A ja mam GP-80D by Tokarex.
Trzeci sezon daje radę, nawet wyświetlacz LCD dziala ;-)
Moja GP-80 trzeci sezon, wyświetlacz nie działa bo nie ma , a napompowała wiele gumiaków.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 06 kwiecień 2015 - 18:32
A ja mam GP-80D by Tokarex.
Trzeci sezon daje radę, nawet wyświetlacz LCD dziala ;-)
Moja GP-80 trzeci sezon, wyświetlacz nie działa bo nie ma , a napompowała wiele gumiaków.
Napisano 06 kwiecień 2015 - 18:37
Gooral ja mam BRAVO SUPERTURBO BST 12HP nie odsysam powietrza pompuje na zamkniętym zaworze.
Napisano 06 kwiecień 2015 - 19:07
badziew kompletny, jedyna jaka jeszcze pracuje, to taka najstarsza niskociśnieniowa Bravo 12
ps. BST HP psuła się cztery razy po kilku-kilkunastu użyciach
Użytkownik bazyloss edytował ten post 06 kwiecień 2015 - 19:08
Napisano 06 kwiecień 2015 - 23:46
Kupiona.
Zobaczymy co to warte.
Napisano 06 kwiecień 2015 - 23:56
Kupiona.
Zobaczymy co to warte.
daj znać za jakiś czas...też o niej myślałem jako alternatywie dla brawo
Napisano 07 kwiecień 2015 - 10:21
Jak widac z wypowiedzi, trudno cos jednoznacznego z tego wyluskac...jak komus dziala z powodzeniem, to inny narzeka...
Najlepsza chyba rada to zabierac pompke nozna/ reczna, bo i tak zapewne wypadnie nia dopompowac, zwlaszzca kil.
Posiadam jeszzce ta GP8OD, o ktorej wspominalem wczesniej i nawet mi "dziala". Podlaczyli uklad z pominieciem jakichs podzespolow, w zwiazku z czym wlacza sie i wylacza poprzez wyjmowanie bezpiecznika...
Na pdst. swoich doswiadczen i wypowiedzi w tym watku, bede juz raczej ostroznie podchodzil do tematu pompek i raczej wybiore jakas opcje prosta, typu jak podana oczko wyzej.
Myslalem juz rowniez o mocnej pompce tlokowej, recznej..
Mocna pompka reczna tłokowa.jpg 103,54 KB 26 Ilość pobrań
Gumo
Napisano 08 kwiecień 2015 - 15:51
daj znać za jakiś czas...też o niej myślałem jako alternatywie dla brawo
Napisano 08 kwiecień 2015 - 19:17
Słyszałem dobre opinie o tej pompce (BRAVO 6m z manometrem) i zakupiłem ją na ten sezon.
Myślałem kiedyś o elektrycznej, ale poczytałem o częstych awariach i odpuściłem.
Napisano 08 kwiecień 2015 - 19:33
Dzisiaj kurier dostarczył przesyłkę. W przyszły weekend robię pierwsze testy dmuchania dętki
Czekamy na opinie. Ktoś musiał zostać królikiem doświadczalnym.
Napisano 08 kwiecień 2015 - 21:34
jak wysylaja za granice dzis/jutro biore ta saveylora z allegro.
kurrr. wlasnie cos zauwazylem. max czas pracy tej pompki to 10min (pozniej 30 minut przerwy) a ona ma tylko 190l/min chyba nie ma szansy na nadmuchanie nia pontony szybciej niz w kilka godzin
Bravo superturbo z 450l/min mysle pompuje moj ponton z 15-20 minut no to ta wychodzi kolo 40tu co daje 3 przerwy po 30 min + 40 minut = 150 minut masakra...
a i nie ma odsysania....
hmm waham sie miedzy ta pompka + jedna z tych tanich 700l/min a ta zolta gp80 czy jak jej tam (nawiasem mowiac ona jest identyczna do tej "golden anchor" o ktorej pisalem w tym watku...
Użytkownik gooral edytował ten post 08 kwiecień 2015 - 22:42
Napisano 08 kwiecień 2015 - 22:41
Coś kombinujesz. Co to za ponton?
Napisano 08 kwiecień 2015 - 22:46
Honda honwave t38ie2. mam do napompowania 2 strony, dziub i 2 polowki airdeck'a. na 100% nie napompuje tego w ponizej 10 minut... Zwlaszcza, ze jak sie stosuje poprawna technike pompowania to trzeba kazda komore nadmuchac przynajmniej 2 razy by sie grodzie miedzy komorami nie rozciagaly za bardzo...
Napisano 11 kwiecień 2015 - 03:47
Gooral Ty to zawsze masz pod górkę
Moja pompka Brawo śmiga aż miło już ponad 5 lat. Kto widział mój ponton to wie jak dbam o sprzęt
Pozdrawiam
M
Napisano 13 kwiecień 2015 - 08:41
Melek/Maciek i tak i nie. brakuje w calej dyskusji drugiej osoby uzywajacej pompki do pompowania air deck'a. jesli sie nie myle bravo HP ma rowniez max czas okolo 10 minut (juz na pewno w trybie kompresora). Zwykly ponton jest pompowany kompresorem tylko w zakresie 0.1-0.25 bara tymczasem airdeck prawktycznie przez calosc cyklu pracy do tego z wyzszym cisnieniem niemal 4 krotnie. Czyli w waszym przypadku pompka chodzi na kompresorze 1/2-2/3 czasu w porownaniu z moja (wielkosci pontonow pomijam).
Saveylora ze wzgledu na brak odsysania i limitacje dlugosci pracy sobie podarowalem. chyba kupuje "zwykla" pompke i cos manualnego do podlogi (oryginalna pompka zajmuje kilka jak nie kilkanascie minut)..
Napisano 13 kwiecień 2015 - 09:41
Wrzucilem sobie ten twoj ponton z wyszukiwarki i wyglada podobnie do Busha 3,8m tylko plywaki jakby mniejsze...
Nie widze strasznego problemu - jaki bys ponton nie mial, to i tak nie uciekniesz przed posiadaniem pompki recznej. W moim np. nie wyobrazam sobie, zeby pompka elektryczna napompowac kil - naprawde dobrze dziala dopiero jak nie ma juz mozliwosci pompowania standardowa pompka nozna.
Przypuszczam, ze podobnie bedzie z airmata.
Jeszzce 1 uwaga: 10 min czasu ciaglej pracy to sporo...nie wiem jak ty pompujesz ale ja robie krotkie przerwy miedzy pompowaniem poszcz. komor, ponadto zadnej komory nie pompuje od 0 bo wczesniej, zeby mi dobrze wlazly dechy stosuje pompowanie wstepne. Pozniej wystarczy dopompowac i trwa to krotko..
Obawiam sie ponadto, ze te wart. cisnien, ktore podaja na pompkach nalezy wlozyc miedzy bajki - najczesciej trzeba z czuciem dopompowywac komory reczna. Takze wskazowka - jezeli chcesz kupic pompke z taka mysla, ze wlaczasz ja a w tym czasie szykujesz sprzet bo ona wszystko w miedzyczasie zrobi, to lepiej od razu to odpusc...zwlaszzca, ze jak widac miewaja te pompki rozne przypadlosci...
Sklamalbym, gdybym powiedzial,ze taka pompka z aku w srodku jest nieprzydatna....jest, owszem - oszczedza co najmniej kilkadziesiat dymnięć pompka reczna. Wiem, ze dobrze jest krzewic kulture fizyczna... ...natomiast wiem rowniez, ze zbyt duzo bodzcow na rybach typu - przerzucanie szpadlem ziemi z kupki na kupke potrafi dzialac....hamujaco
Moze warto zaryzykowac, zwlaszzca ze ceny juz nie takie jak na poczatku gdy sie pompki pojawily?....no i jak kupowac to cos do czego sa czesci zapasowe...
Gumo
Napisano 13 kwiecień 2015 - 10:51
Napisano 14 kwiecień 2015 - 16:00
Napisano 14 kwiecień 2015 - 16:31
Ja tylko moge potwierdzić, że te białe adaptery służą do podłączenia do zaworów. Są tam w środku małe poprzeczki naciskające i otwierające zawór podczas pompowania, Ja taką złamałem zaraz po zakupie i gdyby nie nożna, która szczęśliwie zabrałem, to pływałbym wpław co najwyżej. Co do długości węża - mój kumpel ma taki z 1,5 metra pompke superturbo bez hp i nic się nie dzieje, z tym, ze kupił ja wieki temu, może teraz robia na gorszych podzespołach, nie wiem zawsze uważałem jego pompkę za rewelacyjną. Nie bardzo też wiem jak długość węża moze wpłynąć na żywotność pompki, jego średnica tak, ale długość chyba nie (oczywiście mówimy o rozsądnych przedziałach 0,5-1,5m). Kolegi waż ma słuszną średnicę (bez skojarzeń ).
Ja mam BTP 12 DIGITAL Bravo i nie narzekam, choć wg specyfikacji ma taki sam przepływ jak superturbo, powiem krótko: daleko jej do superturbo, ale działa, 320 pompuje dość sprawnie, z tym, ze tak przynajmniej 1/3 wolniej niż superturbo.
Napisano 15 kwiecień 2015 - 08:48
Szczerze mowiac to nie bardzo kojarze, o co chodzi? Samo przedluzenie weza nie wplynie na zywotnosc pompki a co najwyzej spowoduje dluzsze pompowanie (np. poprzez powstale nieszczelnosci)
Przypuszzcam, ze pompke najlatwiej zalatwic poprzez dlugie cykle pompowania, gdy pracuje ona pod bardzo duzym oporem (zamkniety "na mur" zawor albo brak zabezpieczenia w pompce max cisnienia).
Pomijam syt., ze np. pompka stoi w wodzie albo jest zatkany wlot albo wylot powietrza.
Reszta awarii to juz sprawy losowe zwiazane z danym egzemplarzem...
Zwrocilbym uwage na to, co napisal poprzednik - bardzo wazna rzecz to stosowanie odpowiednich koncowek do pompowania - 1 rodzaj to taka koncowka jak w pompce dolaczonej do pontonu - wkrecana. Tutaja trzeba uwazac, zeby nie uszkodzic zaworu np. poprzez przekrecenie za mocno lub w druga straone. Do pompki elektrycznej zazwyczaj jest stosowana koncowka wciskana z taka plastikowa poprzeczka, ktora naciska na zawor i umozliwia wtlaczanie powietrza.
Jezeli zastosowac bez poprzeczki to obawiam sie, ze rowniez istnieje mozliwosc uszkodzenia pompki - zbyt duzy opor pompowania..
Gumo
Napisano 15 kwiecień 2015 - 09:18
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych