Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#781 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 19 marzec 2014 - 19:00

Te wyplatanki Panie Arturze pierwsza klasa. Ładnie zdobią kijka. Mam na dwóch wędeczkach  :whistling:  :whistling:  :)

#782 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 19 marzec 2014 - 19:49

Właśnie Artur,ja też tak to rozumuje,cały ten rodbuilding :)

#783 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 20 marzec 2014 - 21:07

Bardzo ładne zestawienie kolorów, kiedy połozy się lakier będą takie hm... "marynarsko - kapitańskie" - nie wiem dlaczego ale tak mi się kojarzą.

#784 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 06 kwiecień 2014 - 10:01

Nowa wędka na okonia zrobiona dla kolegi. Miała być taka sama jak mój Phenix tylko niebieska :) Blank krajowy Blaas XF SLXF906-2 ,uzbrojenie Fuji KR alco na szczycie SiC od 20 H do 4 KT . Insert niebieski zrobiony przez Piotrka  Matusiaka

Kij wniósł na wagę  116 g i wyważa go kołowrotek 230 g w punkcie oddalonym o 7,5 cm w stronę szczytu :)

dad09e61567e4c77gen.jpg

48d230b56dcb8e1egen.jpg2740b91c1ba369acgen.jpga5344c70bbf31fcegen.jpg0f032b5600582d57gen.jpgd5e115c47e99364fgen.jpgd6e03a0ed6646649gen.jpg419e8d7fe9507850gen.jpg5cfdf827bf396295gen.jpge34221bd7b223638gen.jpg5deb1d7674122153gen.jpge9418b39a7d43a34gen.jpg273b3720a427a8d1gen.jpg96cdcc0c3968761egen.jpg7cd75d1043329501gen.jpg4f2dc1204365c26cgen.jpg6846e2444b06f972gen.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 10:03

#785 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 06 kwiecień 2014 - 10:27

Śliczniutka ci ONA.

#786 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 06 kwiecień 2014 - 10:49

Trzeba bylo mu jeszcze pianke niebieska strzelic  ;)

#787 OFFLINE   olek520

olek520

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaSiemianowice Śląskie

Napisano 06 kwiecień 2014 - 11:05

Śliczny, taki....... Schalke 04 :)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

#788 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 06 kwiecień 2014 - 11:48

Dzięki za miłe słowa :) ....raczej HSV :)

#789 OFFLINE   piotrcarp

piotrcarp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLippstadt
  • Imię:piotr
  • Nazwisko:kaftan

Napisano 06 kwiecień 2014 - 14:40

Gratuluje kolejnej wyplatanki no i oczywiscie wykonanie ijka jak zawsze pierwsza klasa ;)

#790 OFFLINE   ark70

ark70

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1171 postów
  • LokalizacjaStarogard Gdański

Napisano 06 kwiecień 2014 - 16:30

Co tu można powiedzieć, nawet nie wiem czego bardziej zazdrościć, czy kunsztu czy cierpliwości..wyplatanka bomba, biała nić wygląda jak akryl.

Więc-" zazdraszczam" :)

Użytkownik ark70 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 16:31

#791 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 06 kwiecień 2014 - 16:36

Co tu można powiedzieć, nawet nie wiem czego bardziej zazdrościć, czy kunsztu czy cierpliwości..wyplatanka bomba, biała nić wygląda jak akryl.

Więc-" zazdraszczam" :)

Nie masz czego kolego " zazdraszczać ", twoja kreatywność , świeżość pomysłów oraz oryginalność wyróżnia się zdecydowanie , więc ja " zazdraszczam"

#792 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 06 kwiecień 2014 - 17:52

Artur miodzio :) , tylko jeszcze niebieski knob do stelki by się przydał.Wykonanie kijka-profeska w każdym calu :) .

#793 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 06 kwiecień 2014 - 18:04

Dzięki Jozi ale ty przecież nie lubisz dzielonych rękojeści :o .Kolega ma niebieski kołowrotek ,więc będzie mu pasował . Kijek już odebrany i kolega prze zadowolony a to najważniejsze.

#794 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 06 kwiecień 2014 - 18:18

Artu pomijam dzielonkę w tym przypadku, wiesz o gustach nie dyskutujemy a o technicznym wykonaniu :) .Tu jest perfekcja :) .

#795 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2014 - 18:53

@mrWhite

zauważyłem, że na w dziale rodbuildingowym panuje duża niechęć, żeby nie powiedzieć panika, przed wyjściem poza schemat "kolopieknykijekgraty" a najmniejsza próba merytorycznej dyskusji czy konstruktywnej krytyki odbierana jest jako "atak" lub wyraz osobistej niechęci czy uprzedzenia...  :wacko:

Dlatego zapytam wprost: czy mogę publicznie przekazać kilka swoich uwag i przemyśleń odnoście zaprezentowanego projektu - czy też lepiej żebym dał sobie siana?

• blackabyss, krzychun i Kilobear lubią to

#796 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 06 kwiecień 2014 - 19:03

@mrWhite

zauważyłem, że na w dziale rodbuildingowym panuje duża niechęć, żeby nie powiedzieć panika, przed wyjściem poza schemat "kolopieknykijekgraty" a najmniejsza próba merytorycznej dyskusji czy konstruktywnej krytyki odbierana jest jako "atak" lub wyraz osobistej niechęci czy uprzedzenia...  :wacko:

Dlatego zapytam wprost: czy mogę publicznie przekazać kilka swoich uwag i przemyśleń odnoście zaprezentowanego projektu - czy też lepiej żebym dał sobie siana?

Nie mam problemu z krytyką , a tym bardziej z odpowiedziami na pytania . Proszę zatem o uwagi. Sam wychodzę poza schematy i jak mi się coś nie podoba to mówię o tym otwarcie co odbierane jest jako atak a takim nie jest .

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 19:05

• Friko lubi to

#797 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2014 - 21:31

d6e03a0ed6646649gen.jpg

e9418b39a7d43a34gen.jpg273b3720a427a8d1gen.jpg7cd75d1043329501gen.jpg

OK, skoro poczyniliśmy niezbędne założenia moje uwagi:

- na niektórych omotkach trochę za dużo lakieru i wyszło lekko beczułkowato - mam na myśli omotki przy zaczepie i zabezpieczenie szczytówki

- omotka zabezpieczająca szczytówkę mogłaby się zaczynać bliżej krawędzi blanku - czym bliżej się zaczyna tym lepiej spełni swoje zadanie

- blaszany anodowany na kolor butt cup nie jest wg mnie najlepszym pomysłem na zakończenie dolnika: po pierwsze będzie głośny (ma znaczenie jak się łowi z łódki) a po drugie szybko się porysuje i będzie brzydko wyglądał

- nici na wyplatance miejscami ułożone zbyt luźno, odstają, widać podkład, na dosyć niewdzięcznym białym podkładzie widać to wyraźnie

- na jednym zdjęciu widoczne jakieś paprochy na wyplatance ale trudno powiedzieć czy to jest zdjęcie czy jakieś kurz na lakierze a nie pod - chodzi mi o biały podkład z nici. Opalałeś nitkę przed lakierowaniem ?

Są to jak widać dosyć drobne uwagi, w większości wyłącznie estetyczne no bo więcej na podstawie kilku zdjęć trudno napisać - siłą rzeczy kije ocenia się głównie za estetykę. Ogólnie za kij należy Ci się uznanie. Przede wszystkim dlatego że wychodzisz poza schemat " komponenty od Matagi + spacing Fuji" - odważyłeś się zrobić wyplatankę, wyszło nieźle choć mogło wyjść lepiej ale już za samą próbę należy się +.  Tym bardziej że prawdopodobnie musiałeś się uczyć wyplatanki sam, nie masz pracowni do której możesz pójść się poradzić etc.  - więc masz pod górkę. Drugi + za to że starasz się pilnować wagi gotowej wędki i dokonujesz świadomych wyborów a nie idziesz na żywioł.

Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam.

• Guzu, rapala i shavt lubią to

#798 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 06 kwiecień 2014 - 22:27

Uwagi przeczytałem i jakoś żyję a tak na poważnie to są słuszne . Ilość lakieru na omotce zaczepu jest specjalnie taka a nie inna .Chcąc uzyskać przejście lakierem z plastikowego pierścienia Fuji trzeba tego lakieru nałożyć więcej i siłą rzeczy więcej też na  drugi człon aby wyrównać odstające "nóżki" zaczepu .Przy mniejszej ilości nóżki tworzą schodki i nieciekawie to wygląda . W tym miejscu blanku trochę więcej lakieru nie zaszkodzi . Bliższe położenie omotki zabezpieczającej szczyt to już karkołomna sprawa , pamiętaj że to są zdjęcia makro i faktyczna odległość od rantu do nici to w rzeczywistości poniżej 1 mm. Rzeczywista średnica blanku w tym miejscu to około 8 mm .Tak samo z wyplatanką ,szparki są wielkości ułamka grubości nici i patrząc bez przyrządów optycznych tego efektu nie widać, ale jak już napisałeś próbuję i coraz lepiej to wychodzi .Szparki są wywołane tym że nici się krzyżują w miejscach przecięć i to miejsce jest wyższe od pozostałych i czasami nitka odstaje troszeczkę, ponadto dwa zwoje to nić Trimar i dodatkowo występuje złudzenie przerw jak nić zmienia kolor z niebieskiego w srebrny. Nitkę opalałem , zresztą jak zawsze przed lakierowaniem, ale foty makro odnajdą każdy mini pyłek :) W rzeczywistości biały podkład wygląda jak powierzchnia kuli bilardowej . Nie widać poszczególnych zwojów . Wyplatanki rzeczywiście uczę się sam i jeszcze dużo nauki przede mną . Kij przeznaczony jest do połowów z brzegu więc tylko od dbałości właściciela zależy jak szybko się zniszczy kapsel :) .Pierścienie przezornie zalakierowałem aby je ochronić. W sumie dziękuję za uwagi bo są słuszne i chyba będę musiał poprawić lakierowanie a raczej poziomowanie go . W tym projekcie miałem zdecydowanie za mało czasu bo kij już dzisiaj trafił do właściciela a insert przyszedł dopiero 2.04.14 i cały tydzień pracowałem , więc wędkę robiłem "z doskoku" . Nie są to żadne tłumaczenia bo trzeba dążyć do perfekcji ale postęp jest .

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 22:33

#799 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 06 kwiecień 2014 - 23:59

Artur, zrezygnuj z zaczepu i po sprawie  :D A ktos jeszcze zaczepow uzywa? Bo ja juz sie pozbylem ze wszystkich patykow...  :ph34r:

Friko, wszystkie zdjecia makro z tego dzialu wyeliminujesz  :lol:

#800 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2014 - 06:42

@DelTor0

wklejam zrobioną przed chwilą fotkę wyplatanki sprzed .... 11 lat jeśli dobrze liczę. Irek Matuszewski z Fishing Ceneter zrobił mi coś takiego na foregripie Talona. Dodam, że kij miał okazję pare razy "głęboko" zapracować od tamtego czasu.

Załączony plik  wyplatanka _FC_1.JPG   32,7 KB   28 Ilość pobrań

Czy wyeliminuje zdjęcia makro he he... zobaczymy, okaże się kto ma jaja a kto nie ;) A tak poważnie wszyscy tu jesteśmy chyba po to żeby rozmawiać, wymieniać doświadczeniami i wzajemnie uczyć prawda ?

• mrWhite7 lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych