To ja może kota ogonem odwrócę i spytam Kolegi @drag, co rozumie pod pojęciem „mocy kija”? Bo jeśli jasne jest to, majac przy 12lb wędce 12lb linke nie da się połamać wędki, to nie rozumiem, czemu miałby być problem z podniesieniem 5kg.../
Odpowiem co rozumiem, na przykładzie kija 6-12lb.Nie samo 12lb,bo kije nie mają podanej tylko mocy maksymalnej ale zakres.W tym przypadku,założenie linki o mocy większej niż 12lb,przy hamulcu skręconym na beton sprawi że pierwszy strzeli kij,nie linka.Użycie linki słabszej niż 6lb sprawi że przy obciążeniu pierwsza strzeli linka,zanim do pracy wejdzie amortyzacja kija.Podana moc oznacza więc zakres zalecanych linek których można bezpiecznie używać i nie ma nic wspólnego z możliwością podnoszenia na kiju ciężaru równego mocy kija.Moim zdaniem głównie dlatego że wędki nie są wykonywane po to aby podnosić ciężary.Nie wspominam już o kwestiach właściwego (lub niewłaściwego) uzbrojenia i kołowrotka który posiada hamulec.
...Ludzie...jeżeli kupuję kij, który ma 12lb mocy to pierwsze co robię to właśnie podnoszę na nim peta z 5 kg wody, daje te 0.44kg marginesu. Jeśli kij strzeli to go oddaję i nie chcę więcej widzieć na oczy. Kij 12lb ma wytrzymać tyle ile jest napisane w opisie producenta...
Do Kuby @guciolucky
Nie myślałem nigdy że mogę być tak dociekliwy w drążeniu tematu jak Romek @erka ale cóż,zapytam raz jeszcze.
Rozumiem(tak wynika z tego co napisałeś)że wszystkie swoje nowe kije testujesz w ten sposób,używając linki równej maksymalnej opisanej mocy kija.
Czy jeszcze ktoś uważa że ma to jakikolwiek sens i powinno być składową oceny jakości wędki?