Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki elektryczne Minn Kota Endura

motorowodne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
164 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   anpart

anpart

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 2077 postów

Napisano 06 maj 2012 - 16:42

Oddaj do sklepu, sprzedawca ma określony przepisami czas na naprawę i jeśli nie wywiąże się w terminie, to możesz żądać zwrotu kasy.

#42 OFFLINE   Michalcc

Michalcc

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 maj 2012 - 19:35

Niestety żadne przepisy prawa handlowego nie określają czasu na naprawę gwarancyjną.... Za proste by to było... :(
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej określa czas na ustosunkowanie się do reklamacji w przypadku niezgodności towaru z umową na okres 14 dni. Ustosunkowanie się to nie rozpatrzenie!
Dosyć dobrze znam prawo handlowe ze względu na charakter mojej pracy... Dlatego napisałem, że jak będę chciał to załatwię naprawę ze sprzedawcą i to szybciutko... Tylko że to będzie koniec zaprzyjaźnionego sklepu do którego mam sentyment... A takiej sytuacji chciałbym uniknąć..

Załatwię tą kartę gwarancyjną i odwiozę silnik do gwaranta sam... Myślę, że tak będzie najszybciej... Może i stracę dzień, ale najdalej we wtorek silnik będzie już w serwisie....

#43 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 maj 2012 - 14:19

@Michalcc, w zasadzie sam juz sobie odpowiedziales.
Ja bym sie nie doszukiwal wad konstrukcyjnych w Minn Kocie, tylko wszystko co sie nalezy wyegzekwowal od tego sklepu, gdzie to cos nabyles.
Brak karty gwarancyjnej, brak instrukcji w j.polskim...to jaka jest gwarancja, ze to nie jest w ogole poskladane z jakichs przypadkowych czesci?
Skoro sklep jest zaprzyjazniony to sprzedawca moglby rozwazyc wymiane niesprawnego silnika na inny.
Konsument tez ma swoje prawa, np pamietam (poprawcie mnie jakbym sie mylil) przy kupieniu w sklepie przysluguje 7 dniowy czas na oddanie towaru bez podania przyczyny...w internecie to jest nawet 14 dni...

Jestem posiadaczem starego modelu M.Koty, przy zakupie nawet dokupilem sobie na wszelki wypadek (bo z plastiku) zapasowa srube.
Okazalo sie to wyrzuceniem pieniedzy bo ta sruba jest mniej awaryjna niz aluminiowa - z nielamliwego plastiku.

Wydaje mi sie, ze jest malo prawdopodobne aby byla zle wywazona sama sruba, a to z powodu technologi jej produkcji - odlew (musialy by byc widoczne niedolewki bo jak inaczej, forma krzywa??)

Gumo
p.s.W przypadku elektr. silnika nie ma problemu takiego jak w silniku spalinowym, gdzie musi byc chlodzenie wodne (aczkolwiek 1szy Maluch byl chlodzony powietrzem :lol: ) wobec czego dopuszczalne jest jego wlaczenie w sklepie.
Tylko uwazalbym z wł. go na maxa - powietrze to mniej gesty osrodek niz woda i roznie moze byc w zaleznosci od rodzaju sruby.

#44 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3647 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 07 maj 2012 - 15:10

@Michalcc, w zasadzie sam juz sobie odpowiedziales.
Okazalo sie to wyrzuceniem pieniedzy bo ta sruba jest mniej awaryjna niz aluminiowa - z nielamliwego plastiku.

Zapewniam Cię, że nie jest z niełamliwego. Sprawdziłem na własnej skórze- uderzyłem o drewnianą poręcz w domku i ułamałem jeden płat (w połowie jego długości). Uderzenie było lekkie, nie waliłem śrubą o poręcz <_<

#45 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 maj 2012 - 19:02

Ja probowalem tylko kosic trzciny i przewracac kamienie na dnie. Nie udalo mi sie złamac, zapasowa sruba lezy i ....pewnie jeszzce polezy bo przestalem lowic na Mazurach.

Gumo

#46 OFFLINE   darsio

darsio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 231 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Darek

Napisano 07 maj 2012 - 19:15

ad Gumo
Przy zakupie w sklepie nie przysługuje termin 7 dni na zwrot towaru.
Przy zakupach na odległość, można zwrócić towar nie używany

Darek

#47 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 maj 2012 - 19:48

Tak...juz widac dawno nie kupowalem nic w sklepie... :D

http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/zwrot-i-wymiana/84067,Zw rot-towaru.html

Ale...

http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/zwrot-i-wymiana/225374,C o-zrobic-gdy-wymiana-wadliwego-towaru-nie-jest-mozliwa.html

Gumo

#48 OFFLINE   Michalcc

Michalcc

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 maj 2012 - 21:28

Rozstrzygnięcie...... będzie pomocne dla innych:

Poniedziałek - jadę do sklepu z problemem.... Okazuje się, że gwarancja Normarka leży gdzieś w szufladzie.... Szybkie wypisanie i już mam...

Wtorek - wiozę silnik do Michałów-Reginów, gdzie wykonują naprawy gwarancyjne Minn Kota.
Na miejscu dwóch bardzo sympatycznych Panów... Po opisaniu problemu (wibracje + duży luz osiowy na śrubie) panowie informują mnie, żeby niczym się nie denerwować, już wiedzą co jest i zrobią jak najszybciej... Nie chcą powiedzieć co mają na myśli, ale podobno wiedzą....

Środa rano - telefon z serwisu z informacją, że silnik jest do odbioru... Wymieniono wirnik, ponieważ poprzedni był niewyważony i wymieniono jakiś tam dystans...

Piątek - dopiero mam czas odebrać.... test w domu - śruba ma minimalny, żeby nie powiedzieć mikro luz osiowy, silnika nadal troszeczkę trzęsie, ale to już jest nic w porównaniu do tego co było....

Co z tego wynika - Wasze Minn Koty trzęsą się???? Nie kombinujcie wiec z wymianą śrub, itd..... Po prostu odeślijcie silnik do serwisu na gwarancji.... Rozpatrują to bez żadnego problemu...

#49 OFFLINE   -PYTOON-

-PYTOON-

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 963 postów
  • Lokalizacja...

Napisano 13 maj 2012 - 07:50

U mnie wystarczyła wymiana śruby. Teraz mam 2 zapasowe, bo kupiłem Widless Wedge 2 i dostałem nową ze sklepu. WW2 wyważył mi sklep MC-Tuning gdzie kupiłem ją. 0 drgań od silnika wynikających z niewyważenia. Jedynie co się czasem czuje, to kiedy płynie się pod falę i silnik wyskakuje z wody, ale to wynika z pracy pod różnymi kątami. Polecam Panowie pryskać czasem teflonem w sprayu elementy silnika i kolumnę (będzie się mniej obdzierała).

#50 OFFLINE   adi203

adi203

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaBIałystok

Napisano 14 maj 2012 - 23:56

podłącze się z problemopytaniem. Mam MinnK kota 55 i zastanawiam się czy to normalne że on się tak grzeje? na 5 biegu można jajka albo kiełbasę smażyć. ostatnio przepaliło mi sznurek od aku. Zimą to by było nawet fajne :lol: ale latem łapy można poparzyć , zastanawia mnie też jego moc bo spodziewałem się więcej, silnik nie daje rady pontonu 280cm pod prąd Narwi pociągnąć, przy takich próbach to dopiero się grzał... może ktoś mądry coś podpowie bo mam słabe doświadczenie z tego typu zabawkami i ogólnie z techniką u mnie trochę na bakier.

#51 OFFLINE   Michalcc

Michalcc

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 maj 2012 - 22:15

Napisz przede wszystkim gdzie się grzeje....! Kable przy aku, rumpel?, kolumna?

Jak się domyślam to albo przy aku, albo u podstawy rumpla???

Dodając to tego niską moc (55-tka powinna miotać takim pontonem, moja 34-ka daje rade z pontonem Bark 290) można stwierdzić prawie na 100% dużą rezystancje elektryczną (niekontakt). Jeśli przy aku to sprawa prosta - wyczyść klemy... Jeśli przy rumplu to do naprawy... Jeśli po gwarancji to rozbierz sam...

#52 OFFLINE   adi203

adi203

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaBIałystok

Napisano 15 maj 2012 - 22:54

o widzisz coś w tym musi być. najbardziej grzeje się na kablach końcówki kabel a nawet śruby wychodzące z akumulatora, sam silnik też bardzo ciepły się robi, silnik jest mało używany i raczej to nie kwestia przybrudzenia a może to być spowodowane przygniecionym kablem? bo kiedyś dostał się pod deskę?

#53 OFFLINE   adi203

adi203

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaBIałystok

Napisano 16 maj 2012 - 11:03

zadzwoniłem do serwisu, powiedzieli mi że prawdopodobnie to wina akumulatora a konkretnie śrub wychodzących, mam aku toyama 120 i śruby są w ocynku fachowiec powiedział żeby wymienić na stalowe i powinno być dużo lepiej, zobaczy i dam znać.

#54 OFFLINE   marviz

marviz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • LokalizacjaAugsutów

Napisano 16 maj 2012 - 11:09

Miałem Toyame NPG 120 i śruby były stalowe. Moim zdaniem to wina tych końcówek kabli albo samego kabla.

#55 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 16 maj 2012 - 12:27

Odkręcić kable, oczyścić klemy i końcówki kabla/zaciski (usunąć śniedź, obydwie powierzchnie mają błyszczeć). Złożyć do kupy, całość posmarować wazeliną techniczną. Wymiana śrubek na mosiężne też się przydaje, chociaż ma mniejsze znaczenie niż dokładny styk klemy z zaciskiem.
Jeśli dalej się grzeje to trzeba przerobić zaciski bo kabel mógł złapać wilgoć i zaśniedzieć - przed powtórnym zarobieniem kabla warto wcisnąć trochę wazeliny pod izolacje (ile się da).
Przy elektryku dobre (i grube) kabla to jedna z ważniejszych rzeczy.

#56 OFFLINE   adi203

adi203

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaBIałystok

Napisano 18 maj 2012 - 21:26

ok działam, powiem czy pomogło. ostatnie małe pytanie laika. wazelina techniczna przewodzi prąd? nie bedzie izolowała jak przesadzę?

#57 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 maj 2012 - 21:44

Wazelina nie przewodzi pradu, zgaduje, ze chodzi tutaj o odizolowanie sie od warunkow zewnetrznych.

Tak BTW - ostatnio odkrylem, ze poprzedni wlasciciel pojazdu posmarowal łączówki od reflektorów w samochodzie jakims towotem :huh: (k.....a, na grubo), skutek - duze problemy z w/w.

Wniosek - trzeba dokladnie przeanalizowac jak sie ma w praktyce wewnętrzność do zewnętrzności w elektryce, zeby byla pzrewodnosc wzglednie rezystancja...

Gumo

#58 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 19 maj 2012 - 06:40

Nowe Minn Koty to już nie to co kiedyś. Ja mam Endurę 30 6 letnią, znajomemu wynalazłem w zeszłym roku na JB Endurę 36 sprzed kilku lat z premedytacją kupiłem właśnie używkę bo wiem, że one są w dobrym stanie więcej warte niż Minn Koty robione obecnie. Można je katować bezustannie i nadal działają.
Silniki które ta firma robiła jeszcze kilka lat temu to były niezawodne maszyny, teraz jest badziew. Nawet kable dają gorsze ot kryzys i cięcie kosztów.
Fajne silniki jeśli chodzi o właściwości użytkowe to teraz z nowych Osapiany-chińskie ale dają radę. Jedyne co w nich jest badziewne to śruby zaciskające kolumnę i uchwyt na pawęż.
Akumulatorów mam kilka z różnych firm np BBS, SunnyWay i młaśnie Toyama. Z nich wszystkich problem grzania kabli występuje w Toyamie. Używam jej jako rezerwy więc mi to specjalnie nie przeszkadza. Może ten typ tak ma?

panowie informują mnie, żeby niczym się nie denerwować, już wiedzą co jest i zrobią jak najszybciej... Nie chcą powiedzieć co mają na myśli, ale podobno wiedzą....

Pewnie, że wiedzą. Tą naprawę mają w małym paluszku bo wykonują ją seryjnie. A co mają powiedzieć, że silniki na masowo zjeżdżają z taśmy wadliwe? Pewnie w przyszłym roku już tej usterki nie będzie bo firma przeliczy sobie, że bardziej opłaca się ją wyeliminować niż naprawiać silniki na gwarancji.

#59 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 maj 2012 - 06:50

Bylo kilka juz wpisow odnosnie tych nowych Minn Kot, sam mam stara, nowej nie kupie, wiec nie pozostaje mi nic innego jak przyjac do wiadomosci co mowicie.....

Natomiast nie bardzo rozumiem z tymi akumulatorami i grzaniem sie?

Grzanie moze wystapic tutaj z powodu zlego styku lub niewystarczajacej powierzchni/ przekroju do przeplywu pradu w danej temp.
Co ma do tego rodzaj akumulatora?

Gumo

#60 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 21 maj 2012 - 21:26

Eeee... To że jest do dupy? Ja Już Toyamy nie kupię.
Pewnie zaraz pojawi się ileś tam osób broniących marki( bo mają :lol: :lol: ). Albo ktoś napisze, że kupiłem akurat wadliwy.
Mam i już nie kupię. Grzeje się i słabo trzyma.
To tylko taka opinia kogoś kto trochę akumulatorów przerobił.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: motorowodne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych