GOT - sezon finałowy - SPOJLERY!
#61 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 18:23
#62 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 18:38
Dzisiaj w drodze słuchałem audiobooka "Ogień i krew" i zachowanie Danusi wcale nie jest odrealnione, zestrzelenie smoka w poprzednim odcinku również jest do zaakceptowania. Jeden z największych smoków, Meraxes padł od jednej strzały ze skorpiona...
Padl, w ksiazce jest opisane ze to byl strzal jeden na milion Rowniez w ksiazce jest napisane, ze zestrzelenie smoka w locie jest praktycznie niemozliwe.
Generalnie nie w tym problem, w E4 gosc trafia ze skorpiona 3 razy w smoka z kilometrowej odleglosci. W E5, 50 skorpionow nawet nie jest blisko zeby cokolwiek trafic
- coma i Simon123 lubią to
#63 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 20:58
Pisałem już o tym raz w przypadku ubicia Rhaegela. Uważny obserwator dostrzeże pewne niuanse. Rhaegal po walce z Viserionem dosiadanym przez NK odniósł poważne rany. W E4 jest taka scenka jak z nie małym trudem wzbija się w powietrze (z wyraźnymi kłopotami) by odleciec w kierunku DragonStone. Należy też zauważyć że były 2 rodzaje skorpionów: te budowane przez Lanisterów(dwa ramionka-krótszy zasięg) i te zamontowane/zbudowane przez Eurona na jego flocie(poczwórne ramiona niemal jak snajperka z CoD). Pomijam błędy scenariusza - flota Danki i smoki poruszają się w tym samym tempie by dotrzeć jednocześnie DS. W E4 Danka jest zaskoczona, a zielony smok wyraźnie wolniejszy od swojego brata. W E5 inicjatywa należy do Danki, gdzie wykorzystała w pełni swą przewagę - zaskoczenia i mobilność. Inaczej się strzela gdy pędzi na ciebie bydle zionące ogniem, a inaczej gdy ty widzisz bydle a one Ciebie już nie. Do tego doszła panika obrońców, fatalne rozmieszczenie skorpionów(od strony morza nie było ich tak wiele(3-4)) i przewaga mobilności Danki. Nie ma tu nic dziwnego i zaskakującego. Prawidłowo przeprowadzony atak.
Użytkownik vako edytował ten post 17 maj 2019 - 21:11
- jbk, maykel, Krzysiek P i 1 inna osoba lubią to
#64 OFFLINE
Napisano 18 maj 2019 - 09:16
Pisałem już o tym raz w przypadku ubicia Rhaegela. Uważny obserwator dostrzeże pewne niuanse. Rhaegal po walce z Viserionem dosiadanym przez NK odniósł poważne rany. W E4 jest taka scenka jak z nie małym trudem wzbija się w powietrze (z wyraźnymi kłopotami) by odleciec w kierunku DragonStone. Należy też zauważyć że były 2 rodzaje skorpionów: te budowane przez Lanisterów(dwa ramionka-krótszy zasięg) i te zamontowane/zbudowane przez Eurona na jego flocie(poczwórne ramiona niemal jak snajperka z CoD). Pomijam błędy scenariusza - flota Danki i smoki poruszają się w tym samym tempie by dotrzeć jednocześnie DS. W E4 Danka jest zaskoczona, a zielony smok wyraźnie wolniejszy od swojego brata. W E5 inicjatywa należy do Danki, gdzie wykorzystała w pełni swą przewagę - zaskoczenia i mobilność. Inaczej się strzela gdy pędzi na ciebie bydle zionące ogniem, a inaczej gdy ty widzisz bydle a one Ciebie już nie. Do tego doszła panika obrońców, fatalne rozmieszczenie skorpionów(od strony morza nie było ich tak wiele(3-4)) i przewaga mobilności Danki. Nie ma tu nic dziwnego i zaskakującego. Prawidłowo przeprowadzony atak.
Największym absurdem tej sceny było to, że oddali strzały do smoka zanim wyłonili się zza skał...i trafili . Jeb..ny podkręcił strzał z balisty (jest ona bronią wyrzutową), ja wiem że to fantasy ale świat Martina zawsze był logiczny. Już nie wspominam nawet o tym, że smok lecący jest prawie nie do zabicia o czym wspominali przedmówcy.
Inaczej się strzela gdy pędzi na ciebie bydle zionące ogniem, a inaczej gdy ty widzisz bydle a one Ciebie już nie.
Jak Rhaegal padł Danka szarżowała na Drogonie prosto na statki i została zmuszona do odwrotu jedną salwą z kilku balist. Szukanie logiki tam gdzie jej nie ma jest syzyfową pracą
Pozdro
Użytkownik goliatwielki edytował ten post 18 maj 2019 - 09:20
- Del Toro lubi to
#65 OFFLINE
Napisano 18 maj 2019 - 09:26
- malinabar, Krzysiek P i konopaa lubią to
#66 OFFLINE
#67 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 07:05
Finał dobry, jak cały 8 sezon. Ciężko mi napisać coś pochlebnego.
- drag lubi to
#68 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 07:47
W sumie to dobrze ze to koniec
#69 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 09:10
Śpiący smok i butelka wody mineralnej - tego się nie spodziewałem .
#70 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 09:56
Spoiler
Użytkownik coma edytował ten post 20 maj 2019 - 09:57
- Del Toro, korol i Krzysiek P lubią to
#71 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 10:13
Eee..nie rozumiem-jeśli uważasz że dobry to dlaczego ciężko napisac coś pochlebnego?
Moja subiektywna opinia-słabo,żeby nie powiedzieć katastrofa.
Zaskoczeń brak-śmierci Danki wszyscy się domyślali,raczej większość domyślała się że zabije ją Jon.
Bran Królem-to już absolutna jazda na całego.Kompletnie oderwany od spraw realnego świata.Mądry owszem,ale czy madrością która pozwoli sensownie rządzić światem,pieniądzem,ludżmi,emocjami?Wiem że są doradcy,Rady itp. i itd. ale...To trochę tak jakbys nagle Pablo Picasso posadził w fotelu premiera
Co z zabezpieczeniem dziedziczenia-przecież Bran nie będzie miał potomków.(chociaż nie wiem-może DD założyli że będzie żył wiecznie i kwestia sukcesji nie jest istotna )To kompletnie bezsensowny wybór,który zamiast zabezpieczyć wladzę i zapewnić jej ciąglość otwiera piękną drogę do kolejnych walk o tron.GoT II?
Sansa Królową?-mam nadzieję że nikogo nie urażę-w końcu to postac fikcyjna.W ogólnym przekroju najgłupsza laska w całej historii.
Jon sobie poszedł.Gdzie?Na Mur?Przeciez nie ma Muru...
Straszliwie na koniec brakuje Varysa.Uśmiercenie go w poprzednim odcinku to był jeden z wielu błędów.
Itp.,itd....
Scena która była naprawdę fajna i znacząca to moment spalenia Tronu przez Drogona.Drogon wiedział tak naprawdę kto(właściwie co)zabiło Daenerys.Własnie dlatego moim zdaniem nie spalił Jona a Tron.Raczej chyba nie miało to znaczenia czy Targaryen czy nie-gdyby uznał Jona za winnego spaliłby go i tyle.
Winny był Tron.
Scena odlotu i zabrania Danki-też fajna.Jak dla mnie-niesie ją do Drogo i ich syna...
Dużo ludzi pisze o tym że oceniamy koniec tak żle ze względu na wygórowane oczekiwania.Może i prawda ale skądś się one pojawiły,prawda?Poza tym,oczekiwania(uzasadnione)oczekiwaniami a katastrofy logiczne i wszelkie inne w scenariuszu,spłycenie czy wręcz olanie niektórych wątków to osobny temat.
Moja główna konkluzja-szkoda.jeszcze przed startem 8 serii myślałem że będzie naprawdę COŚ .
Użytkownik drag edytował ten post 20 maj 2019 - 10:16
#72 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 10:29
Eee..nie rozumiem-jeśli uważasz że dobry to dlaczego ciężko napisac coś pochlebnego?
To byl sarkazm ze strony @korol
- drag i korol lubią to
#73 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 10:29
Drag, nie odczytałeś ironii Korola.
- drag i korol lubią to
#74 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 10:53
To byl sarkazm ze strony @korol
Drag, nie odczytałeś ironii Korola.
Rację macie.Chyba słowa "finał dobry" podziałały na mnie jak płachta na byka
#75 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 11:30
Spoiler
Syn Brienne .
PS. Jeśli czegoś brakowało mi w zakończeniu to właśnie sceny rzygającej w swój złoty hełm Brienne.
Użytkownik vako edytował ten post 20 maj 2019 - 11:36
#76 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 13:16
Wszystkim fanom książki polecam fragment-przesłanie DDeków.(1.30-2.30):
Użytkownik vako edytował ten post 20 maj 2019 - 13:17
#77 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 17:49
Bran okazał się niezłym sku.. wszystko wiedział i dopuścił do rzezi. Co innego Danka, ona była chora, potrzebowała pomocy psychologa i leków na szajbe.
- woblery z Bielska, coma, Sicu i 2 innych osób lubią to
#78 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 18:56
Jakbym oglądał zakończenie zupełnie innego serialu.
Płytko strasznie. Śmiało mogli pociągnąć 10 odcinków, a nawet kolejny sezon. Nie rozumiem oglądalność była czyli i kasa się zgadzała. Zakończyć wątki na poziomie jaki narzucili wcześniej, a rąk słyszą przeciętna telenowela. Może gdyby sami nie pompowali tak balonika nie było by teraz takiego huku i piasku niezadowolonych. Widać że nie byli w stanie udźwignąć bez książek tematu.
Gdyby była kontynuacja za trzy sezony okazało by się że Bran to swir, Jon wraca z wygnania by po raz kolejny ocalić świat, a Danke smok zatargal do Volantis gdzie ja wskrzesili i razem z Dario, smokiem i słoniami wracają powtórnie wyzwolić świat od tyranii :-D
Użytkownik gajosik edytował ten post 20 maj 2019 - 19:00
#79 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 20:23
.... a więc wszystko zaczyna się od POCZĄTKU ...... !!!!!!
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2019 - 20:23
#80 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 20:36
(...)
Co z zabezpieczeniem dziedziczenia-przecież Bran nie będzie miał potomków.(chociaż nie wiem-może DD założyli że będzie żył wiecznie i kwestia sukcesji nie jest istotna )To kompletnie bezsensowny wybór,który zamiast zabezpieczyć wladzę i zapewnić jej ciąglość otwiera piękną drogę do kolejnych walk o tron.GoT II?
(...)
Czyżbyś zapomniał, że podobny pomysł już kiedyś w historii zaistniał? Żeby daleko nie szukać - zaistniał w naszym pięknym kraju, gdzie w pewnym momencie zrezygnowano z monarchii dziedzicznej na rzecz królów elekcyjnych Gdyby nie Potop Szwedzki, który zrujnował nasz kraj w stopniu porównywalnym ze zniszczeniami (ludzkimi i materialnymi) do WW II, osłabiając mocarstwo i w efekcie prowadząc do rozbiorów, to kto wie - może do dziś w powszechnym głosowaniu wybieralibyśmy króla, zamiast prezydenta?
- coma i Krzysiek P lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych