Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W przyszłym tygodniu będę miał możliwość wędkowania w rzece Wilia na Litwie (na odcinku w okolicach m. Tartokas czy Rukłe). Oczywiście w grę wchodzą łososie metodą spinningową. Czy ktoś z Was łowił w tej rzece te ryby? Jaki charakter ma ta rzeka? Jaki sprzęt będzie odpowiedni do połowu tamtejszych łososi? Słyszałem, że stosuje się stosunkowo lekki sprzęt z uwagi na niewielkie przynęty i konieczność oddawania dość dalekich rzutów. Jak wygląda temat brodzenia?

Będę wdzięczny za informacje, które pozwolą mi uniknąć błędów i zaoszczędzą czasu, którego będę miał niewiele. Planowane są bowiem jedynie 2 dni wędkowania. Z góry dzięki.  

Edytowane przez Hurrican
Opublikowano
Widziałem gdzieś artykuł o tych lososiach. Ktoś pokazał nawet miejscowego woblera killera. To był chyba jakiś Japończyk i fakt dość mały. Przynęta w ogóle nie wyglądała na lososiowa w polskim brzmieniu.
  • Like 1
Opublikowano
Tak to było w WMH, było tam wszystko opisane. Napisz może do Pawła Mireckiego, myślę że pomoże. Poszukam tego artykułu, jak znajdę to Ci podeślę.
  • Like 3
Opublikowano
Relacja z wyprawy na łososie Pana Mireckiego jest napisana naprawdę bardzo dobrze. Natomiast tak gwoli prawdy chciałbym sprostować, że restytucja łososi w Polsce nie była oparta, tak jak napisano na najbliższej genetycznie populacji litewskiej, ale na populacji łotewskiej z rzeki Dźwiny.
  • Like 1
Opublikowano

Dostałem info, że wejście w rzeki łososi opóźniło się w tym roku. Nie sprzyja temu i temperatura i niskie stany wody. Teraz leje i zapadła decyzja, że ruszymy nie w tym tygodniu tylko w przyszłym. Powinno być lepiej. Dzięki za podane informacje i linki, które są cenne i pozwolą zminimalizować błędy. Oczywiście dam znać jak było. 

• Like 2
Opublikowano

Kolega mi mowil ze jego znakomi byli i po 2 czy 3 dniach wrocili. Przewodnik z rozbrajajacą szczeroscia wyjasnil ze łosi nie ma bo ruskie sieci na morzu w ujsciu ustawili..?

Hurrican co u Ciebie?

Opublikowano

Czekam:) mieliśmy info od miejscowego, że ryb nie ma, że trzeba czekać więc czekamy. Póki co jest plan aby w najbliższą środę ruszyć.