Wędka wędka, a mnie interesi ta korba przy niej .Czyżby już zakupiona .
Użytkownik Jozi edytował ten post 12 luty 2014 - 18:10
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 luty 2014 - 18:09
Wędka wędka, a mnie interesi ta korba przy niej .Czyżby już zakupiona .
Użytkownik Jozi edytował ten post 12 luty 2014 - 18:10
Napisano 12 luty 2014 - 18:18
Zakupiona dzisiaj dotarła sprawiając dużą radość Te korby zdecydowanie poprawiają humor i samopoczucie , to chyba najlepsza ich zaleta bo ponoć Stella jest do d...y
Napisano 12 luty 2014 - 18:28
Wędka waży 256 g blank 122 g uchwyt Alps 83 g ( z jednym mosiężnym plastrem całość kapsla + mosiężny gwint waży 22 g) , każdy następny plsaster to 8 g a więc bardziej doważając waga wędki wzrasta o te 8 g . Nie jest to potrzebne bo z tym jednym plastrem podwieszając korbę 440 g wędka wyważa się 8 cm do środka stopki więc tak jak lubię Gripów nie ważyłem ale mają długość 2 x 12 cm oraz 1 x 6 cm przy średnicach 22 mm x 27 mm
Bardzo przyzwoity waga jak na taką moc.
Napisano 12 luty 2014 - 18:44
Wobi cały czas się "gryzę" czy aby ten Alps nie za ciężki bo 83 g to już są Himalaje jeżeli chodzi o wagę uchwytu ale o dziwo wędka leży w łapie bardzo dobrze i sam nie wiem już co o tym myśleć . Montując DPS Soft Touch Design No 18 Fuji jestem w stanie zejść nawet do 210 g tylko nie wiem jak wtedy kij będzie leżał w ręku ? Ile waży taki DPS ?
Napisano 12 luty 2014 - 18:47
Zakupiona dzisiaj dotarła sprawiając dużą radość Te korby zdecydowanie poprawiają humor i samopoczucie , to chyba najlepsza ich zaleta bo ponoć Stella jest do d...y
A jaki rozmiar tej Stelki? Piątka?
Napisano 12 luty 2014 - 18:48
Tak 5x PG
Napisano 12 luty 2014 - 18:52
Oooo tak zdecydowanie do d..... .Tylko jaxon .Domniemywam, że to 5000 tak jak rozmawialiśmy.
Napisano 12 luty 2014 - 18:54
Oooo tak zdecydowanie do d..... .Tylko jaxon .Domniemywam, że to 5000 tak jak rozmawialiśmy.
Oczywiście Józek 5000 SW Power Gear , Jaxona jakoś .... nie znalazłem
Napisano 12 luty 2014 - 18:57
.No na sumka to będzOczywiście Józek 5000 SW Power Gear , Jaxona jakoś .... nie znalazłem
Mimo wszystko jaxona może nie szukaj .Na sumka i morze to już potęga .
Napisano 12 luty 2014 - 19:13
Tak 5x PG
Fajny kręcioł. A czy może sprawdzałeś czy rotor lata na boki jak na tym filmiku Alana Hawka (mam nadzieje, że nie)
Część osob w ubiegłym roku twierdziła, ze we wszystkich modelach lata, część osób, że tylko w tych największych modelach (czyli, w piątkach nie powinno). A być może juz całkowicie ten problem usunięto i tylko dotyczył pierwszych egzemplarzy. Dzięki. M
Napisano 12 luty 2014 - 19:17
Sam założyłem ten wątek więc jestem " w temacie " pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to właśnie luzy i ....nic na rotorze nic ... na osi nic , na korbie nic ,co więcej mam też model 08 4000 SW i tamta miała większe luzy oraz chodziła jak traktor ( nówka) że musiałem wysyłać do serwisowania . Z tej jestem bardzo zadowolony bo chodzi jak masełko
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 12 luty 2014 - 19:18
Napisano 12 luty 2014 - 19:26
Sam założyłem ten wątek więc jestem " w temacie " pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to właśnie luzy i ....nic na rotorze nic ... na osi nic , na korbie nic ,co więcej mam też model 08 4000 SW i tamta miała większe luzy oraz chodziła jak traktor ( nówka) że musiałem wysyłać do serwisowania . Z tej jestem bardzo zadowolony bo chodzi jak masełko
Dzieki za info.
Napisano 12 luty 2014 - 19:47
Dzieki za info.
Jak planujesz zakup to możesz być całkowicie spokojny , ja nie miałem takiego komfortu , bo różne myśli przechodziły przez głowę i chyba najczęstszą była myśl ... najwyżej odeślę ale jestem całkowicie uspokojony . Nowa SW 5000 PG przeszła najśmielsze oczekiwania bo myślałem że będzie kiepsko
Napisano 22 luty 2014 - 10:24
Całkiem zapomniałem o moim pstrągowo-okoniowym kiju Phenixa a więc wędce wykonanej na blanku Phenix FX 862-2 . Z wędką były niemałe problemy bo po położeniu ostatniego lakieru zostawiłem dolną część we Wraperze i poszedłem do domu "spaćku" Rano ogarnęła mnie zgroza ponieważ dolnik sobie tylko znanym sposobem wysunął się z uchwytu maszyny i zrobiły się niezłe firanki .Trzeba było strugać lakier i lakierować jeszcze raz ale wszystko się jakoś udało i wyszedł kij o takich parametrach
Waga kija całkowita 102 g ,punkt wyważenia kołowrotkiem 225 g to 7,5 cm od środka stopki przy długości rękojeści 27 cm od dołu do środka stopki . Nie goniłem za wszelką cenę ze zbiciem wagi tylko założeniem było zbudowanie lekkiego ca. 100 gramowego poręcznego kija , dobrze wyważonego pod Stellkę 2500,lekko uzbrojonego który sprawi frajdę .
Udało się aczkolwiek z problemami
Jednym słowem wyszedł kij na 102
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 15:41
Napisano 22 luty 2014 - 11:13
Napisano 22 luty 2014 - 11:22
Prawdę powiedziawszy to go ważyłam ale jakoś zapomniałem ile ważył, planowałem budowę kija który zmieści się w 100 g a więc blank powinien ważyć jakieś 40 g. można spokojnie zejść poniżej 100 g
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 17:37
Napisano 22 luty 2014 - 12:59
Napisano 22 luty 2014 - 13:38
Nie miałem ciśnienia na budowę ekstremalne lekkiego kija a założyłem tylko około 100 g przy dobrym balansie i bez problemu to zrealizowałem spokojnie zdejmiesz jeszcze te 10 15 g bo mały rear pod uchwytem jest zbędny. Można tak jak robi pan Kawalec wstawić doszlifowany plasterek korka ,czy korkogumy blokujący nakrętkę na gwincie , nie lakierować całości tylko omotki , założyć mikropierścionki (jednak blokują kontakt lakieru z korkiem) no i zamiast insertu wstawić rurę grafitową lub zostawić bez niczego a nici to Prowrap metalic Brown 9730 i Gold 9130. następnego malucha wykonam już po aptekarsku z wagą w ręku Dzięki za dobre słowo
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 13:46
Napisano 22 luty 2014 - 13:45
Mysle ze na samej rekojesci jeszcze bys z -10 / 15 gr zdjal spokojnie (sam lakier na splicie wazy ze 3gr) ale przy wadze calosci w okolicach 100 gr to juz nie ma cisnienia na takie zabiegi. Ciekawy projekt w sumie, ładny wizualnie i rozsądny wagowo.
Jakie nici poszly na ta zloto-burgundowa omotke na splicie, mógłbyś podać sygnatury?
Napisano 22 luty 2014 - 14:09
Najlepiej to samemu zbić z 10-15 ale kg nie gram. Po sobie polecam, jakoś człowiek wiecej siły w rękach ma, wedki lżejsze sie wydają i na zdrowie tylko wyjdzie
Artur- możesz porównać słynna czułośc do podobnych konstrukcji innych producentów?
Bujo
Święte słowa oj przydałoby mi się te 10 kg zrzucić .Z tą czułością to zawracanie kijem Wisły , jeżeli rzeczywiście potrzebny jest kij bardzo czuły (opad sandacz) to takie poszukiwania są wskazane i wiodące firmy mają takie propozycje ale do woblerów ,spinnerów ,blach i innych sterowych i bezsterowych wynalazków to myślę że nadmierny potok sygnałów raczej denerwuje niż pomaga. Można dostać choroby wibracyjnej Jeżeli miałbym komuś coś polecać czego nie lubię robić to najpierw musiałbym zobaczyć jak łowi potrzebujący porady .Ja łowię wiosną i latem bardzo agresywną gumą więc szczyt takiego kija musi dobrze stać przy podbijaniu i uderzenia wychwytuję na sznurze lub w ręku a więc szybki kij z szybką stojącą szczytówką ( Hers idealny) ale już jesienią łowiąc wolniej , mniej agresywnie przepiękna łagodna akcja Elitki z subtelnym szczytem jest bardzo pożądana . Nie wszyscy łowią agresywnie i wielu wędkarzy łowi spokojnie podbijając sobie z korby to według mnie ideałem będzie blank z subtelnym szczytem pokazujący szczytówką opad . Sporo propozycji od popingów MHXa ,Batsonów , Talonów ,Elitek ,starszych avidów itp,itd wystarczy przeczytać forum . Takim pośrednim jest PST 895 który będzie pokazywał zarówno szczytem jak i "kopał" przy bardzo harmonijnej akcji i dość dużej szybkości blanku. Prowadząc agresywnie klasą samą w sobie są kije wysoko-modułowe typu K2 ,Hers ,Borony krakowskie gdzie brania to kopnięcia
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 luty 2014 - 14:14
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |