec 2019 - 08:40

Czyli szukamy tego samego. Ja juz chyba decyzje podjąłem. Pozdrawiam
  • MichaEL lubi to

#114 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 czerwiec 2019 - 22:32

Klamka zapadła. Będę miał kijek na Qualii i ja.Oczywiście Delfin + Delta. Wybór padł na blank XJB 661M. Blank waży niecałe 40 gr wiec  na Delfinie gotowy kij powinien ważyć  <80 gr. Wydaje mi się, że powinna wyjść z tego przyjemna wędka do łowienia na gumy w średniej gramaturze, w moim przypadku z nastawieniem na sandacza. Oczywiście podzielę się wrażeniami jak już trochę połowię.

• Jozi, yglo i malinabar lubią to

#115 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 29 czerwiec 2019 - 22:43

Klamka zapadła. Będę miał kijek na Qualii i ja.Oczywiście Delfin + Delta. Wybór padł na blank XJB 661M. Blank waży niecałe 40 gr wiec  na Delfinie gotowy kij powinien ważyć  <80 gr. Wydaje mi się, że powinna wyjść z tego przyjemna wędka do łowienia na gumy w średniej gramaturze, w moim przypadku z nastawieniem na sandacza. Oczywiście podzielę się wrażeniami jak już trochę połowię.

74, 76 i 81 g mi wychodziły ten ostatni z dolnikiem z pianki i dwoma pierscionkami (startowe i chokera dawalem stalowe) ;) wybrałeś ten z najczulszym szczytem i najchętniej gadajacym ppd rybą dolnikiem.

#116 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2019 - 08:05

Tak. Gdybym miał wybrać jeden kij z całej serii pod sandacza to pewnie byłby to XJB 681M ew do pary  z XJB661ML który wydaje mi się pomimo opisu wydaje mi się mocniejszy od XJB661M  Ale takich ostrych kijków już trochę mam i właśnie coś z nieco bardziej spolegliwym końcem szczytówki najlepiej mi uzupełni inne wędki, stąd wybór padł na 661M

• Jozi lubi to

#117 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 30 czerwiec 2019 - 08:18

Tak. Gdybym miał wybrać jeden kij z całej serii pod sandacza to pewnie byłby to XJB 681M ew do pary z XJB661ML który wydaje mi się pomimo opisu wydaje mi się mocniejszy od XJB661M Ale takich ostrych kijków już trochę mam i właśnie coś z nieco bardziej spolegliwym końcem szczytówki najlepiej mi uzupełni inne wędki, stąd wybór padł na 661M

661ml.jest zdecydowanie mocniejszy , pewnie w 661m filigranowosc szczytu wynika też z nizszego modułu , 681 jest kotem jesli chodzi o uniwersalnosc tu widzę masz identyczne odczucia , ja komplety robilem na 12 i 20 lb bo 681 i 701 dół maja zbliżony ale góra juz wyraźnie rozbieżna.

A wracając do 681 to wydaje mi się też że z tych wysokomodulowych najgłębiej się ładuje pod optymalną przynęta , mimo sztywności fajnie się składał pod rapala bx minnow 10cm (12g) tak mi zostało przyzwyczajenie że sandaczowe kije zawsze jeszcze tym woblerem sprawdzam , nie żeby był do tego stworzony ale jak wspomniałem mam wrazenie że najfajniej rzuca z tych 58mek.

Użytkownik Profil_Nieaktywny edytował ten post 30 czerwiec 2019 - 08:28

#118 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 01 lipiec 2019 - 07:30

Tak. Gdybym miał wybrać jeden kij z całej serii pod sandacza to pewnie byłby to XJB 681M ew do pary  z XJB661ML który wydaje mi się pomimo opisu wydaje mi się mocniejszy od XJB661M  Ale takich ostrych kijków już trochę mam i właśnie coś z nieco bardziej spolegliwym końcem szczytówki najlepiej mi uzupełni inne wędki, stąd wybór padł na 661M

Dla mnie też się coś buduje z Qualii :) .Nie mogę być gorszy od Ciebie :) .

Użytkownik Jozi edytował ten post 01 lipiec 2019 - 07:35

#119 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 lipiec 2019 - 08:22

Ode mnie możesz być tylko lepszy Józiu :)  a co robisz dla siebie z ciekawości zapytam?

#120 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 01 lipiec 2019 - 10:15

Ode mnie możesz być tylko lepszy Józiu :)  a co robisz dla siebie z ciekawości zapytam?

A takie coś- XJB 702ML  3-14g 6-12lb w miejsce sprzedanego CD BR 10lb.Chodzi mi o bardziej ludzką pracę szczytówki  a nie szprycha od roweru i bardziej  z mocą do góry.

• januszz lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, qualia, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych