Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 07 kwiecień 2014 - 06:57

W każdym bądź razie będę wstawiał zdjęcia makro i chociaż nie mam pracowni tylko piwnicę 1,5 m x 4 m w której mieści się mój warsztacik R.B  to rękawicę podejmuję i spróbuję dojść do poziomu pana Matuszewskiego jeżeli chodzi o jakość wyplatanki .

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 07 kwiecień 2014 - 08:02

#802 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2014 - 07:54

Tak trzymaj @mrWhite. O to chodzi żeby sobie podnosić poprzeczkę, nawet jak inni próbują zagłaskać na śmierć :)

#803 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 07 kwiecień 2014 - 08:56

@DelTor0

wklejam zrobioną przed chwilą fotkę wyplatanki sprzed .... 11 lat jeśli dobrze liczę. Irek Matuszewski z Fishing Ceneter zrobił mi coś takiego na foregripie Talona. Dodam, że kij miał okazję pare razy "głęboko" zapracować od tamtego czasu.

attachicon.gifwyplatanka _FC_1.JPG

Czy wyeliminuje zdjęcia makro he he... zobaczymy, okaże się kto ma jaja a kto nie ;) A tak poważnie wszyscy tu jesteśmy chyba po to żeby rozmawiać, wymieniać doświadczeniami i wzajemnie uczyć prawda ?

To byl joke, Friko joke  :D

Tzw nedzny poniedzialkowy humor hehehe

#804 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 16:09

Dzięki @Friko rozgryzłem sprawę "luźnych zwojów" w moich wyplatankach .Rozwiązanie zagadki jest prozaiczne .RODZAJ UŻYTYCH NICI ! Nici nieimpregnowane wchłaniają lakier i powiększają swoją objętość czyli puchną skutecznie maskując niedociągnięcia , nici już impregnowane czyli NPC oraz metaliczne  jakich użyłem w swoich wyplatankach nie puchną i przy dużym powiększeniu daje się zauważyć rozstępy przez które przebija podkład , dlatego trzeba bardziej oszczędnie stosować tego rodzaju nici i to nie tylko w wyplatankach . Wiedział to z pewnością pan Matuszewski dlatego jego wyplatanka nie ma tych mikro szparek .

Na potwierdzenie moich domysłów dwa zdjęcia które sprawę wyjaśniają . Konstruktywna i merytoryczna krytyka owocuje bo przynajmniej nie popełnię już tych samych błędów przez co znowu zrobię kroczek do przodu , jednym słowem dzięki @Friko

e249ebace70ddc20gen.jpg2d788ccb63f548b6gen.jpg

Tylko nici czarne nie są impregnowane lub metaliczne

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 07 kwiecień 2014 - 16:10

• Friko lubi to

#805 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2014 - 17:33

mrWhite ale rzuc okiem na ta wyplatanke ktora wkleilem - tam sa cale placki z metalika ( te zlote romby to wszystko metalik ).

Chociaz faktycznie mozesz miec troche racji bo nie spotaklem sie przynajmniej u nas z ncp w wyplatankach.... z tym ze u nas w ogole raczej trudno spotkac ncp czy zeby ktos cp stosowal wiec nie wiem na ile to miarodajne

Z tego co podejrzalem to bym bardziej obstawial dobre upakowanie nici patyczkiem plus dobre zabezpieczenie na krawedziach tasma... no i moze na poczatek kontrastowych podkladow lepiej unikac ? Nie wiem, wyplatanka staje sie powoli ginaca sztuka :(

#806 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 17:45

mrWhite ale rzuc okiem na ta wyplatanke ktora wkleilem - tam sa cale placki z metalika ( te zlote romby to wszystko metalik ).

Chociaz faktycznie mozesz miec troche racji bo nie spotaklem sie przynajmniej u nas z ncp w wyplatankach.... z tym ze u nas w ogole raczej trudno spotkac ncp czy zeby ktos cp stosowal wiec nie wiem na ile to miarodajne

Z tego co podejrzalem to bym bardziej obstawial dobre upakowanie nici patyczkiem plus dobre zabezpieczenie na krawedziach tasma... no i moze na poczatek kontrastowych podkladow lepiej unikac ? Nie wiem, wyplatanka staje sie powoli ginaca sztuka :(

Dokładnie się przyjrzałem , złote rąby o których piszesz to podkład ze złotego mrtalika pozostałe nici to nylon oraz pojedyncza nić metaliczna .Następną wyplatankę właśnie tak wykonam jak pan Matuszewski .To nieskomplikowany wzór czyli zwykły szewron uper (rosnący ) z jednej strony oraz malejący z drugiej. Metalik jako podkład nie ma tendencji do rozstępów bo można go ułożyć więc wiem że mam rację co postaram się udowodnić . Nici też upakowuje specjalnymi narzędziami i też zabezpieczam taśmą więc technika podobna . Wszystkie nici jakie użyłem oprócz czarnej to NPC lub metalik więc właśnie to jest powodem.

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 07 kwiecień 2014 - 18:04

#807 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 07 kwiecień 2014 - 17:55

Używam sporo NPC ale fakt to trudna nic i jakiekolwiek błedy widać po położeniu lakieru jeszcze mocniej ,nylon niweluje i zlewa wszystkie niedoskonałości ale na NPC da sie tez zrobić tylko nici muszą byc idealnie dobite 

Załączony plik  IMAG1376.jpg   118,95 KB   7 Ilość pobrań

• mrWhite7 lubi to

#808 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 18:02

Właśnie Piotr tylko z dobiciem w wyplatance jest problem ,ponieważ w miejscu krzyżowania się nici lub jak kto woli nakładania jest inna wysokość i przy "krzyżaku"  jak nici schodzą niżej z wysokości robią się szczeliny . Nici nylonowe zniwelują ten efekt bo spuchną zaś NPC niestety nie a swoją drogą twoja omotka to pełna "profeska"

#809 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 18:31

@Friko mam prośbę czy mógłbyś zrobić fotkę  i pokazać troszkę większy wycinek tej wyplatanki pana Irka bo chciałbym ustalić kolejność układania nici tego szewrona .Zrobiony jest na dwóch osiach z jednej strony oraz na dwóch osiach z drugiej strony . Pleciony jest prawdopodobnie 1-3 Up Down, 2-4 Down Up gdzie 1,2 jest z lewej strony a 3,4 z drugiej ale chcę to dokładnie ustalić

#810 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2014 - 18:54

Jutro za dnia postaram sie strzelic fotke :) przy okazji to pamietam ze kilka lat temu byl tu ciekawy watek pt "robimy wyplatanke" - czytales to ??

#811 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 07 kwiecień 2014 - 18:59

Właśnie Piotr tylko z dobiciem w wyplatance jest problem ,ponieważ w miejscu krzyżowania się nici lub jak kto woli nakładania jest inna wysokość i przy "krzyżaku"  jak nici schodzą niżej z wysokości robią się szczeliny . Nici nylonowe zniwelują ten efekt bo spuchną zaś NPC niestety nie a swoją drogą twoja omotka to pełna "profeska"

Na krzyżowaniu to jeszcze ujdzie Arturo ,ale unikaj NPS na wykończeniu wyplatanki omotka bo widać będzie wszystkie załamania  i nierówności ,sporo wyplatanek jest wykończone czarna omotka  chyba wiesz dlaczeg

#812 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 19:31

Na krzyżowaniu to jeszcze ujdzie Arturo ,ale unikaj NPS na wykończeniu wyplatanki omotka bo widać będzie wszystkie załamania  i nierówności ,sporo wyplatanek jest wykończone czarna omotka  chyba wiesz dlaczeg

Teraz jestem mądrzejszy ale nie wiedziałem . Nylon ma jednak większe właściwości od NPC a czarny dodatkowo przykryje wszystko :) dzięki Piotr a niebieski insercik już hula sobie na okoniówce .

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 07 kwiecień 2014 - 19:31

#813 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 20:08

Jutro za dnia postaram sie strzelic fotke :) przy okazji to pamietam ze kilka lat temu byl tu ciekawy watek pt "robimy wyplatanke" - czytales to ??

Oczywiście że czytałem , takie robienie wyplatanki step by step :) Powstał nawet wcześniej program komputerowy dotyczący wyplatanek ale jest on tylko na Win XP a to już system który nie ma wsparcia i raczej nie kupię , posiłkuje się tym co znajdę w necie ,najczęściej na .pdf . Sa tylko dwa rodzaje splotów : szewron oraz krzyżak i różne mutacje i kombinacje tych dwóch : na dwie osie ,trzy ,cztery ,rosnące ,malejące z ratio oraz 1:1 otwarte i zamknięte ,a więc możliwości i odmian mnóstwo :) .Ciekawe wzory z opisem jednak trudno znaleźć .

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 07 kwiecień 2014 - 20:09

#814 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 07 kwiecień 2014 - 20:31

Artur,no nie wierzę ,że sam nie wymyślisz jakiegoś wzoru.

#815 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 07 kwiecień 2014 - 20:39

Oczywiście że czytałem , takie robienie wyplatanki step by step :) Powstał nawet wcześniej program komputerowy dotyczący wyplatanek ale jest on tylko na Win XP a to już system który nie ma wsparcia i raczej nie kupię , posiłkuje się tym co znajdę w necie ,najczęściej na .pdf . Sa tylko dwa rodzaje splotów : szewron oraz krzyżak i różne mutacje i kombinacje tych dwóch : na dwie osie ,trzy ,cztery ,rosnące ,malejące z ratio oraz 1:1 otwarte i zamknięte ,a więc możliwości i odmian mnóstwo :) .Ciekawe wzory z opisem jednak trudno znaleźć .

Jak chodzi na XP, to na kazdym nowszym systemie Microsoftu go odpalisz
http://windows.micro...n#1TC=windows-7

#816 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 07 kwiecień 2014 - 21:20

W robocie mam "XP Profeskę". Nie do zaje.........

• mrWhite7 lubi to

#817 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 21:25

Artur,no nie wierzę ,że sam nie wymyślisz jakiegoś wzoru.

Pewnie że wymyślę wzór ale aby to wyglądało poprawnie to trzeba to zaplanować i do tego właśnie potrzebne są schematy aby nie było to przypadkowe a zaplanowane . Są różne wzory ,ptaków ,ryb ,gwiazd ,flag  itp ,itd można sobie wypleść jakiś swój fantazyjny wzorek , na razie uczę się tych wyplatanek więc jeszcze wszystko przede mną :)

#818 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 kwiecień 2014 - 21:29

Zrobię coś podobnego , kiedyś jak bawiłem się linuxami instalowałem sobie wirtualnego kompa i sprawdzałem różne systemy ,muszę znowu poszukać ten program i go zainstalować . Dzięki za typ teraz sobie przypomniałem jak to było

#819 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 kwiecień 2014 - 07:57

Obiecane dodatkowe fotki, obawiam się że nic lepszego nie jestem w stanie podesłać:

Załączony plik  wyplatanka_FC_2.JPG   33,6 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  wyplatanka_FC_3.JPG   33,88 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  wyplatanka_FC_4.JPG   33,1 KB   5 Ilość pobrań

Pozdrawiam

• mrWhite7 lubi to

#820 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 08 kwiecień 2014 - 08:18

Dzięki wielkie to w zupełności wystarczy aby zrobić podobny wzór .

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych